www.AggelosDritsas.gr

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 16.1.2025, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών –Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385– Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας– Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Το δικηγορικό σώμα, όπως έχει επισημάνει η Συντονιστική Επιτροπή και με την από 3.1.2025 απόφασή της, καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες–θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας. 

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της αφενός διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του και αφετέρου διότι το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.

 Ως προς τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ και οι οποίες δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας. 

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών. 

Η Συντονιστική Επιτροπή υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένες προτάσεις προς απάλειψη/βελτίωση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου. Το Υπουργείο απεδέχθη μέρος των προτάσεων αυτών, χωρίς όμως να αλλάξει ουσιωδώς τον πυρήνα των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση ιδίως με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και 5 και 6 της ΕΣΔΑ. 

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της και τη διαμαρτυρία της αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την καθολική αποχή των δικηγόρων- μελών τους την Πέμπτη 23.1.2025 και την Παρασκευή 24.1.2025, επ’ αφορμή την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ισχύον πλαίσιο αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εργασίες πυροπροστασίας στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Με 5 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου

AGGELOS DRITSAS

Κακοκαιρία Daniel: 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Αττική

AGGELOS DRITSAS

Εφαρμογή του ΚΤΕΛ Αργολίδας στο play store για έκδοση εισιτηρίων και οποιαδήποτε πληροφορία για το ταξίδι σου

AGGELOS DRITSAS

ΣΑΜΙΝΘΟΣ – ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 09|06|2024

AGGELOS DRITSAS

 ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΑΔΩΝΙΣ”.

AGGELOS DRITSAS

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ ΚΚΕ (vid)

AGGELOS DRITSAS

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος στην Αντιπεριφέρεια Αργολίδας. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙΤΗ ΔΗΜ . ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΔΗ

AGGELOS DRITSAS

ΜΗ πετάτε τα κουκούτσια .

AGGELOS DRITSAS

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS