Connect with us

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικοί απέτρεψαν την 18η γυναικοκτονία

– Πρόλαβαν τον δράστη με το μαχαίρι στο λαιμό της

Published

on

657er 45

Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και λίγο έλειψε να καταγραφεί ακόμη μία γυναικοκτονία στη χώρα.

Αστυνομικοί σήμερα απέτρεψαν έγκλημα στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόλαβαν τον δράστη την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν κλήση στις 8.00 το πρωί από μία γυναίκα που ζητούσε βοήθεια, δίνοντας τη διεύθυνση του σπιτιού της, χωρίς παραπάνω λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα, με άνδρες της αστυνομίας να σπεύδουν σε κάθε περιοχή που θα μπορούσε να έχει αυτή τη διεύθυνση.

Γυναικοκτονία: Ο δράστης αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι

Δύο αστυνομικοί έφτασαν στη διεύθυνση και βρήκαν κουδούνι με γυναικείο όνομα. Όταν το χτύπησαν, δεν άνοιξε κανείς. Βρήκαν τρόπο να εισέλθουν στην πολυκατοικία και έφτασαν έξω από ένα διαμέρισμα.

Οι αστυνομικοί χτυπούσαν επίμονα το κουδούνι, με τον άντρα από μέσα να φωνάζει να φύγουν, λέγοντας ότι δεν έχει χαρτιά παραμονής στην Ελλάδα, ενώ απειλούσε ότι «θα τους σκοτώσει όλους».

Οι αστυνομικοί ζήτησαν και ενισχύσεις, οι οποίες έφτασαν άμεσα, όπως έφτασε και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όταν άκουσαν τον σπαραγμό της γυναίκας για δεύτερη φορά, τότε οι αστυνομικοί εισέβαλαν και είδαν τον δράστη να κρατάει μαχαίρι στον λαιμό της.

Άμεσα από τους αστυνομικούς δόθηκαν εντολές στον δράστη να πετάξει το μαχαίρι και να παραδοθεί, ωστόσο εκείνος,  μπροστά στα έντρομα μάτια του ανήλικου παιδιού, το οποίο είναι ΑμεΑ, έστρεψε το μαχαίρι στον εαυτό του και άρχισε να αυτοτραυματίζεται στον λαιμό. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.

Ο φερόμενος ως δράστης οδηγήθηκε στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, όπου διενεργείται προανάκριση.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ

Published

on

By

22shutterstock_835-2-1-1-960x600

Μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων ξένων ΑΕΙ επέρχονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΔΟΑΤΑΠ, που αναμένεται σύντομα.

Τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις και στη γραφειοκρατία στην αναγνώριση πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Παιδείας, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί την αναγνώριση από την Ελλάδα των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται αυτόματα με βάση λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ, ενώ θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για την επαγγελματική αναγνώριση. Για τον λόγο αυτό, ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) θα ενσωματώσει τη σχετική Διεύθυνση (ΑΤΕΕΝ) του υπ. Παιδείας. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ έχει επιτύχει σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας, με τον αριθμό αναγνώρισης πτυχίων να έχει αυξηθεί κατά 63,5% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 και κατά 23,6% σε σχέση με το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση (ακαδημαϊκή και επαγγελματική) των πτυχίων ξένων ΑΕΙ διαρθρώνεται ως εξής:

• Θα καταρτιστεί εθνική λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ. Ετσι, εάν ένας φοιτητής –Ελληνας ή ξένος– ζητεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ, εάν έχει πάρει πτυχίο από ΑΕΙ το οποίο περιλαμβάνεται στην εθνική λίστα δεν θα χρειάζεται να αξιολογεί την αίτησή του ο ΔΟΑΤΑΠ για να δώσει ακαδημαϊκή αναγνώριση. Αλλά μόνο το ίδρυμα θα αξιολογεί το ακαδημαϊκό προφίλ του αιτούντα. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν φόρτος εργασίας και καθυστερήσεις, αφού σήμερα μπορεί να περάσει και διετία για να τηρηθούν όλα τα βήματα για τη χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης.

• Το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων εξωτερικού θα ενταχθεί στο νέο ΔΟΑΤΑΠ.

