ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ

Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ

Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς –συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών- για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο περνά άμεσα σε υλοποίηση.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων συντροφιάς ανακοινώθηκε επίσημα από την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μάρσα Δημοπούλου η οποία απέστειλε σχετικό έγγραφο στις Αποκεντρωμένες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Μάλιστα κάνει γνωστό ότι η σχετική διαδικασία ξεκινά από τις 21 Ιανουαρίου.

Η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών). Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο ποσό έως 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού.

Η διαδικασία λήψης και αποστολής δείγματος DNA υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου.

Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.417369788 3620936154850427 7150773594754127874 n

414528105 3620936224850420 3675374441104098116 n
417396691 3620936311517078 8264419497711311674 n

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναστάσιος Γανώσης, Εντεταλμένος σύμβουλος Πελοποννήσου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ενημέρωση για τα αδέσποτα στο 2ο νηπιαγωγείο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Νεκρός ανασύρθηκε ο ποδοσφαιριστής Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού

AGGELOS DRITSAS

Καραγιάννη για την καταγγελία Μάκαρη στον ΣΚΑΙ

AGGELOS DRITSAS

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΑΡΜ καταβάλλουν προσπάθεια για να μην υπάρξει διακοπή υδροδότησης.

AGGELOS DRITSAS

BINTEO : Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας & Φίλων του Ποντιακού Ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» 25-3-2025

AGGELOS DRITSAS

Καλλιεργούσε 6 δενδρύλλια κάνναβης 52χρονος σε χωριό του Άργους

AGGELOS DRITSAS

Ο Φώτης Δαμούλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, επανεκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση Σωματείου Εκπαιδευτών Αργολίδας «ΑΡΓΕΑΣ» με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας – Κορινθίας: Οι ζωές μας δεν είναι κόστος – Οι ζωές μας έχουν αξία!

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: Στα εγκαίνια της ιστορικής Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : ΤΟ ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΑΣΠΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

AGGELOS DRITSAS