ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ.Ε.Σ. Αργολίδας: Στα 0,46€/kg τα Μέρλιν και 0,40€/kg τα πορτοκάλια χυμοποίησης

Τεράστια ζήτηση επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην ευρωπαϊκή αγορά νωπών εσπεριδοειδών και πορτοκαλιών χυμοποίησης λόγω των γνωστών προβλημάτων στην Φλόριντα των ΗΠΑ. 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την συγκομιδή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα που συνεχίζεται με εντατικότατους ρυθμούς και τις προβλέψεις έμπειρων συνεταιριστών που αναφέρουν ότι με τον ρυθμό που κινείται η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, «τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρχει πορτοκάλι ούτε για να φάμε».

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία για τα ΝΑΒΕΛ είναι από 0,39 έως 0,46€/kg, για τα LANE LATE 0,46 – 0,56€/kg. (precioscitricos_Boletín 695) και για τα πορτοκάλια χυμοποίησης από 0,30- 0,40€/kg. (valenciafruits_Lonja de Córdoba_9.1.24).

Η ταραχή που επικρατεί σε μια ελάχιστη μειοψηφία «συνεταιριστών» μήπως και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ξυπνήσουν και καταλάβουν ότι το πορτοκάλι είναι «χρυσός», γεγονός που θα απειλήσει τις «βιομηχανίες» τους -που έχουν πληρώσει οι παραγωγοί- είναι πλέον εμφανής, καθώς με κάθε τρόπο προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό και την απογοήτευση προβλέποντας «λουκέτα στα χυμοποιεία».

Καθόλου δεν τους απασχολεί βεβαίως το γεγονός ότι με τις αναφορές που κάνουν να μειωθεί η τιμή των πορτοκαλιών εξαγωγής στα 25 λεπτά μικτά, θα μπουν πρώτα «λουκέτα στα χωράφια».

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΔΕΣΑ) συστήνει στους παραγωγούς να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές» για να καταλαβαίνουν τις προθέσεις και τα κίνητρα όσων ομιλούν για το πορτοκάλι, διότι κυκλοφορούν και «παπαγαλάκια».

Να μην ξεχνάμε ότι φετινή προσπάθεια της ΔΕΣΑ να στηρίξει την συνολική αγροτική οικονομία του νομού μέσα από την σύμπραξη 19 συνεταιρισμών εσπεριδοειδών της Αργολίδας, δεν υποστηρίχθηκε από τον τοπικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό «ΕΑΣΑ», ο οποίος διαθέτει χυμοποιείο. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣΑ κ. Σπύρου Αντωνόπουλου στις πρώτες συνεδριάσεις της ΔΕΣΑ περί στήριξης των τιμών, όταν έφτασε η ώρα της αλήθειας δεν εμφανίστηκε να δώσει προσφορά και έκτοτε εξαφανίστηκε από τις συνεδριάσεις της ΔΕΣΑ.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να εμφανιστεί, όταν δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις: Ποιους και πόσους εκπροσωπεί η «ΕΑΣΑ» και σε τι διαφέρει από τις αμιγώς ιδιωτικών συμφερόντων βιομηχανίες χυμοποίησης;

Η ΔΕΣΑ, βλέποντας τις απειλές και τους κινδύνους, ενδιαφέρεται για τον αγροτικό τομέα της Αργολίδας με έναν συνολικό τρόπο. Για να μην «μπουν λουκέτα στα χυμοποιεία» πρέπει να υπάρξει συνέχεια της παραγωγής, η οποία δεν στηρίζεται με μηνύματα πανικού και επαπειλούμενων καταστροφών, αλλά με τιμές, αλληλεγγύη, διαφάνεια και καθαρό λόγο.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: epitropicoop@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ναύπλιο: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αγώνα των αγροτών

admin

Τι συζήτησαν για το Άργος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον Γιάννη Μαλτέζο

diktio

Επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποίησε ο Πέτρος Τατούλης και οι συνεργάτες του

diktio

Ναύπλιο: Συναυλία της Γλυκερίας στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

diktio

Νέα Επίδαυρος: Τιμές στους γεννήτορες του Ελληνικού Κράτους

diktio

Το σωματείο μας και όλα τα μελη εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια

admin

Παραδοσιακό γλέντι στο Κεφαλάρι Άργους

admin

Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά και απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Αργολίδα

diktio

Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου συμμετείχε στο βιωματικό εργαστήριο «Go4Mint»

diktio

Ξεκινούν τα έργα κατασκευής ομβρίων δικτύων σε Νέα Κίο και στο Νότιο τμήμα του Άργους!

diktio

Σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών

diktio

58 ΚΑΡΦΙΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ : Έργο τέχνης στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

admin