• Στην περίπτωση που πτυχιούχος εξωτερικού θέλει να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θα κάνει αίτηση στον νέο φορέα και η νέα Διεύθυνση που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ θα την εξετάζει. Η νέα Διεύθυνση θα στελεχώνεται από επιστήμονες, με τη σφραγίδα του ΔΟΑΤΑΠ.

allazoyn-ola-stin-anagnorisi-ton-ptychion-xenon-aei0Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θα γίνει ευκολότερα η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Επίσης, θα υπάρξουν αντιδράσεις διότι θα αναγνωρίζονται τα προγράμματα τριετούς φοίτησης πανεπιστημίων που θα περιλαμβάνονται στην εθνική λίστα αναγνωρισμένων ΑΕΙ.

Χθες η διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ –πρόεδρος ο καθηγητής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου– παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν τη βελτίωση των χρόνων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων που έχουν φθάσει στον οργανισμό. Το 2021 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ συνολικά 8.129 αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων. Οπως και το 2020, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2021, επιτεύχθηκε πλεόνασμα ολοκληρωμένων έναντι υποβληθεισών πράξεων (605 περισσότερες πράξεις), παρά τη μεγάλη αύξηση υποβληθεισών αιτήσεων κατά 18,4% σε σχέση με το 2020 (1.266 περισσότερες υποβληθείσες αιτήσεις το 2021).

Εκτός από τις 8.734 πράξεις αναγνώρισης τίτλου που εκδόθηκαν το 2021, στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν ακόμη περίπου 2.000 βεβαιώσεις βαθμολογικής αντιστοιχίας κατόπιν αιτήματος των πολιτών και περίπου 9.000 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων κατόπιν αιτήματος φορέων, κυρίως του Δημοσίου και του ΑΣΕΠ.https://www.kathimerini.gr/

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοταχώς προς παράταση στη ρύθμιση χρεών μέχρι και 72 δόσεις

Published

on

By

liksiprothesmes-ofeiles-xrimata-kompiouteraki-logistis-forologia

Ολοταχώς προς παράταση οδεύει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση για τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, η οποία και εκπνέει την επόμενη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.
Εάν δε δοθεί παράταση, πράγμα αδύνατο, τότε οι υπόχρεοι εάν δεν ρυθμίσουν την οφειλή εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ή δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το χρέος τους κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις.
Οι δύο λόγοι για νέα προθεσμία

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών στην λήψη αυτής της απόφασης η οποία εν πολλοίς μοιάζει και ως μονόδρομος.

Η μία έχει να κάνει με το ότι οι συνέπειες από τη μετάλλαξη Όμικρον και την ακρίβεια βρίσκονται στην κορύφωσή τους και κατά συνέπεια μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να επωμισθούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και άλλα βάρη.

Η άλλη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξή τους στην ρύθμιση.

Έτσι λοιπόν είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί νέα παράταση για τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, που θα έρθει να «κουμπώσει» με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής μετά βίας αγγίζουν τις 45.000 από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, επί συνόλω 800.000 που μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση που θα δοθεί να είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Ρύθμιση μέχρι και 72 δόσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
Ποιους αφορά η ρύθμιση

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα:

-φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID.

-νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.

-φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

-φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

-φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.

-φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”.

-φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των παραπάνω κριτηρίων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.
Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

Β) Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Δ) Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

ΣΟΚ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Τρομάρας – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του

Published

on

By

tromaras (1)

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Αλεξάνδρα νοσηλεύεται ο μεγάλος λαϊκός ήρωας Γιώργος Τρομάρας που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Γ. Τρομάρας διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη.

Είναι ο πρώτος που διοργάνωσε αγώνες δυναμικού τριάθλου (powerlifting) στην Ελλάδα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Είναι ο συνεχιστής των λαϊκών ηρώων Κουταλιανού και Σαμψών.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ναύπλιο: Συμμετοχή του Χάρβαρντ στον Κόμβο Αριστείας του ΕΚΠΑ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Published

on

By

harvardnafplio

Ποιοι είναι οι γενεσιουργοί λόγοι της μετακίνησης των πληθυσμών; Ποιες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημιουργία μεταναστευτικών ροών; Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εικόνας των μετακινούμενων πληθυσμών; Πώς ορίζονται οι κανόνες ηθικής για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για τη νέα πολιτική σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση; 
Ερωτήματα καίρια διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα, που, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της μορφολογίας των συνόρων της, συγκαταλέγεται στις χώρες που δέχονται –και κατά πάσα πιθανότητα θα δέχεται και στο μέλλον– μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

