ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ξεκινούν οι πρόβες του τμήματος της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους “Τελέσιλλα”

AGGELOS DRITSAS

Ένα Μικρασιάτικο καράβι από τη Νέα Κίο Αργολίδας βγήκε στη Καλαμάτα

AGGELOS DRITSAS

Διήμερο με διακοπές ρεύματος σε χωριά του Ναυπλίου και του Άργους

AGGELOS DRITSAS

Μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” παρακολούθησαν την “Εκατομμυριούχο΄΄

AGGELOS DRITSAS

Διακρίσεις Μαθητών της Πελοποννήσου σε Ευρωπαϊκές Δράσεις

Tv

Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται το ΑrnaSFestival στο Λυγουριό

AGGELOS DRITSAS

Φωτιά στην Μιδεα τώρα από κεραυνό… Ας ελπίσουμε να μην κατέβει χαμηλότερα.

AGGELOS DRITSAS

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΔΕΥΑΝ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Παιδικές χαρές ,,, και βόλτες με τα παιδιά στο βουνό

AGGELOS DRITSAS

Γ ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: EΘΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΑ 2000 1-1

AGGELOS DRITSAS

Επίδομα ΔΥΠΑ: Μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα έμφυλης βίας μεταξύ των δικαιούχων

AGGELOS DRITSAS