Για τρίτο κύμα ετοιμάζεται το Υπουργείο Υγείας: Τι τρομάζει τους ειδικούς

3 εβδομάδες ago
2783 Views

Για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας ετοιμάζεται το Υπουργείο Υγείας, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις από το «μέτωπο» του κορονοϊού προβληματίζουν έντονα τις Αρχές. Η κατάσταση στην Αττική, οι μεταλλάξεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι οι τρεις «πονοκέφαλοι» για την κυβέρνηση.
Ο έντονος προβληματισμός του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας ετέθη, σήμερα, στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με φόντο το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη διεφάνη η ανησυχία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.
Υπό τον φόβο μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού που θα μπορούσε να υποβοηθηθεί και από τις μεταλλάξεις, το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται αναλόγως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στόχος, όπως διαμηνύεται, είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής συνεχίζει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για το υπουργείο, ενώ ένα γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά καταγράφονται πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών COVID στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ενδεικτικά, στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα, είχαν πραγματοποιηθεί 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στις υγειονομικές Αρχές έχει σημάνει νέος «συναγερμός» μετά τον εντοπισμό του κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην ήδη οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη και το σενάριο ενός ολικού lockdown.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε σήμερα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει δράση και να προβεί ακόμη και σε γενικευμένα σκληρότερα μέτρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα διστάσουμε» είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή σύσκεψη, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Comments

Comments are closed.