Το Χάρβαρντ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Κόμβο Αριστείας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, που έχει ιδρύσει το ΕΚΠΑ. «Δεδομένου του ρόλου και της θέσης του ΕΚΠΑ στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, η δημιουργία ενός τέτοιου ερευνητικού κόμβου είναι φυσική και απολύτως αναμενόμενη. Η απόφαση του Χάρβαρντ να συνεργαστεί με την ερευνητική αυτή δομή, δημιουργώντας από κοινού ένα θερινό σχολείο που ελπίζουμε να γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο, μόνο τυχαία δεν είναι: αποτελεί μία ακόμη ένδειξη επιστημονικής πρωτοπορίας και δημιουργικής εξωστρέφειας του πανεπιστημίου μας», δηλώνει στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τον Κόμβο στο σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο για τα θέματα αυτά στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης Μεσογείου. Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο τέτοιο μείζον ερευνητικό κέντρο στην περιοχή», παρατηρεί από την πλευρά της στην «Κ» η κ. Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών και διευθύντρια – επιστημονική υπεύθυνη του Κόμβου.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια περίπου ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπήρξε για πολλά χρόνια χώρα αναχώρησης, προσφάτως συμβάλλοντας στο φαινόμενο που αποκαλείται πλέον brain drain. «Επί τη βάσει αυτών των δεδομένων και εξελίξεων, έχει ήδη παραχθεί ένας σχετικά μεγάλος όγκος επιστημονικών μελετών, ερευνών και εκδόσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα με επιτυχία ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο ευρύτερο πεδίο των προσφυγικών και μεταναστευτικών σπουδών, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΠΑ. Ετσι, η χώρα εξελίσσεται σε προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη προσφυγικών και μεταναστευτικών σπουδών ή ευρύτερα του τομέα της μελέτης των μετακινούμενων πληθυσμών», σημειώνει η κ. Γαβουνέλη.

«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τον Κόμβο στο σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο για τα θέματα αυτά στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης και της ευρύτερης Μεσογείου».

Αποστολή του Κόμβου Αριστείας είναι η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων σε όλο το εύρος του Παν. Αθηνών με άμεσο διεθνές αντίκτυπο. Η πρώτη από τις δράσεις είναι ένα θερινό σχολείο τριών εβδομάδων, τον Ιούλιο 2022, σε συνεργασία με το Χάρβαρντ. Η παρουσίαση του θερινού σχολείου θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, θα υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, από τον κ. Δημόπουλο και την καθηγήτρια Τζέιν Τ. Κιμ, πρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

«Η οργάνωση του θερινού σχολείου με θέμα τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών είναι ένα όνειρό μας που καρποφόρησε. Μαζί με τη Βασιλεία Διγιδίκη και τους συναδέλφους μας στο Χάρβαρντ, είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με τους Ελληνες καθηγητές σε μια ρηξικέλευθη παιδαγωγική πρωτοβουλία, με προοπτικές να κάνουμε έργο με σημαντικά αποτελέσματα πάνω σε ένα από τα πιο καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής», δήλωσε στην «Κ» η κ. Ζακελίν Μπάμπα, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ, αναφερόμενη και στην κ. Βασιλεία Διγιδίκη, director of the Harvard Programme, FXB Health & Human Rights Fellow.

