ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Ο Μάρτης φεύγει, η θερινή ώρα έρχεται…

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 31 Μαρτίου και τίθεται σε ισχύ η θερινή.  Στις 3:00′ λοιπόν τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείξουν 4:00′.

H Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε το σχέδιο οδηγίας σχετικά με τις αλλαγές του εποχικού ρολογιού στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. Τα κύρια στοιχεία της πρότασης είναι τα εξής:

  • το τέλος των εξαμηνιαίων αλλαγών του ρολογιού σε όλες τις χώρες της ΕΕ
  • ένα σύστημα κοινοποίησης που θα πρέπει να χρησιμοποιείται από μια χώρα της ΕΕ εάν επιθυμεί να αλλάξει την κανονική της ώρα

Εάν εγκριθεί, η οδηγία θα τερματίσει τις εξαμηνιαίες αλλαγές του ρολογιού στην ΕΕ, που συχνά αναφέρονται ως θερινή ώρα.

Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα αυτό και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την απόφαση αυτή. Το σημερινό σύστημα με αλλαγές του ρολογιού κατά μία ώρα, που παρατείνει τις ώρες της ημέρας το καλοκαίρι, παραμένει σε ισχύ.

Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει τη θέση του επί της πρότασης. Για τη διαμόρφωση θέσης του Συμβουλίου απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών. Ομοίως, μια ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών θα πρέπει να υποστηρίξει το τελικό κείμενο που θα διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να εγκριθεί η νομοθεσία που απαιτείται για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Η αλλαγή των ρολογιών την άνοιξη και το φθινόπωρο στην Ευρώπη είναι μια συνήθεια που προϋπήρχε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισήχθη για πρώτη φορά για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και επανήλθε σε πολλές χώρες τη δεκαετία του 1970.

Η ΕΕ θέσπισε για πρώτη φορά νομοθεσία σχετικά με τις ρυθμίσεις της θερινής ώρας το 1980, με μια οδηγία που συντόνιζε τις υφιστάμενες εθνικές πρακτικές για να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η τρέχουσα οδηγία τέθηκε σε ισχύ το 2001. Σύμφωνα με τις διατάξεις της, όλα τα κράτη μέλη μεταβαίνουν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και επιστρέφουν στην κανονική τους ώρα («χειμερινή ώρα») την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μια καινούρια συνεργασία ξεκινάει με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

AGGELOS DRITSAS

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 26-1-2024

AGGELOS DRITSAS

Μουσικοχορευτική εκδήλωση στα Φίχτια Αργολίδας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

AGGELOS DRITSAS

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο σε Ναύπλιο και Άργος

AGGELOS DRITSAS

Ενημέρωση από το Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αργολίδας στην Ερμιονίδα

AGGELOS DRITSAS

“Νέα Πελοπόννησος”: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του Πέτρου Τατούλη στην Αργολίδα (βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Με απόδοση 2,72% η επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου

AGGELOS DRITSAS

Το ΔΙΕΚ Ναυπλίου αναβαθμίστηκε σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

AGGELOS DRITSAS

 Το μυστήριο με το γερμανικό αεροσκάφος που έπεσε στο νησί το 1943

AGGELOS DRITSAS

“Αφετηρία Ζωής, Δημήτρης Κουτσούλης”. 

AGGELOS DRITSAS

Δύο σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – αισθητοί και στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΩ ΣΟΦΙΚΟΥ

AGGELOS DRITSAS