ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου ανοίγει τα Χριστούγεννα τις πόρτες της στο κοινό σε Αθήνα και περιφέρεια, προσκαλώντας το σε γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις στο πνεύμα των ημερών.

Tα φετινά Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στο εορταστικό κλίμα, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, εορταστικά bazaar και άλλες δράσεις.

Νύχτα μαγική

Στο κεντρικό κτίριο της Πινακοθήκης και ενταγμένο απόλυτα στο πνεύμα των Χριστουγέννων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Νύχτα Μαγική” περιλαμβάνει αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών, που ολοκληρώνονται με εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης.

MuteΤα παιδιά 3-5 ετών θα στροβιλιστούν στον χριστουγεννιάτικο ουρανό ανάμεσα στα σύννεφα μαζί με τη μικρή Νοέλ αναζητώντας την ξεχωριστή θέση τους στον κόσμο με κέντρο το παραμύθι του πολυβραβευμένου Βρετανού Benji Davies, “Η Χιονονιφάδα”. Η εκπαιδευτική δράση είναι προγραμματισμένη για Τετάρτη, 6 και 13 Δεκεμβρίου στις 17:30 και για Σάββατο, 9 και 16 Δεκεμβρίου στις 10:00.

Τα παιδιά 6-12 ετών θα βρεθούν στη Σπηλιά και θα συναντήσουν όλα όσα συνθέτουν την αναπαράσταση της Νύχτας των Χριστουγέννων: τὸ σπήλαιο, τους ποιμένες, τους μάγους με τα δώρα, ακόμη και τον ίδιο τον Χριστό μέσα από το διήγημα του Φώτη Κόντογλου, “Χριστούγεννα στη σπηλιά”. Η δράση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12:00 και 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 15:00. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία ενός ενήλικα ως συνοδού των παιδιών.

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στα: edu.episkepseis@nationalgallery.gr και ekarzi@nationalgallery.gr (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email. (Όριο ατόμων: 25, Κόστος ενηλίκων: 5€)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με γιαγιάδες και παπούδες

Όμως από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσία της γιαγιάς και του παππού. Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου έχει σχεδιάσει ένα πρωτότυπο διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και αποβλέπει, πέρα από τη μουσειακή εμπειρία, να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια επισκέπτονται μαζί την Εθνική Πινακοθήκη για να ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης “Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950–1970”. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών με τη συνοδεία παππούδων και γιαιγιάδων και λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου από τις 14.00 έως τις 16.00.

Ηλεκτρονική κράτηση στο e-mail ekarzi@nationalgallery.gr . (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email.

Οι δράσεις στην Εθνική Πινακοθήκη του Ναυπλίου

Επειδή, ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη δεν εξαντλεί τη δράση της στην πρωτεύουσα, πρωτότυπα προγράμματα περιμένουν τους επισκέπτες και στα κατά τόπους παραρτήματά της.

Στο παράρτημα του Ναυπλίου την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο εικαστικός Γιάννης Χαρικλέους θα πραγματοποιήσει ένα τρίωρο εργαστήριο χαρακτικής Χριστουγεννιάτικων Χαρακτικών Δημιουργιών σε ενήλικες, που επιθυμούν να εξοικειωθούν με την χαρακτική τέχνη και να γνωρίσουν όλα τα στάδια της, από την χάραξη και το μελάνωμα μέχρι την τελική εκτύπωση.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται χαρακτικά του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Ζαχαρία Αρβανίτη. Ώρες 17.00-20.00. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήρι χαρακτικής μπορείτε να απευθύνεστε στην επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη (τηλ. 27520 21915).

Επίσης, στο Ναύπλιο, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 19.00 η θεατρολόγος Δήμητρα Δέδε θα αφηγηθεί μύθους με τη συνοδεία βιολιού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Μύθοι και Σύμβολα. Ο βιολιστής Θανάσης Μουρλάς θα συνοδεύει και θα σχολιάζει μουσικά τα κείμενα.

Οι δράσεις στην Εθνική Πινακοθήκη της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11.30, στη δράση Slowart, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την επίσκεψη στο μουσείο με τη μέθοδο της αργής και εστιασμένης παρατήρησης έργων τέχνης. Στη δεύτερη φετινή συνάντηση, που θα γίνει στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα επιλέγονται έργα που πραγματεύονται το θέμα του τραύματος με σκοπό το μουσείο να αποτελέσει ένα ασφαλές μέρος όπου θα προκύψει ένας ανοιχτός και γόνιμος διάλογος γύρω από το ζήτημα αυτό. Μικρές αφηγήσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα τέχνης θα μας βοηθήσουν να μοιραστούμε εμπειρίες ζωής και να μιλήσουμε για ό,τι ο καθένας θεωρεί τραύμα. Ελάτε να παρατηρήσουμε, να μιλήσουμε και να εκφραστούμε.

Στο Παράρτημα της Κέρκυρας συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ταξίδι στη νεοελληνική τέχνη που απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Περιλαμβάνει περιήγηση σε έργα–κλειδιά, που σκιαγραφούν την ταυτότητα της ελληνικής τέχνης από την Επτανησιακή Τέχνη μέχρι τη δεκαετία του ’90 και Εργαστήριο Ζωγραφικής. Η περιήγηση στα έργα γίνεται μέσω διαλόγου με τους μαθητές και αποσκοπεί στο να κατανοήσουν όχι μόνο στοιχεία της ιστορίας της τέχνης αλλά να εντάξουν τα έργα που βλέπουν στην ιστορική και κοινωνική διάσταση της εποχής τους. Στο τέλος της περιήγησης τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν το έργο που τους άρεσε περισσότερο, με υλικά που δίνονται από το μουσείο.

Επίσης, συνεχίζεται το εισαγωγικό πρόγραμμα στις συλλογές του Παραρτήματος της Κέρκυρας, Σχήμα, Χρώμα, Γραμμή, ιδανικό για μικρές τάξεις αλλά και για όσα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά στο μουσείο. Μιλώντας στα παιδιά για τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής, το χρώμα, το σχήμα και τη γραμμή σκοπεύει να τα εξοικειώσει με αυτά, και να ενισχύσει το βλέμμα και την παρατηρητικότητα τους.

Παράλληλα τα παιδιά ενθαρρύνονται να αφιερώνουν χρόνο στην απόλαυση των έργων και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά και τη συνέχεια της ελληνικής τέχνης. Μέσα από μικρές ασκήσεις τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους χρώματα, αναπαράγουν έργα με σχήματα και γραμμές ενώ στο τέλος ζωγραφίζουν ένα έργο της αρεσκείας τους που ενσωματώνει όλα όσα είδαν στην περιήγηση. Το πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και η είσοδος είναι δωρεάν. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στο τηλέφωνο 26610 93333 καθημερινά, 8.30 – 15.30.

Οι δράσεις στην Εθνική Πινακοθήκη της Σπάρτης

Στο Παράρτημα της Σπάρτης αναπτύσσονται δύο νέα προγράμματα: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοδική έκθεση «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και το Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάχνοντας τα Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Τέλος, το πρόγραμμα «Φίλοι και Γείτονες» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους της Σπάρτης για συμμετοχή σε δωρεάν ξεναγήσεις τις τρεις πρώτες Τετάρτες του Δεκέμβρη: 6/12, 13/12 και 20/12 στις 17.30

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών στο Πωλητήριο της ΕΠΜΑΣ αλλά και στο Παράρτημα του Ναυπλίου θα γίνεται μεγάλο bazaar με παλαιότερες αλλά και νέες εκδόσεις σε τιμές έως και 70% χαμηλότερες. Μέσα από το bazaar αυτό δίνεται η ευκαιρία για μια διαφορετική πρόταση για χριστουγεννιάτικα δώρα, που θα επιτρέψει ο πολιτιστικός πλούτος της Πινακοθήκης να μπει σε κάθε σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

7ος Δρόμος Καραθώνας – Αρβανιτιάς _ Μια διαδρομή δίπλα στη θάλασσα

AGGELOS DRITSAS

Τροχαίο με τραυματίες στα Λευκάκια Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Δελφίνι βγήκε στα ρηχά στην παραλία των Ιρίων ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Δωρεά απινιδωτή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Νεκρός άνδρας στην παραλία Κιβερίου στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Πονοκέφαλος στους Δήμους της Αργολίδας: Σε επιπλέον 600χλμ οδικού δικτύου η αποκομιδή απορριμμάτων

AGGELOS DRITSAS

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι εργοδότες στην Ελλάδα για το 2024

AGGELOS DRITSAS

Επισκέφτηκε τη Λακωνία ο υπ.Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης

AGGELOS DRITSAS

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ στον Δήμο Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Σιδηροδρομικός σταθμός των Μύλων Myloi Railway Station

AGGELOS DRITSAS

Καιρός: Έρχεται ισχυρό κρύο το Σαββατοκύριακο

AGGELOS DRITSAS

Θέσεις εργασίας για συσκευαστές συσκευάστριες στην εταιρία Ι.ΠΑΝΑΓΗΣ-Β.ΣΙΑΤΕΡΛΗΣ Ο.Ε. “MIDEA FRUIT”

AGGELOS DRITSAS