Το θερινό σχολείο θα οργανωθεί σε Αθήνα, Ναύπλιο (με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ) και Λέσβο. Η επιλογή των μετεχόντων γίνεται από τα δύο πανεπιστήμια, αλλά το σχολείο θα είναι ανοικτό και σε φοιτητές και νέους ερευνητές υψηλών προδιαγραφών από άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΑΕΙ. Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, ενώ σημειώνεται ήδη προθυμία ενίσχυσης και συμμετοχής από ικανό αριθμό θεσμών, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τα μαθήματα εκτός από τις διαλέξεις θα περιλαμβάνουν πρακτικές ασκήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, επισκέψεις στο πεδίο, προσομοιώσεις διοικητικών διαδικασιών και κοινές δράσεις με την κοινωνία των πολιτών. Πέραν των καθηγητών από το ΕΚΠΑ και το Χάρβαρντ, έχουν προσκληθεί να διδάξουν και διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί από διεθνείς οργανισμούς, τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές, καθώς και τις μείζονες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως ο Κόμβος είναι η πρώτη κοινή θεσμική προσπάθεια συνεργασίας τεσσάρων σχολών και τμημάτων του ΕΚΠΑ: της Νομικής Σχολής (με συντονίστρια την κ. Γαβουνέλη), της Σχολής Επιστημών Υγείας (με συντονιστή τον καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή, κάτοχο έδρας Jean Monnet in Humanitarian Medicine and Response in Action), του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (με συντονίστρια την καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση, κάτοχο έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία), και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης (με συντονιστή τον καθηγητή Γεώργιο Πλειό). Οπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, «δημιουργήσαμε τον Κόμβο Αριστείας, συγκεντρώνοντας σε μια νέα ενιαία ερευνητική δομή την ήδη μεγάλη γνώση και εμπειρογνωμοσύνη των μελών μας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου: βγάζουμε τα θεσμικά στεγανά σε μια ουσιαστική επιστημονική σύμπραξη, που φέρνει μαζί τέσσερις σχολές ή τμήματα του πανεπιστημίου μας».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 16/1 στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων

Published

on

By

ekptoseis-1280x854

Ανοιχτά θα μπορούν να είναι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τους εμπορικούς συλλόγους, 11 το πρωί με 6 το απόγευμα. 
Τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη Ελλάδα, ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, θα μπορούν να είναι ανοικτά από 11:00 π.μ. έως 08:00 μ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα, προαιρετικά, μπορούν να λειτουργήσουν αύριο Κυριακή στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Άργους και Ναυπλίου προτείνουν τα καταστήματα την Κυριακή 16/1 να μείνουν κλειστά.
Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Γιατί πρέπει να αποφύγουμε να κολλήσουμε Όμικρον

Published

on

By

2021-12-14T202004Z_1012049210_RC2ECR9FLUYC_RTRMADP_5_HEALTH-CORONAVIRUS-OMICRON-1024x683

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και τα ελαφρότερα συμπτώματά της σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις έχει πυροδοτήσει τη θεωρία ότι η Covid-19 ελλοχεύει μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό κάνει κάποιους να αναρωτιούνται, γιατί θα πρέπει ακόμη να αποφεύγουμε να κολλήσουμε, όταν αργά ή γρήγορα όλοι μας θα εκτεθούν στον ιό.

Όμως, σύμφωνα το Reuters, οι ειδικοί απαντούν ότι δεν είναι καιρός να εφησυχάζουμε για την Ομικρον.

Οι έξι λόγοι:

Μπορεί και πάλι να νοσήσουμε σοβαρά

Η έρευνα έχει δείξει ότι η Όμικρον είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ένα ασυμπτωματικό κρούσμα COVID-19, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Για εκείνους που έχουν συμπτώματα, ένα υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει πολύ ήπια ίωση, όπως πονόλαιμο ή ρινική καταρροή, χωρίς τις αναπνευστικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Αλλά η μεγάλη εξάπλωση της Όμικρον σε πολλές χώρες σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανσουν σοβαρή ασθένεια. Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία από την Ιταλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ πιο ευάλωτα όσον αφορά τη νοσηλεία, την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή και τον θάνατο.

«Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα εκτεθούμε, αλλά αργότερα θα είναι καλύτερα», δήλωσε ο ειδικός σε ιούς Μισέλ Νουσεντζβάιγκ του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ. «Γιατί; Γιατί αργότερα θα έχουμε καλύτερα και περισσότερα διαθέσιμα φάρμακα και καλύτερα εμβόλια».
Μπορεί να μολύνουμε άλλους

Μπορεί να αρρωστήσουμε ελαφρά, αλλά θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε τον ιό σε κάποιον άλλον που κινδυνεύει επειδή πάσχει από σοβαρή ασθένεια, ακόμη κι αν εμείς έχουμε αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.
Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της Όμικρον παραμένουν άγνωστες

