ΑΓΡΟΤΥΠΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αργολίδα: Ολική καταστροφή σε εσπεριδοειδή και ελιές από χαλαζόπτωση σε Αγ. Ανδριανό και Ν. Ροεινό

Σε απόγνωση και πάλι οι παραγωγοί της περιοχής

Ολική καταστροφή στα εσπεριδοειδή και τις ελιές προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση στον Άγιο Ανδριανό, από το ύψος της διασταύρωσης προς τη Μονή Καρακαλά, μέχρι και το Νέο Ροεινό του Δήμου Ναυπλιέων, οδηγώντας και πάλι στην απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής.

Η μεγάλη βροχόπτωση, που σημειώθηκε από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίουμετατράπηκε για μισή ώρα σε χαλάζι στα δύο χωριά του Αργολικού κάμπου και χτύπησε αλύπητα τον καρπό στα δέντρα, βάζοντας ταφόπλακα στη σοδειά της χρονιάς που έρχεται.

Οι αγρότες, που για μισή ώρα έβλεπαν το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού, να πληγώνει τον μικρό ακόμη καρπό στις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές και να ρίχνει κάτω τους καρπούς από τις κορωνέικες και μεγαρίτικες ελιές, συνειδητοποίησαν με σκληρό τρόπο πως η βασική πηγή εισοδήματός τους σκεπάστηκε από τους λευκούς βόλους και είναι πλέον σε δεινή κατάσταση, καθώς και την περυσινή χρονιά ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημιές και βύθισε την παραγωγή στα τάρταρα.

«Περιμένουμε πλέον τον ΕΛΓΑ να στείλει τους γεωπόνους να κάνουν τις εκτιμήσεις της ζημιάς, αν και ο χρόνος που θα δοθουν, αν δοθούν, οι αποζημιώσεις είναι συνήθως μακρύς. Είμαστε πλέον στο χείλος της καταστροφής », δήλωσαν στο «anagnostis.org» παραγωγοί της περιοχής επισημαίνοντας ότι «αν συνυπολογισθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και η εκτόξευση των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας δεν είναι αφύσικο το γεγονός ότι οι καλλιέργειες συρρικνώνονται, τα χωράφια εγκαταλείπονται και το βασικό προϊόν της Αργολίδας παίρνει την κατιούσα».

Related Posts

1 of 937