ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ψηφοδέλτιο ΝΙΚΗΣ με 350 υποψηφίους κατέθεσε η «Αλλαγή Πορείας» (Video)

AGGELOS DRITSAS

Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της ζωής στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: «Στρατηγικές υποδομές για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Κορινθίας»

AGGELOS DRITSAS

Πληρωμές με POS στα ταξί: Τέρμα οι δικαιολογίες – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης ο Γιώργος Γαβρήλος

AGGELOS DRITSAS

Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού του ποταμού Ξηριά στο Άργος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς;

AGGELOS DRITSAS

Μορφωτικός Σύλλογος Παναριτίου

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Ερμιονίδας στην 39η Διεθνή Τουριστική Έκθεση Philoxenia – Hotelia 2024 στη Θεσσαλονίκη.

AGGELOS DRITSAS

Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

AGGELOS DRITSAS

 Το μυστήριο με το γερμανικό αεροσκάφος που έπεσε στο νησί το 1943

AGGELOS DRITSAS

51 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 51 χρόνια αγώνας, 51 χρόνια αρχές και αξίες για την αλλαγή.

AGGELOS DRITSAS