Οι μολύνσεις με προηγούμενες παραλλαγές μερικές φορές προκάλεσαν το επίμονο, εξουθενωτικό σύνδρομο Long COVID. Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των λοιμώξεων από Όμικρον που καταλήγουν σε Μακρά COVID λέει ο Ακίκο Ιβασάκι, ο οποίος σπουδάζει ανοσολογία στο Γέιλ. «Οι άνθρωποι που υποτιμούν την Όμικρον ως ‘ήπια νόσο’ θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο εξουθενωτικής ασθένειας που μπορεί να παραμείνει για μήνες ή χρόνια».

Επίσης ασαφές είναι αν η Όμικρον θα έχει κάποια από τα «σιωπηλά» αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν με προηγούμενες παραλλαγές, όπως βλάβες στο σπέρμα και αλλαγές στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Τα φάρμακα είναι περιορισμένα

Οι θεραπείες για την Όμικρον είναι τόσο περιορισμένες που οι γιατροί πρέπει να τις χορηγούν «με δελτίο».

Δύο από τα τρία φάρμακα αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων COVID-19 είναι αναποτελεσματικά έναντι αυτής της παραλλαγής.

Το τρίτο, το sotrovimab, από την GlaxoSmithKline, είναι σε έλλειψη, όπως και μια νέα αντιική θεραπεία χορηγούμενη από το στόμα, που ονομάζεται Paxlovid, από την Pfizer Inc, η οποία φαίνεται αποτελεσματική. Εάν αρρωστήσετε, μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε θεραπείες.
Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα (και με τρίτη δόση εμβολίου ακόμα) χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, η Όμικρον «δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ωστόσο, όσο λιγότερες μολύνσεις, τόσο το καλύτερο, ειδικά τώρα, «όταν τα νοσοκομεία έχουν ήδη κατακλυστεί».

Λόγω του αριθμού ρεκόρ των μολυσμένων ασθενών, τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναβάλουν τις προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις και τις θεραπείες για τον καρκίνο. Και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων, τα κατακλυσμένα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν σωστά άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως καρδιακές προσβολές.
Περισσότερα κρούσματα σημαίνουν περισσότερες νέες παραλλαγές

Η Όμικρον είναι η πέμπτη εξαιρετικά σημαντική παραλλαγή του αρχικού SARS-COV-2 και μένει να δούμε εάν η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται περαιτέρω θα επιβραδυνθεί.

Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης δίνουν επίσης στον ιό περισσότερες ευκαιρίες μετάλλαξης και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια νέα έκδοση θα ήταν πιο ήπια από τις προηγούμενες.

«Ο SARS-CoV-2 μας εξέπληξε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχουμε τρόπο να προβλέψουμε την εξελικτική τροχιά αυτού του ιού», τονίζει ο Χο.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με την συνεργασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα Α.Ε.

