ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ποιοι κάτοχοι βάρκας πρέπει να πληρώσουν φόρο έως 200 ευρώ

Πρόσθετο «χαράτσι» με την μορφή ετήσιου φόρου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλούνται να πληρώσουν περί τους 100.000 ιδιοκτήτες σκαφών, καθώς έχει ενεργοποιηθεί σχετική διάταξη του… 1975.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 και προβλέπει πως οι κάτοχοι βάρκας θα πρέπει να πληρώσουν στην ΑΑΔΕ από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το μήκος της βάρκας ή του σκάφους αναψυχής.

Στα τέλη Ιουλίου, μάλιστα, αποφασίστηκε η μετάθεση στις 26 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για το φορολογικό έτος 2023, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), Χρήστου Δήμα και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

Και αυτό γιατί, για την βεβαίωση και πληρωμή του φόρου, οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet και στη συνέχεια να αποπληρώσει την οφειλή, αφού βεβαιωθεί, είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πώς διαμορφώνεται το ύψος του φόρου

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του νόμου, το ύψος του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι διαμορφώνεται με βάση τον τύπο του σκάφους και τον χρόνο δραστηριοποίησης.

Αναλυτικότερα, όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά – με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους – οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται σε 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και σε 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει, και για φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.).

Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής του φόρου

Όσον αφορά για την διορία πληρωμής του φόρου, βάσει της ίδιας απόφασης που μετέθεσε την προθεσμία υποβολής της δήλωσης για τα τέλη Σεπτεμβρίου, η καταβολή για το 2023 πρέπει να γίνει είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ κατά το χρονικό διάστημα από την υποβολή της δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2024.

Από το 2025 και μετά, η δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για τη βεβαίωση του φόρου των 100 ή των 200 ευρώ πρέπει να υποβάλλεται κάθε Μάρτιο, η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Απριλίου και η δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αργολίδας στην Δράση «INNOVATION OFFICE»

AGGELOS DRITSAS

𝝙𝝪𝝢𝝖𝝡𝝞𝝟𝝜 𝝥𝝖𝝦𝝤𝝪𝝨𝝞𝝖 𝝩𝝤𝝪 𝝚𝝥𝝞𝝡𝝚𝝠𝝜𝝩𝝜𝝦𝝞𝝤𝝪 𝝖𝝦𝝘𝝤𝝠𝝞𝝙𝝖𝝨 𝝨𝝩𝝜𝝢 𝟴𝟵𝝶 𝝙𝝚𝝝

AGGELOS DRITSAS

Χειμερινές εκπτώσεις 2025: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 19/1, τι ισχύει για σούπερ μάρκετ

AGGELOS DRITSAS

𝝚𝝢𝝖𝝦𝝣𝝜 𝝥𝝦𝝤𝝘𝝦𝝖𝝡𝝡𝝖𝝩𝝤𝝨 «𝝭𝝜𝝫𝝞𝝖𝝟𝝚𝝨 𝝨𝝪𝝢𝝖𝝠𝝠𝝖𝝘𝝚𝝨 𝝗❜»

AGGELOS DRITSAS

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σημαντικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

AGGELOS DRITSAS

Ενισχυμένη δόση του επιδόματος παιδιού για 800.000 δικαιούχους

AGGELOS DRITSAS

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Δείτε πότε θα πληρωθείτε

AGGELOS DRITSAS

Kλείνει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Ναύπλιο – Εναλλακτικά σημεία εξυπηρέτησης

AGGELOS DRITSAS

Αύξηση αφορολόγητου ορίου με την είσοδο του 2024 – Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

AGGELOS DRITSAS

Συντάξεις: «Έρχονται» αυξήσεις και αναδρομικά άνω των 50 μηνών σε συνταξιούχους, οι τέσσερις κατηγορίες

AGGELOS DRITSAS

Λαμπερή Λευκή Νύχτα με πλήθος κόσμου στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

Εγκρίθηκε ο Ισολογισμός – Απολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το οικονομικό έτος 2022

AGGELOS DRITSAS