ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Διοργάνωση επιμόρφωσης ERASMUS+ στο Δημοτικό Σχολείο Φιχτίου

Το Δημοτικό σχ. Φιχτιου φιλοξένησε από 6-10 Μαρτίου 2023 την επιμόρφωση εκπαιδευτικών erasmus KA210 που πραγματοποιείται σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την Επιμόρφωσης ERASMUS+ διοργανώνει και συντονίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Europass Teacher Academy και την Serious Games Interactive, με θέμα «Μαθητοκεντρική και Παιχνιδοποιημένη Μάθηση – Αξιοποίηση του διλήμματος –dibl”, στο πλαίσιο της σύμπραξης μικρής κλίμακας Erasmus+ GIG -Gamified Introduction to Gamification 2021-2-EL01-KA210-SCH-000050330,

Η serious Games προσφέρει την πλατφόρμα dibl για την ανάπτυξη σχεδίων μαθημάτων που εισάγουν το δίλημμα στη διδασκαλία, ένα ακόμα εργαλείο που αξιοποιεί ο εκπαιδευτικός, για να μετασχηματίσει τη διδασκαλία του και τον τρόπο που στέκεται μέσα στην τάξη. Ο δάσκαλος γίνεται ο διαμεσολαβητής στην οικοδόμηση της γνώσης από τον ίδιο το μαθητή/τρια μέσα από διαδικασίες συνεργατικής διερεύνησης.

Η πλατφόρμα μπορεί να εξασκήσει τους μαθητές/τριες σε κορυφαίες δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας ως το 2025, με σημαντικότερες την κριτική σκέψη και τη συνεργασία σε καινοτόμα περιβάλλοντα, μέσα σε ένα ανθρωποκεντρικό πλαίσιο, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης!

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν το Δημοτικό σχ. Φιχτίου, το 6ο Δημ.σχ. Άργους, το Δημ.σχ. Δρεπάνου, το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, το Νέο Σχολείο, το πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης, Νηπιαγωγείο Κεφαλαρίου, Νηπιαγωγείο Αγίου Προκοπίου, υπό την έμπειρη καθοδήγηση της κας Δέσποινας Χατζηγεωργίου εκπ/κού ΠΕ06, MSc του 3ου Δημ. σχ. Άργους.

Παιδαγωγικά διαπραγματευτήκαμε τις μαθητοκεντρικές συνεργατικές στρατηγικές που μπορούν να πλαισιώσουν τη μάθηση που βασίζεται στο δίλημμα. Συνθήκες δημιουργίας Μαθητοκεντρικού περιβάλλοντος, βάσει της ανάλυσης των αναγκών και των επιλογών των μαθητών/τριών, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης με ευκαιρίες για όλους, μέσα σε ένα αρμονικό κλίμα τάξης! Αποτέλεσμα, η έντονη διάδραση ανάμεσα στους μαθητές, καθώς χτίζουν τη γνώση μαζί και αφορά υψηλού επιπέδου Δεξιότητες σκέψης! Η διαφορά της κλασικής διδασκαλίας από την τεχνική του διλήμματος εστιάζει στην ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης, της συζήτησης και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων κατά την επαφή των μαθητών/τριών με το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος, αφού τους ενεργοποιεί και τους εμπλέκει. Ο παθητικός μαθητής γίνεται πλέον συνδημιουργός του μαθήματός του!!! Το Europass teacher academy που υπογράφει την επιμόρφωση, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, να αναπτύξουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους και να ανακαλύψουν καινοτόμες στρατηγικές διδασκαλίας και μάθησης για μεγαλύτερη επιτυχία των μαθητών και οικογενειακή δέσμευση.

Η Διευθύντρια του σχολείου
Μαρία Σκαρπέντζου Μ.Α.

Related Posts

1 of 857