Published

on

By

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-pdf

Νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 7.594.920,00 € οι οποίες υποβλήθηκαν και θα υλοποιηθούν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα Α.Ε. σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. δικαιούχους.
Αφορούν το έργο της Ανάπλασης του Κέντρου της Σπάρτης – Βόρειος και Νότιος Κλάδος Οδού Παλαιολόγου, τις μελέτες ωρίμανσης του έργου «Δράσεις και παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Σπάρτης για την διασύνδεση του αστικού κέντρου (ιστορικό τραπέζιο) με τις «γειτνιάζουσες» αναπτυξιακές, πολιτιστικές δυνατότητες και παραγωγικές λειτουργίες της» συνολικού π/υ 6.652.900,00 € για τον Δήμο Σπάρτης, την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της κοίτης του υδατορέματος Ξεριάς και την μελέτη αναβάθμισης υποδομών ύδρευσης συνολικού π/υ 442.020,00 € για τον Δήμο Νεμέας και την μελέτη παράκαμψης κέντρου οικισμού Λεωνιδίου, την μελέτη ανάπλασης παραλιακού μετώπου οικισμών Παραλίας Τυρού και Παραλίας Σαπουνακαίϊκων και την μελέτη βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας συνολικού π/υ 500.000,00 € για τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας έρχονται να προστεθούν στη λίστα των ήδη ενταγμένων πράξεων που προετοιμάστηκαν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα Α.Ε. και θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. δικαιούχους και αφορούν την ωρίμανση του έργου «Ανάπλαση Κέντρου Νεμέας», την ωρίμανση του έργου «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές», το έργο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης Διοικητηρίου Π.Ε. Μεσσηνίας», το έργο «Ανάπλαση Οδών Λυγουριού», το έργο «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» συνολικού π/υ 16.977.834,51 € για την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και την ωρίμανση του έργου: «Ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, διαδρομών κίνησης πεζών και μονοπατιών» και το έργου «Αξιοποίηση και Επανάχρηση του Παλαιού Δημαρχείου Τρίπολης» συνολικού π/υ 2.218.125,60 € για τον Δήμο Τρίπολης. 
Οι αποφάσεις ένταξης στο diavgeia.gov.gr : Δήμος Σπάρτης: https://diavgeia.gov.gr/doc/9ΖΙΗ46ΜΤΛ6-84Ψ?inline=true Δήμος Νεμέας : https://diavgeia.gov.gr/doc/90Κ646ΜΤΛ6-ΝΨΙ?inline=true Δήμος Νότιας Κυνουρίας: https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΒ5146ΜΤΛ6-0ΙΚ?inline=true ΠεριφέρειαΠελοποννήσου: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%95%CE%92%CE%A446%CE%9C%CE%A4%CE %9B6-%CE%9F%CE%93%CE%A4?inline=true Δήμος Τρίπολης : https://diavgeia.gov.gr/doc/916046%CE%9C%CE%A4%CE%9B6- 1%CE%A4%CE%A0?inline=true 
Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., ο Αναπτυξιακός Οργανισμός πρότυπο για τον θεσμό, ο οποίος αποτελεί, σε εθνικό πλέον επίπεδο, παράδειγμα καλής πρακτικής της εφαρμογής στρατηγικής αναπτυξιακής προοπτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εισέρχεται στο 2022 με ιδιαίτερα ενισχυμένη δυναμική και αναβαθμισμένο το επίπεδο λειτουργίας του, προτάσσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των φορέων που τον επέλεξαν για την τεχνική τους στήριξη.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη

Published

on

By

271833806_5293856227309678_2057979047996740191_n

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τηλεδιάσκεψη Νίκα – Μαλτέζου με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες

Published

on

By

syskantiper-εικόνα_Viber_2022-01-13_14-31-11-340

Ωριαία τηλεδιάσκεψη με τους χωρικούς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και οργάνωσης και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες από τον περιφερειάρχη.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για ποια έργα συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

με Κ. Καραμανλή, Λ. Μενδώνη και Γ. Καραγιάννη

Published

on

By

megalolympia13-IMG-5b6c009e0c0139108bc28e431686abfc-VA

Σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν σε έργα στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσαν το αντικείμενο συναντήσεων που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεών του με τα πιο πάνω κυβερνητικά στελέχη -παρουσία και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη για την Δίκαιη Μετάβαση Χρήστου Λαμπρόπουλου- εξέφρασε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, την Πέμπτη 13 του μήνα, στην Τρίπολη.

ΛΕΥΚΤΡΟ – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Αναφερόμενος, ειδικότερα, ο Π. Νίκας στον οδικό άξονα Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία, του οποίου την προμελέτη σκοπιμότητας ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις για τον εν λόγω δρόμο, μήκους περί τα 95 χιλιόμετρα, υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Πρόκειται για οδικό άξονα που συνδέει την κεντρική Πελοπόννησο (περιοχή Μεγαλόπολης) με το βορειοδυτικό τμήμα της στην Αρχαία Ολυμπία, σε μικρή απόσταση από την οποία είναι ο Πύργος και το λιμάνι του του Κατάκολου.

Ο εν λόγω άξονας θα μελετηθεί και θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, ώστε να εξουδετερωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευρεία περιοχή της Μεγαλόπολης και να δοθούν άλλες αναπτυξιακές προοπτικές.

