ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας | Οδηγίες και Προφυλάξεις για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Λόγω εμφάνισης τριών κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Τρίπολης  η  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερώνει τα ακόλουθα:

  • Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού) και προσβάλλει ζώα (π.χ. πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
  • Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Αν και μπορεί να μολυνθούν από τον ιό πολλά γένη και είδη κουνουπιών, τα κουνούπια του γένους Culex («κοινά» κουνούπια) φαίνεται να είναι οι πιο σημαντικοί διαβιβαστές για τη διατήρηση και μετάδοση του ιού στη φύση και τη μετάδοσή του σε ανθρώπους.
  • Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα) θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για την περαιτέρω μόλυνση των κουνουπιών.
  • Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
  • Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
  • Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα επί του πεδίου (Ανάπτυξη συνεργείων, στοχευμένες εφαρμογές προνυμφοκτονίας,  Υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους, δράσεις door to door) και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)  και τον Δήμο Τρίπολης.

Ανάγκη εγρήγορσης και λήψη των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/ συστήνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο ηλικίες (>50 ετών) και άτομα σε ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο  με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση/μυελίτιδα ή συνδυασμό αυτών.

Επικοινωνία για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία στο τηλέφωνο 2713610200 ή στο email dygeia@ppel.gov.gr της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο τηλέφωνο 2713600402 ή στο email: dimos@tripolis.gr του Δήμου Τρίπολης.

ios ditikou neilou 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργολίδας (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

AGGELOS DRITSAS

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κώστας Κατσαρός Γενικός Ιατρός και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δωροβίνης ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμά την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη

AGGELOS DRITSAS

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργολίδας (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»,

AGGELOS DRITSAS

Επιστημονική Ημερίδα του 1ου Λυκείου Άργους: «Αγχώδης διαταραχή της Εφηβικής Ηλικίας»

AGGELOS DRITSAS

Εκδήλωση για την Εθελοντική αιμοδοσία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι.

AGGELOS DRITSAS

Απεργούν οι κτηνίατροι και για την υποχρεωτική λήψη DNA απο τα ζώα που δεν στειρώνουμε

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ: O 65χρονος που καταγγέλλει οτι γιατρός δημόσιου Νοσοκομείου του ζήτησε 100 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

11η Πανελλήνια Επιστημονική Εκδήλωση: Nεότερα δεδομένα στην Καρδιολογία 2025 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Στο εδώλιο ο Βέρτης για τον «μαϊμού» εμβολιασμό στην ορχήστρα του πριν την συναυλία στο Ισραήλ

AGGELOS DRITSAS

ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Πολυδύναμο Κέντρο – Κινητή Μονάδα

AGGELOS DRITSAS