– www.Dritsas.gr

Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

Στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας μπαίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή για την εξαήμερη εργασία για το δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, την 6ημερη εργασία για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

Η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας από 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με την ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ γίνονται δοκιμές και η εφαρμογή δεν είναι ακόμη έτοιμη, αν και για κάποιους κλάδους είναι αποδεκτή η ρύθμιση εξετάζεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Το άρθρο 25 του 5053/2023 ορίζει την έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, από την 1η Μαρτίου 2024.

Έτσι πλέον καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, υπό τους παρακάτω όρους και τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

  • υποχρεωτική προδήλωση της στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε κάθε περίπτωση
  • δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
  • μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας,
  • ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης προσαυξημένο κατά 40%.

Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας».

Μέχρι στιγμής, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

Πού απαγορεύεται

Συγκεκριμένα: 

  • Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.
  • Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Πηγή: Dnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΝΕΑ ΚΙΟΣ : 14 του Σεπτέμβρη.Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

AGGELOS DRITSAS

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 08/1/2024

AGGELOS DRITSAS

Οι αρμόδιοι έδωσαν τέλος στο… θρίλερ με το ”κατασκοπευτικό” drone στην παραλία της Ανάληψης

AGGELOS DRITSAS

Στο Άργος η θεατρική παράσταση «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του»

AGGELOS DRITSAS

Ένα Μικρασιάτικο καράβι από τη Νέα Κίο Αργολίδας βγήκε στη Καλαμάτα

AGGELOS DRITSAS

Τσιπάκια ίδια με ελιές – Τα βάζουν στα ελαιόδεντρα για προστασία από τις κλοπές

AGGELOS DRITSAS

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Μυκηνών ο Κώστας Αναγνωστόπουλος

AGGELOS DRITSAS

Τράπεζες: Τέλος οι κάρτες – Πώς θα κάνουμε τις συναλλαγές

AGGELOS DRITSAS

Ιός Δυτικού Νείλου: Πέντε νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα – Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

AGGELOS DRITSAS

10 + 1 λόγοι για να επισκεφθείτε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια υγείας του Κωνσταντίνου Μάκαρη

AGGELOS DRITSAS

Ανάβαση Αχλαδόκαμπου 21 & 22 Οκτωβρίου στον ιστορικό δρόμο της Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS