ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Άνοιξε εδώ και λίγα 24ωρα η πλατφόρμα για τη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων, σε μια προσπάθεια να προληφθούν και να αποτραπούν οι φωτιές.

Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως σκοπό να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα ως μέτρο προστασίας για τη φωτιά.

Η διαδικασία

Μπαίνουμε αρχικά στο akatharista.apps.gov.gr. 

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι μέχρι τις 31 Μαΐου να Υποβάλουν Δήλωσης Καθαρισμού Οικοπέδου στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.

Επιλέγουμε την ενότητα ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ πατάμε Υπηρεσίες για πολίτες

Στη συνέχεια σύνδεση μέσω κωδικών taxisnet

Επιλέγουμε δήλωση καθαρισμού οικοπέδων πατάμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μας βάζει στη σελίδα Στοιχείων οικοπέδου.

Εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγουμε τον ΚΑΕΚ και πατάμε “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ”.

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορούμε να συνδεθούμε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγουμε “ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ” (πρότυπο ΕΓΣΑ ’87), σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα ” Οι συντεταγμένες που εισάγετε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Στη συνέχεια στα “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ”, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία μας. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορούμε να τα εισάγουμε.

Στο επόμενο βήμα δηλώνουμε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχουμε εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης πρέπει να συναινέσουμε στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…..).

Τέλος επιλέγουμε “ΥΠΟΒΟΛΗ”. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης. Ταυτόχρονα αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

Οι έλεγχοι από τους Δήμους

Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Επιπλέον, με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων. 

Επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς τη χρέωση του κόστος καθαρισμού σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργία εκάστοτε δήμου.

Πρόστιμα έως 54.000 ευρώ

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Άλκηστις Παπαδημητρίου

AGGELOS DRITSAS

Ενημερωτική συνάντηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων

AGGELOS DRITSAS

Κόρινθος: Συμπλοκές Ρομά στο κέντρο της πόλης

AGGELOS DRITSAS

Ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά του Παναμά

AGGELOS DRITSAS

Το Πορτοχέλι είναι από τους ομορφότερους προορισμούς της χώρας

AGGELOS DRITSAS

Γιορτή της Μητέρας στα Λευκάκια: Φτιάξε με αγάπη το δώρο της μαμάς

AGGELOS DRITSAS

Judo, Sambo – ΕΟΣ Αχαρνών

AGGELOS DRITSAS

Η γιορτή του κλήδονα στο Πορτοχέλι

AGGELOS DRITSAS

Πλήθος κόσμου στον εσπερινό του Αγίου Φανουρίου στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Το πρόγραμμα του Δήμου Άργους – Μυκηνών για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

AGGELOS DRITSAS

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Λεμός επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ Ναυπλίου όπου είχε δωρίσει 2 ασθενοφόρα

AGGELOS DRITSAS