Πρόκειται για μία νέα ουσιαστικά χάραξη οδού υψηλής ποιότητας με αφετηρία τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητόδρομου “Μορέας” στο Λεύκτρο -στην περιοχή της Μεγαλόπολης-, η οποία κινείται αρχικά δυτικά και εν συνεχεία βορειοδυτικά περνώντας από την Ανδρίτσαινα, την Αλιφείρα, συμβάλλοντας τέλος στην οδό Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου στον οικισμό Ασπρα Σπίτια, ενώ μετά την παράκαμψη της Αρχαίας Ολυμπίας συμβάλλει στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, ο οποίος έλαβε προ ημερών και την τελευταία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έναρξη κατασκευής του, με χρονική διάρκεια εκτέλεσης τα 3 χρόνια.

ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στο έργο της παράκαμψης των αρχαιοτήτων στην ακρόπολη του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος, γνωστοποιώντας ότι τα απαιτούμενα 18,8 εκ ευρώ για την εφαρμογή της λύσης με σήραγγα και έργο cut and cover που τελικά ενέκρινε πέρυσι την άνοιξη το ΚΑΣ -αναιρώντας προηγούμενη απόφασή του- θα διατεθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο έγινε χθες σχετική επικοινωνία, στο πλαίσιο της συνάντησης που ο Π. Νίκας είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη.

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η γεωλογική μελέτη, καθώς και αυτή της δημοπράτησης, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες ώς τον ερχόμενο Μάιο, όταν και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Μένοντας σε έργα της Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι για τον δρόμο Κορυφάσιο – Ρωμανού, στο πλαίσιο του με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο, υπάρχει ήδη ανάδοχος και η συμβασιοποίησή του θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ για τον δρόμο Καλαμάτα – Μεθώνη ο ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Τέλος, όσον αφορά στην παράκαμψη της Γιάλοβας, έργο 45 εκ ευρώ, τονίστηκε ότι θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

Εξ άλλου, όσον αφορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης -για το οποίο ο Δήμος Μεσσήνης έχει διαθέσει χώρο 11 στρεμμάτων περίπου- ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι το σύνολο των απαραίτητων μελετών θα εκπονηθεί από την Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού.

Υπογράφηκε επίσης χθες και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πιο πάνω υπουργείου για την αποκατάσταση του καμπαναριού στον διατηρητέο ναό της Αγίας Κυριακής στο Λεωνίδιο, παρέμβαση η οποία θα γίνει με δαπάνες της Περιφέρειας, ενώ υπάρχει δυνατότητα να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες πριν το Πάσχα.

Τέλος, με την υπουργό Πολιτισμού συζητήθηκαν επίσης και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους στη Μεγαλόπολη, με πρώτη στο αρχαίο θέατρο, με πιστώσεις που μπορούν να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Π. Νίκας τόνισε ακόμα ότι η Περιφέρεια θα λάβει περί τα 55.000.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο στις 5 Π.Ε., στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος οδικής ασφάλειας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η πιο πάνω πίστωση θα προέλθει από Ταμείο Ανάκαμψης.

ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

“Είναι εφικτός ο στόχος να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι η διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου, έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο έχει προϋπολογισμό 33.000.000 ευρώ και στο οποίο έχει ήδη αναδειχθεί ο ανάδοχος” σημείωσε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Οπως τόνισε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια από την πλευρά της προχωρεί με το έργο της περίφραξης εκατέρωθεν της διώρυγας καθώς και στην δημιουργία πεζόδρομου κατά μήκος της δυτικής της πλευρά, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κορινθίας.

Τέλος, όσον αφορά στον περιβαλλοντικό – πολιτιστικό χώρο που σχεδιάζει η Περιφέρεια στην Κορινθία, εκατέρωθεν της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Δερβένι, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ήδη έχει παραληφθεί το μάστερ πλαν και προχωρεί πλέον η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών με πιστώσεις που θα διατεθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όσον αφορά στην υλοποίηση -τουλάχιστον στο τμήμα μέχρι το Λέχαιο- ο περιφερειάρχης το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να συζητήσει την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading
ScreenHunter-1276
300x300vac
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ-2017-12-22-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΔΕΥΑΑΡΜ-μικρή
ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ7 ώρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

22shutterstock_835-2-1-1-960x600
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ13 ώρες ago

Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ
0 (0)

150-poster
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ13 ώρες ago

Ευχαριστήρια επιστολή των “Δεσμών Αίματος” προς το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας
0 (0)

