ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δεν θα χρειάζεται επίσκεψη στην εφορία για τροποποιητικές δηλώσεις μεταβίβασης

Δεν θα απαιτείται επίσκεψη στην εφορία για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι σε ανοδική τροχιά και γενικά η εν λόγω αγορά να είναι hot για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προβλέπεται ότι στο εξής και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις χρονοβόρες, τις περισσότερες φορές, επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ., αφορά τις τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας υπό την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Συγκεκριμένα μέσω του myProperty υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες αφορούν:

  • Τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία), για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους
  • Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

Με την πλατφόρμα myProperty να δέχεται και τις δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 2023 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 396.755 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, αριθμός αυξημένος κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2022, όταν οι περισσότερες δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφα στην εφορία. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.

Επίσης σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9 εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βία κατά των γυναικών, αριθμοί που «πληγώνουν»…

AGGELOS DRITSAS

Εβδομάδα με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πλήξουν

AGGELOS DRITSAS

Στο εδώλιο ο πατήρ Αντώνιος: Ολόκληρο το κατηγορητήριο – Οι άγριες κακοποιήσεις και τιμωρίες σε βάρος παιδιών της «Κιβωτού»

AGGELOS DRITSAS

Ναυτικός Όμιλος Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Μεταμεσονύκτια… Σημαντική προσθήκη στη λειτουργία της νέας Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Ορφανού

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση σε ενημερωτική δράση με θέμα: “Η Εθελοντική Αιμοδοσία και τα Οφέλη της”

AGGELOS DRITSAS

Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της δράσης μας κατα της υπέρτασης

AGGELOS DRITSAS

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε «εκπνέει» η προθεσμία πληρωμών

AGGELOS DRITSAS

Ελληνική Παράδοση

AGGELOS DRITSAS

Νέοι χώροι στάθμευσης τα Σάββατα στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Καμπόσος: Την Κυριακή καλούμε όλους να έρθουν μαζί μας

AGGELOS DRITSAS

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

AGGELOS DRITSAS