ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ελλάδα: Μεταξύ των ουραγών της Ε.Ε. και στη διαφάνεια

Στην 24η θέση μεταξύ των 27 Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα στον Δείκτη Διαφάνειας, έτσι όπως καταγράφεται στην έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας.

Και σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς».

Η Ελλάδα μάλιστα πέφτει συνεχώς από το 2022 ενώ πλέον βρίσκεται κάτω από τη βάση με 49 βαθμούς και άριστα το 100.  Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα οι υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών, οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και η αδύναμη δικαστική εξουσία.

Ακόμη η έκθεση αναφέρει ότι «εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την κυβερνητική υπερβολή στο σκάνδαλο spyware «Predatorgate», με αναφορές μελών της ανεξάρτητης οργάνωσης που ερευνά την υπόθεση να απειλούνται και να μπλοκάρονται μάρτυρες».

Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε.

Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των  υποκλοπών  ‘Predatorgate’, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση  μαρτύρων.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).

Η χρήση SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), για να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι είναι συνήθης, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό ενισχύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ.

Η Ελλάδα έκανε μια πολλά υποσχόμενη κίνηση ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Διαφάνειας το 2019, όμως τα μέλη της διοίκησής της επιλέγονται από την κυβέρνηση.

Η θέση του Διοικητή είναι κενή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ενώ μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης παραιτήθηκαν πρόσφατα εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλο.

Για να σταματήσει η διολίσθηση, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να ενισχύσει τους νόμους για το lobbying και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και διατηρήσει μια ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, δήλωσε:

«Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια παρατηρούμε πτώση της βαθμολογίας της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική κατάταξή της παγκοσμίως. Ήδη από πέρυσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προειδοποίησε για τα φαινόμενα περιστολής του κράτους δικαίου, την έλλειψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ελευθερίας του τύπου και την αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Για να επιστρέψει η χώρα στην ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να σημειωθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για την προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προτίθεται να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Πρόεδρος Σχολικών Καθαριστριών Αργολίδας εξελέγη μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας

AGGELOS DRITSAS

 Αριστείδης Μπίμπας : Χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους των πανέμορφων Φούρνων.

AGGELOS DRITSAS

5ο Τουρνουά Σπύρος Μπαλάσκας από τη Γυμναστική Ένωση Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΡΝΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

AGGELOS DRITSAS

«Αποβάλλονται» τα κινητά από τα σχολεία

AGGELOS DRITSAS

Στην Πυργέλα (δίπλα στον Σύλλογο), θα προβληθεί η ταινία φαντασίας 3D κινουμένων σχεδίων “ΜΑΒΚΑ”.

AGGELOS DRITSAS

Τελικά ορισμένοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

AGGELOS DRITSAS

Ακυρώνεται η σημερινή παράσταση “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη μέρα για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

AGGELOS DRITSAS

Καταχειροκροτήθηκε ο “Αγαμέμνων” του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

AGGELOS DRITSAS

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή, στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικολάου.

AGGELOS DRITSAS