ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Εξαπλώνεται η άγνωστη ηπατίτιδα σε παιδιά στην Ευρώπη

Άγνωστης μορφής ηπατίτιδα σε παιδιά έχει θέσει σε επιφυλακή τα συστήματα υγείας διεθνώς. Την ίδια στιγμή τα βλέμματα των επιστημόνων είναι στραμμένα στο σκληρό lockdown της Σαγκάης.

Το σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα και ο ΕΟΔΥ καλεί σε εγρήγορση τους γιατρούς.

Σύμφωνα με το ECDC, έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

Δεν έχει βρεθεί κρούσμα στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Ν. Τζανάκης: Καμία σχέση δεν έχει η ηπατίτιδα με τον κορωνοϊό

Για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, και κατά πόσο αυτή συσχετίζεται με τον κορωνοϊό, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας πως τα κρούσματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την covid-19.

Μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλώθεί σε 70 με 80 παιδιά».

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Τέλος μίλησε σχετικά με το τί θα πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα όσο αφορά στις συναναστροφές μας με τον κόσμο και την παρουσία μας σε μέρη με συνωστισμό.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί σημασία στην φροντίδα των ευάλωτων και σε εκείνων που νοσούν βαριά. Η Κίνα δεν το έχει καταλάβει και προβαίνει σε σκληρά lockdown που δεν έχουν κανένα νόημα», είπε σχετικά.

«Καλό θα είναι να είμαστε εμβολιασμένοι. Εάν πάμε σε κάποιο τραπέζι να κάνουμε κάποιο τεστ πρώτα, και εάν δεν νιώθουμε καλά να μην πάμε σε αυτό το τραπέζι, ας κάνουμε ένα τεστ πρώτα, και φυσικά να φοράμε μάσκα στου χώρους που έχει συνωστισμό», κατέληξε λέγοντας.

Related Posts

1 of 943