www.AggelosDritsas.gr
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επισκέφτηκε τη Λακωνία ο υπ.Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης

AGGELOS DRITSAS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των υποδομών ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Σε ποιες οδούς στο Άργος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή ασφαλτόστρωση

AGGELOS DRITSAS

Νέος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τολού

AGGELOS DRITSAS

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

AGGELOS DRITSAS

Οι Επετειακές Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γ’ “κατ’ επανάληψιν” Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

AGGELOS DRITSAS

”ΕΝΔΗΕΡ”: Στην Κοιλάδα Αργολίδας συνεχίζει την προεκλογική του ομιλία σήμερα ο Τάσος Λάμπρου

AGGELOS DRITSAS

𝝥𝝦𝝤𝝨𝝟𝝠𝝜𝝨𝝜 𝝚𝝟𝝙𝝜𝝠𝝮𝝨𝝜𝝨 𝝚𝝢𝝙𝝞𝝖𝝫𝝚𝝦𝝤𝝢𝝩𝝤𝝨 – 𝗔𝗥𝗚𝗢𝗦 𝗦𝗧𝗥𝗘𝗘𝗧 𝗙𝗢𝗢𝗗 𝗙𝗘𝗦𝗧𝗜𝗩𝗔𝗟

AGGELOS DRITSAS

Ξεκινά σήμερα η χρονιά για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς: Στις 11 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

AGGELOS DRITSAS

Υπεγράφη η σύμβαση για την ΕΟ Ναυπλίου – Λυγουριού | Έργο 1.000.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Σοβαρό ατύχημα στην Αργολίδα: 16χρονη τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ

AGGELOS DRITSAS

“Διαχείριση υδατικών πόρων και κλιματική κρίση”

AGGELOS DRITSAS