ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 16.1.2025, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών –Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385– Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας– Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Το δικηγορικό σώμα, όπως έχει επισημάνει η Συντονιστική Επιτροπή και με την από 3.1.2025 απόφασή της, καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες–θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας. 

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της αφενός διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του και αφετέρου διότι το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.

 Ως προς τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ και οι οποίες δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας. 

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών. 

Η Συντονιστική Επιτροπή υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένες προτάσεις προς απάλειψη/βελτίωση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου. Το Υπουργείο απεδέχθη μέρος των προτάσεων αυτών, χωρίς όμως να αλλάξει ουσιωδώς τον πυρήνα των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση ιδίως με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και 5 και 6 της ΕΣΔΑ. 

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της και τη διαμαρτυρία της αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την καθολική αποχή των δικηγόρων- μελών τους την Πέμπτη 23.1.2025 και την Παρασκευή 24.1.2025, επ’ αφορμή την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ισχύον πλαίσιο αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας!

AGGELOS DRITSAS

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Η Ερμιόνη άλλοτε και τώρα: 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας

AGGELOS DRITSAS

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ( 2 ΒΙΝΤΕΟ )

AGGELOS DRITSAS

Αρδευτικά έργα, αποζημιώσεις κτηνοτρόφων και καλλιέργειες στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

AGGELOS DRITSAS

Νέες ταυτότητες: Λήγει η διορία – Τι ισχύει με τα ραντεβού

AGGELOS DRITSAS

Ο Πρέσβης του Ισραήλ επισκέφθηκε την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης το Άργος και τον φίλο του Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο

AGGELOS DRITSAS

Η Samsung προσθέτει τα foldables της στο πρόγραμμα self service επισκευών και επεκτείνει την υπηρεσία στην Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

Πέτρος Κωτσοβός: Την Κυριακή συνεχίζουμε σε πορεία ανάπτυξης

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη νίκη με σκορ 2-1 πέτυχε η ΑΕ Ερμιονίδας στο γήπεδο Τολού, απέναντι στον Εθνικό

AGGELOS DRITSAS

Εξαιρετική διοργάνωση του Απολλώνειος Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκακίων 2024 με έργα σύγχρονων δημιουργών. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ : «φέσωσαν» το 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου ? !!! ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS