www.AggelosDritsas.gr
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης σε Άργος και Ναύπλιο για την Γενοκτονία των Ποντίων.

AGGELOS DRITSAS

ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Συγχαρητήρια ! Σε ενα κρίσιμο υπουργείο για τον τόπο μας!!!

AGGELOS DRITSAS

 Βασίλης Γ. Σιδέρης : Είχα την τιμή να παρευρεθώ σήμερα στην ορεινή Αλέα της Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης παρουσιάζει τα έργα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε συσκευαστήριο φρούτων στο Βασιλικό Κορινθίας

AGGELOS DRITSAS

Εντυπωσιακό βίντεο από τον Άγ. Νικόλαο τον κρασόκτιστο Κυριακή 19 Μαΐου 2024 ( ΤΑ 2 ΒΙΝΤΕΟ )

AGGELOS DRITSAS

Δράση από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αργολίδας στο Άργος: «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας»

AGGELOS DRITSAS

Ερμής Κιβερίου BC

AGGELOS DRITSAS

Γυναίκα σκότωσε 43χρονο μέσα στη μέση του δρόμου

AGGELOS DRITSAS

Η Δημοτική Χορωδία της Νέας Κίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο Πνευματικό Κέντρο της ‘’ΑΡΓΩ Α.Ε.’’.

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Γεωργόπουλος : Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης «ΧΟ.ΕΡ.»

AGGELOS DRITSAS