ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Πουλάς: Εμπαιγμός χωρίς τέλος στους αγρότες της Αργολίδας από κυβέρνηση και ΕΛΓΑ

Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ενστάσεων που έκαναν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας επί των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του Ιανουαρίου 2022, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για άλλη μία φορά δεν δίνει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αφήνοντας τους αγρότες στην αναμονή και την ανασφάλεια.

Μάλιστα, από την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι αρκετοί αγρότες θα αναγκαστούν να επιστέψουν χρήματα στον ΕΛΓΑ καθώς στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.03.2022 Δελτίο Τύπου, στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ με τον πλέον ενδεδειγμένο για τον παραγωγό, νόμιμο τρόπο.»

Επιπλέον, στην απάντηση του Υπουργείου, αφού περιγράφεται για πολλοστή φορά το ιστορικό των ενεργειών του ΕΛΓΑ μετά τις ζημιές που προκάλεσε στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας ο παγετός του Ιανουαρίου 2021, αναφέρεται ότι «οι καθυστερήσεις στην εκδίκασή των ενστάσεων οφείλονται στον όγκο ζημιών και εκτιμητικού έργου του 2023, που δε μπορεί ποτέ να προβλεφθεί εκ των προτέρων Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση».

Αναφορικά με τους συμψηφισμούς των προκαταβολών με αποζημιώσεις άλλων καλλιεργειών που συνέβησαν σε ορισμένους αγρότες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιος Σταμενίτης υπογραμμίζει στην απάντησή του ότι «αυτές αφορούν σε μικρό αριθμό παραγωγών και οφείλονται στις τεχνικές προδιαγραφές του πληροφοριακού συστήματος. Εν τούτοις, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας, καθώς, σε περίπτωση ευνοϊκότερου οριστικού πορίσματος, θα λάβουν επίσης το επιπλέον ποσό». Δηλαδή και αυτοί οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν τα τελικά πορίσματα για να τους επιστραφούν και αν οι παρακρατήσεις που τους έγιναν σε αποζημιώσεις άλλων καλλιεργειών.

Από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεραίνουμε ότι η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ εμπαίζουν τους αγρότες και και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες της Αργολίδας να παραμένουν στην αναμονή, να εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να επιστρέψουν και άλλα χρήματα στον Οργανισμό και να χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης.

 ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 617/7-9-2023 Ερώτηση Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ανδρ. Πουλάς, σας ενημερώνουμε τα εξής: 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, για τις ζημιές από παγετό Ιανουαρίου 2022 στην ΠΕ Αργολίδας, έγιναν 59 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 5.055 δηλώσεις ζημιάς. Λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, η πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα για να εξασφαλίσει: 

• ταχύτητα εκτιμήσεων, 

• αμεσότητα αποζημίωσης, 

• δίκαιες εξατομικευμένες εκτιμήσεις 

• καταβολή προκαταβολών Προς το σκοπό αυτό άμεσα η Κυβέρνηση ανέλαβε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με τον Ν.4931 (ΦΕΚ Α’ 94/13.05.2022), στο άρθρο 69 του οποίου ορίζεται ότι ο ΕΛΓΑ δύναται να χορηγήσει προκαταβολή μέχρι ποσοστού 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης για τον παγετό Ιανουαρίου 2022. Σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, με την υπ’ αριθ. 49/03.06.2022 Απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ δόθηκαν στις 10.06.2022 οι προκαταβολές. 

Η προκαταβολή που δόθηκε στην ΠΕ Αργολίδας είναι ύψους 11.259.476 και αφορά σε 3.273 δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Είναι εκ των ανωτέρω πρόδηλο το ενδιαφέρον της πολιτείας για τους ζημιωθέντες παραγωγούς και την όσο το δυνατό αμεσότερη και δικαιότερη αποζημίωσή τους. 

Η εκτιμητική διαδικασία για την έκδοση εξατομικευμένων πορισμάτων επί των οποίων θα γίνεται η εκκαθάριση πραγματοποιήθηκε κανονικά, όπως υπαγορεύεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες δικαιοσύνης, και όπως είχε ανακοινωθεί και με το από 11.03.2022 Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ. 

Επί αυτών των πορισμάτων υποβλήθηκαν ενστάσεις από 1.878 παραγωγούς, η εκδίκαση των οποίων ακολουθεί την ισχύουσα διαδικασία ώστε να εκδοθούν τα οριστικά πορίσματα, των οποίων η ανάρτηση θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Οι καθυστερήσεις στην εκδίκασή τους οφείλεται στον όγκο ζημιών και εκτιμητικού έργου του 2023, που δε μπορεί ποτέ να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

 Εφόσον τα νέα πορίσματα είναι ευνοϊκότερα, σε επόμενη πληρωμή ο παραγωγός θα λάβει το επιπλέον ποσό. Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση. 

 Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί με τα Δελτίου Τύπου, η εκκαθάριση θα γίνει στη βάση της εξατομικευμένης εκτίμησης και των στοιχείων που κατέθεσαν οι Συνεταιρισμοί, ώστε να υπάρξει ακριβής εκτίμησης και δίκαιη αποζημίωση. 

Όπως έμπρακτα αποδείξαμε την πρόθεσή μας για στήριξη των παραγωγών αρχικά, έτσι θα την αποδείξουμε και στην εξέταση των ενστάσεων. 

Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.03.2022 Δελτίο Τύπου, στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ με τον πλέον ενδεδειγμένο για τον παραγωγό, νόμιμο τρόπο. 

Τέλος, για τις περιπτώσεις συμψηφισμών με αποζημιώσεις άλλων καλλιεργειών πριν την έκδοση των οριστικών πορισμάτων κατόπιν ενστάσεων, αυτές αφορούν σε μικρό αριθμό παραγωγών και οφείλονται στις τεχνικές προδιαγραφές του πληροφοριακού συστήματος. Εν τούτοις, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας, καθώς, σε περίπτωση ευνοϊκότερου οριστικού πορίσματος, θα λάβουν επίσης το επιπλέον ποσό. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος επισκέφθηκε την Τ.Κ Γυμνού

diktio

Εκδήλωση του 1ου Λυκείου Ναυπλίου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

diktio

Ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»: Βραβεύθηκε ο γιατρός Κ. Κατσαρός από την Αργολίδα

admin

Άργος: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μαλτέζου

admin

Βραβείο στο Νοσοκομείο Αργολίδας – Ν.Μ. Άργους για Δράσεις Προαγωγής Ψυχικής Υγείας

diktio

Ναύπλιο: Κατάργηση του ΔΟΠΠΑΤ και του ΔΟΚΟΙΠΑΝ – Πως θα ασκούνται οι αρμοδιότητες τους

diktio

Οργώνει την Κορινθία ο Πέτρος Τατούλης: Επισκέφθηκε και τις περιοχές που επλήγησαν

diktio

Το ωράριο των καταστημάτων στο Ναύπλιο για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

diktio

Δημόσιο: Αυτές είναι οι μόνιμες προσλήψεις του 2024

admin

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Μυκηνών ο Κώστας Αναγνωστόπουλος

admin

Οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την Nvidia να στείλει περισσότερες κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 στην Κίνα

diktio

Ο μοναδικός Κέδρος της Αργολίδας πεθαίνει

admin