«Δυναμικός διάδρομος τιμής» για το φυσικό αέριο η πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας στην ΕΕ

Czech Republic Europe Summit

Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, right, is greeted by Czech Republic's Prime Minister Petr Fiala during arrivals for a meeting of the European Political Community at Prague Castle in Prague, Czech Republic, Thursday, Oct 6, 2022. Leaders from around 44 countries are gathering Thursday to launch a "European Political Community" aimed at boosting security and economic prosperity across the continent, with Russia the one major European power not invited. (AP Photo/Alastair Grant, Pool)

Ομάδα κρατών, ανάμεσά τους οι Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία, έχουν καταρτίσει πρόταση για την θέσπιση από την ΕΕ «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο με στόχο την μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Πρόταση για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» -όπως ονομάζεται- για το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού έχει καταρτίσει ομάδα κρατών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «ο διάδρομος θα εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δε θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές, ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου».

Στην Πράγα είναι στραμμένο το πολιτικό ενδιαφέρον, όπου σήμερα Πέμπτη (6/10) και αύριο Παρασκευή (7/10) λαμβάνει χώρα η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η άτυπη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών.

Στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο, που είχε εισηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

44 ηγέτες έφτασαν νωρίτερα στην Πράγα για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και κατά την άφιξή τους έδωσαν έμφαση στις κοινές μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ αυτών και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει την ιδέα της Πολιτικής Κοινότητας -που γεννήθηκε έπειτα από παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν– ως «μία πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας» μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Ουκρανίας και των βαλκανικών χωρών.

(AP Photo/Darko Bandic)

Κατά την άφιξή του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής έστειλε μήνυμα απομόνωσης της Ρωσίας, ενώ ο Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας. Μίλησε για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις κοινές αξίες και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το χρονικό των απειλών και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Τα βλέμματα αναμένεται να είναι στραμμένα στην Άγκυρα και εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνομονίου για το οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από Ουάσιγκτον, Βερολίνο αλλά και ΕΕ.

(AP Photo/Darko Bandic)

Η στροφή της Κομισιόν – Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει δώσει από την Τετάρτη ένα στίγμα για το πού κινείται η Κομισιόν στο θέμα της ενέργειας, κάνοντας για πρώτη φορά ένα άνοιγμα, σε σχέση με το παρελθόν. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα οδήγησαν σε αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σε πρώτη φάση προωθεί πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. «Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και προσωρινή λύση, είναι ένα σημαντικό βήμα κοινής προσέγγισης. Για δικαίωση μιλά η Αθήνα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε στροφή κι έγινε πιο διαλλακτική σε σχέση με το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι υιοθετήθηκε από την ΕΕ και το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το οποίο περιλαμβάνει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τους περιορισμούς πετρελαίου και προϊόντων του προς τρίτες χώρες κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Μόσχας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας να δηλώνει ότι όποιες χώρες εφαρμόσουν αυτή την απόφαση θα πρέπει να περιμένουν και διακοπή των προμηθειών.

Exit mobile version