ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Λίγες μέρες πριν τεθούν σε ισχύ τα αυστηρά πρόστιμα για όσους καθυστερούν ή, καλύτερα, για όσους δεν συμμορφώνονται και δεν προχωρούν τις διαδικασίες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο η παράταση της προθεσμίας που εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Αν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, έχει πάρει προσωπικά το θέμα και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα προσπαθώντας να ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενδεχομένως να κριθεί ότι χρειάζεται μια μικρή παράταση. Βέβαια, το έργο της διασύνδεσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι πιθανόν μια νέα παράταση να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ ακόμα και σήμερα ανακύπτουν προβλήματα τα οποία επιχειρείται να επιλυθούν. Άλλωστε, τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός, Χ. Θεοχάρης, και ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχουν τονίσει ότι αυτό το εμβληματικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, κάτι το οποίο διαπιστώνεται από τα ζητήματα που ανακύπτουν. Βέβαια, υπάρχουν και επιχειρήσεις πώλησης ταμειακών μηχανών και λογισμικού, καθώς και POS, οι οποίες για αδιευκρίνιστους λόγους κωλυσιεργούν.

Μάλιστα, μεταξύ αυτών που δείχνουν μεγάλη απροθυμία υλοποίησης όσων προβλέπει η νομοθεσία είναι και μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες την ίδια στιγμή συναλλάσσονται και με το Ελληνικό Δημόσιο και διεκδικούν έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τη θεσμοθέτηση των σκληρών προστίμων, που φτάνουν τα 300.000 ευρώ, και αφαίρεση από την αγορά μοντέλων ταμειακών μηχανών.

Στο παρά πέντε της διασύνδεσης, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποφύγει ακόμα μία παράταση, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφευχθεί. Εάν αυτή θα είναι ολίγων ημερών ή ενός μήνα, θα φανεί. Όπως επίσης εάν η παράταση θα αφορά όλους ή μόνο περιπτώσεις όπου η διασύνδεση δεν είναι εφικτή ή, ενδεχομένως, τη μετάθεση του χρόνου επιβολής των προστίμων.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με κατασκευαστές POS και ταμειακών μηχανών, εγκαταστάτες και παρόχους, ενώ ήδη έχουν αποσταλεί 100.000 e-mails σε επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές. Εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος “Ψηφιακές Συναλλαγές”, που θα επιτρέπει την επιδότηση μέσω voucher μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS. Τα voucher θα είναι της τάξης των 450 ευρώ και αναμένεται να έχουν και αναδρομική ισχύ.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα πρόστιμα αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και είναι έτοιμες να συνδέσουν… το καλώδιο.

Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης σε ένα κατάστημα, κάθε φορά που ένας πελάτης επιθυμεί να πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει “χτυπηθεί” το αντίστοιχο ποσό στην ταμειακή, προκειμένου στη συνέχεια να “ξεκλειδώσει” το POS για να προχωρήσει η συναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφεται κάθε πιθανότητα αποφυγής έκδοσης φορολογικής απόδειξης όταν πρόκειται για συναλλαγές με χρήση κάρτας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αποκάλυψη κρυμμένης μέχρι σήμερα φορολογητέας ύλης.

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καταφθάνουν αιτήματα παράτασης είτε της προθεσμίας διασύνδεσης είτε, εναλλακτικά, του χρόνου ενεργοποίησης των νέων προστίμων.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου δεν αλλάζει, δεδομένου ότι το έργο της διασύνδεσης αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αν χρειαστεί να δοθεί κάποια παράταση ή περιθώριο ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέτωπο των προστίμων, αυτό θα αποφασιστεί λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ως προς το ενδεχόμενο παράτασης στη διασύνδεση ταμειακών και POS, o υφυπουργός Οικονομικών, Χ. Θεοχάρης, σημειώνει ότι επί του παρόντος δεν προβλέπεται. “Εξάλλου, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα ώστε να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα μιας μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας.

Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει, και η κυβέρνηση θα είναι, όπως πάντα, έτοιμη να βοηθήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν από την έναρξη της διασύνδεσης η ΑΑΔΕ δέχεται εκατοντάδες ερωτήματα για το έργο της διασύνδεσης και σπεύδει να διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε μέσου πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη “myAADE”, καθώς και με την αναγραφή ένδειξης “Προς Αναβάθμιση” στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

– Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων: Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:

Α) Μέσω e-mail.

Β) Μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Γ) Με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία Επιχείρησης”.

Για τη διασύνδεση οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

– Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS.

– Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών

– Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs).

– Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή e-mail για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν.

– Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024 ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Έκδοση παραστατικών

Μπορείτε να επιλέξετε την έκδοση των παραστατικών σας είτε μέσω των διαθέσιμων πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR) είτε μέσω άυλων ταμειακών μηχανών από πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης (VCR). Οι Πάροχοι Μέσων Πληρωμών (NSPs) και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) διαθέτουν μοντέλα POS για τα οποία έχουν υποβάλει Δήλωση Συμμόρφωσης για τη διασύνδεση με τα Ταμειακά Συστήματα. Τέλος, οι διαθέσιμες All in One λύσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως POS και ως Ταμειακό Σύστημα και είναι συμβατές με τις απαιτήσεις της διασύνδεσης POS – Ταμειακών Συστημάτων.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις αφορούν όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης, και συγκεκριμένα:

– Επιχειρήσεις λιανικής

Τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματά τους. Συγκεκριμένα, για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται με βάση τον νόμο να διασυνδέσουν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων προβλέπεται:

1. Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή 20.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.

3. Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

– Πάροχοι τερματικών POS

Τους παρόχους τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν, όμως, η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

2. Σε όσους παρόχους δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών :

α) Παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς, και επιβάλλεται, με απόφαση του διοικητή, πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

β) Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητά τους.

– Εισαγωγείς – κατασκευαστές

Τους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει:

1. Ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS.

2. Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

– Πάροχοι Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

Τους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, “ERP”). Και στις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου τότε:

1. Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.

2. Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσεις των τεχνικών εγκατάστασης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογίου ή αποστολή πληροφοριών σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμως δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ΦΗΜ ή υπηρεσίες εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης (“ERP”).

2. Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμως δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

www.capital.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

5ο Τουρνουά Σπύρος Μπαλάσκας από τη Γυμναστική Ένωση Ναυπλίου

diktio

Δράση ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια στο Λύκειο Κρανιδίου

diktio

ΑΣΕΠ: 775 προσλήψεις μόνιμων στα νοσοκομεία χωρίς πτυχίο

admin

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Διακοπή υδροδότησης σε Λευκάκια, Ασίνη, Τολό, Δρέπανο και Βιβάρι

diktio

Έρχεται ο «6ος Δρόμος Κάστρου Άργους» από τον οικισμό της αρχαίας Δειράδας στη Λάρισα

diktio

Κοπή πίτας 2024!!

admin

Νεκρός σε τροχαίο 20χρονος στρατιώτης – Η ενημέρωση του ΓΕΣ

admin

ΑΡΗΣ ΠΑΤΡΩΝ – ΦΕΙΔΩΝ ΑΡΓΟΥΣ 0-6

admin

Πυργιώτικα: Ολοκληρώθηκε η σημερινή δράση στην πλατεία του χωριού μας με σκοπό τη δεντροφύτευση

diktio

Σακελλαροπούλου: Το Σύνταγμα της Επιδαύρου αποτυπώνει τη βούληση των Ελλήνων για πολιτική κυριαρχία και ελευθερία

diktio

Δείξαμε την κατεύθυνση, Ενωμένοι.

admin

Η τρισδιάστατη λαπαροσκοπική χειρουργική στην Ουρολογία

admin