270114306_4900947183302320_216549295988811060_n
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ17 ώρες ago

Έκλεισε σήμερα το 3ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου λόγω 2 κρουσμάτων κορωνοϊού
5 (1)

Untitled-1
ΑΘΛΙΤΙΣΜΟΣ17 ώρες ago

Για τις 17 Απριλίου προγραμματίζεται ο Μαραθώνιος Ναυπλίου 2022
0 (0)

kaph29620-min - Αντίγραφο
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ19 ώρες ago

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου Άργους.
0 (0)

Bourtzi,Castle,Landscape,At,Nafplio,In,Greece.,View,From,Palamidi
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ21 ώρες ago

18 Ιανουαρίου του 1823: Το Ναύπλιο ορίζεται πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους
0 (0)

liksiprothesmes-ofeiles-xrimata-kompiouteraki-logistis-forologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ21 ώρες ago

Ολοταχώς προς παράταση στη ρύθμιση χρεών μέχρι και 72 δόσεις
0 (0)

farmako-emvolio-covid
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ21 ώρες ago

4η δόση εμβολίου: 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους
0 (0)

image001
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ21 ώρες ago

Προσφορά αγάπης από το 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου στο Συσσίτιο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας
0 (0)

55555555555 copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ :ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

777 2264
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ1 μήνα ago

Μαλλιά Φθινόπωρο / Χειμώνας 2021 -2022: Οι νέες τάσεις στα κουρέματα – Τα νέα χτενίσματα

eortologio-poioi-giortazoyn-simera-paraskeyi-17-dekemvrioy-960x504
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ανάπλαση-Αιγίου-Ναύπλιο-εργασίες-2-780x470
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάπλαση.

iStock-1131738236-1024x683
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας & επιστρεπτέες προκαταβολές

arvanitia-1
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Επιδοτούμενη μετεκπαίδευση σε Ναύπλιο, Ερμιόνη, Λουτράκι, Καλαμάτα – Ποιους αφορά

444 2316
LIFESTYLE1 μήνα ago

«Πολλές φορές θα πω “το σύντροφό μου” και μου απαντάνε “τι σύντροφο;”»

ScreenHunter 2324
LIFESTYLE4 εβδομάδες ago

The Voice – Τελικός: Νικήτρια η 16χρονη Άννα που τραγουδάει σαν άγγελος – “Σε θαυμάζω, είμαι τόσο τυχερός”

5652323
LIFESTYLE4 εβδομάδες ago

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος, ο κινηματογραφικός «Κίμωνας»

maxresdefault_7
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τα εσπεριδοειδή..

ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ7 ώρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

tromaras (1)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 ημέρες ago

ΣΟΚ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Τρομάρας – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του
5 (1)

271833806_5293856227309678_2057979047996740191_n
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ5 ημέρες ago

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη
0 (0)

Screenshot_5-3-696x346
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ6 ημέρες ago

Καιρός: Ο Διομήδης φεύγει, το ψύχος μένει – Οι περιοχές με παγετό την Παρασκευή
0 (0)

Art-Wagons Afisa
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ7 ημέρες ago

Art-Wagons. Δωρεάν διαδικτυακό πολιτιστικό «ταξίδι» για εφήβους
0 (0)

271685620_10159242740889667_5090875058720752764_n
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

Παίρνουν πίσω τα μέτρα: Οι νέες αλλαγές σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και γήπεδα
0 (0)

ScreenHunter 63 (01)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

«Ναι» σε νέα μέτρα: Έρχεται οριστικό μπλόκο στους ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους
0 (0)

5255012
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

Deltacron: Νέα μετάλλαξη “μείγμα” της Όμικρον και της Δέλτα εντοπίστηκε σε 25 ασθενείς στην Κύπρο
0 (0)

44444 2580
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 εβδομάδες ago

ΣΟΚ : Τραγικός θάνατος με Φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγο σε σπίτι στην Ερμιόνη Αργολίδας BINTEO
5 (1)

Η-Όμικρον-φέρνει-νέα-μέτρα-από-την-επόμενη-εβδομάδα-MEGA-TV
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 εβδομάδες ago

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα
4 (1)

Trending

Copyright © 2021-22 Digital Cities IKE , powered by Dritsas.gr