ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δεν θα χρειάζεται επίσκεψη στην εφορία για τροποποιητικές δηλώσεις μεταβίβασης

Δεν θα απαιτείται επίσκεψη στην εφορία για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι σε ανοδική τροχιά και γενικά η εν λόγω αγορά να είναι hot για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προβλέπεται ότι στο εξής και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις χρονοβόρες, τις περισσότερες φορές, επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ., αφορά τις τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας υπό την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Συγκεκριμένα μέσω του myProperty υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες αφορούν:

  • Τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία), για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους
  • Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

Με την πλατφόρμα myProperty να δέχεται και τις δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 2023 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 396.755 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, αριθμός αυξημένος κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2022, όταν οι περισσότερες δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφα στην εφορία. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.

Επίσης σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9 εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δήμος Ερμιονίδας: Με μεγάλη σφοδρότητα χτυπάει την περιοχή μας η κακοκαιρία “Daniel”

AGGELOS DRITSAS

ΓΙΑΛΑ ΓΙΑΛΑ ΕΡΜΙΟΝΗ 2024

AGGELOS DRITSAS

Δέκα Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους

AGGELOS DRITSAS

Πρεμιέρα στην National League 2 για τον Αργοναύτη Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

Η Ε.Π.Σ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ

AGGELOS DRITSAS

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027

AGGELOS DRITSAS

Το “deal της χρονιάς” στο Πόρτο Χέλι: Ιρλανδός μεγιστάνας έχει πλάνο για ξενοδοχείο 250 εκατ. ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται νέα παράταση στη διασύνδεση ταμειακών με POS;

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του ιατρού Ιωάννη Γκούβερη στον Σύλλογο “Ο Δαναός”

AGGELOS DRITSAS

«Έβρεξε λεφτά» και γέμισε η πίστα με χιλιάδες ευρώ σε γλέντι βάπτισης

AGGELOS DRITSAS

Εκτροπή και ανατροπή φορτηγού στην Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού 

AGGELOS DRITSAS

Ακούστηκαν μετά από 6 χρόνια οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS