ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίδομα γέννησης: Σήμερα καταβάλλονται τα αναδρομικά στις δικαιούχους

Αναδρομικά σε χιλιάδες μητέρες

Αναδροµικά από 400 έως 1.500 ευρώ θα λάβουν 58.812 µητέρες που απέκτησαν παιδί εντός του 2023, σήμερα Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε στην αύξηση των επιδοµάτων γέννησης, σημειώνει η «Απογευματινή».

Οι µητέρες αυτές θα πάρουν αναδροµική αύξηση για το επίδοµα γέννας των 2.000 ευρώ που έλαβαν το 2023, που ισούται:

– Για το 1ο τέκνο 2.400 ευρώ (αύξηση 400 ευρώ).

– Για το 2ο τέκνο 2.700 ευρώ (αύξηση 700 ευρώ).

– Για το 3ο τέκνο 3.000 ευρώ (αύξηση 1.000 ευρώ).

– Για το 4ο τέκνο και άνω 3.500 (αύξηση 1.500 ευρώ).

– Για τα δίδυµα το ποσό των 2.400 ευρώ θα καταβάλλεται εις διπλούν.

Σε όσες γέννησαν από τον Ιανουάριο και µετά, οπότε αυξήθηκε το σχετικό επίδοµα, η 1η δόση χορηγείται τον επόµενο µήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί. Η 2η δόση καταβάλλεται έπειτα από 5 µήνες. Για παράδειγµα, µια οικογένεια που το 2023 απέκτησε το δεύτερο παιδί και έλαβε τις 2.000 ευρώ, ενώ το 2020 είχε κάνει το πρώτο παιδί, θα επιδοτηθεί µε άλλα 700 ευρώ για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, µε καταβολή της αύξησης στις 30 Απριλίου. Το επίδοµα γέννησης καταβάλλεται στη µητέρα που διαµένει µόνιµα και νόµιµα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναµο οικογενειακό εισόδηµα έως 40.000 ευρώ (σ.σ.: έως 80.000 ευρώ συνολικό οικογενειακό εισόδηµα).

Το κόστος των αναδροµικών µόνο για το 2023 ανέρχεται στο ποσό των 36.247.500 ευρώ, ενώ για την τρέχουσα µηνιαία καταβολή του επιδόµατος γέννησης οι δικαιούχοι λαµβάνουν το αυξηµένο ποσό. Οι δικαιούχοι του επιδόµατος γέννησης για τον µήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 10.119 και το ποσό της καταβολής ανέρχεται σε 11.165.950 ευρώ. Να σηµειωθεί ότι µετά την ψήφιση του σχετικού νόµου τον περασµένο Φεβρουάριο, το επίδοµα γέννησης αυξήθηκε από τις 2.000 ευρώ στις 2.400 για ένα παιδί και ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών η αύξηση φτάνει τα 1.500 ευρώ έως και το ποσό των 3.500 ευρώ.

Επίδοµα µητρότητας: Η περίπτωση των αναπληρωτριών

Παράλληλα, αναµένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για το επίδοµα µητρότητας στις γυναίκες που εργάζονται ως αναπληρώτριες. Σύµφωνα µε το Mega, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι αναπληρώτριες, για να λάβουν το επίδοµα µητρότητας, θα πρέπει να έχουν το µίνιµουµ των ενσήµων, δηλαδή 200. Όπως αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις, η µητέρα ασφαλισµένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελµατίας, αυτοαπασχολούµενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας µητρότητας διάρκειας 9 µηνών, η οποία εκκινεί µετά τη λήξη του επιδόµατος µητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριµένα µετά το πέρας 14 εβδοµάδων από την εποµένη του τοκετού. Επισηµαίνεται ότι έχει αναδροµική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της µητρότητας δικαιούνται και όσες µητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδοµάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από τις 24 Σεπτεµβρίου 2023 και µετά.

Για 9 µήνες το ποσό θα είναι 830 ευρώ ανά µήνα. Συνολικά θα είναι 7.470 ευρώ, δηλαδή καθαρά 706 ευρώ επί 9 µήνες, σύνολο 6.354 ευρώ, που αφορά ασφαλισµένες ελεύθερες επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενες και αγρότισσες. Οι προϋποθέσεις είναι να βρίσκονται ασφαλιστικά ενήµερες, να µην έχουν δηλαδή οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Θα έχει αναδροµική ισχύ και θα ισχύσει για όσες µητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεµβρίου του 2023. Η καταβολή θα ξεκινήσει από την πρώτη του επόµενου µήνα της αίτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τριγμοί στα κόμματα για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο και Άργος σε χορωδιακή συνύπαρξη!

AGGELOS DRITSAS

Πέτρος Τατούλης: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα όσα αξίζουν στον τόπο και τους συμπατριώτες μας»

AGGELOS DRITSAS

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ θα συναντήσει τους Δημάρχους σε Άργος και Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

ΠΑΣΟΚ Αργολίδας: 12 προτάσεις για την Παιδεία

AGGELOS DRITSAS

Κεντρική ομιλία του Δημήτρη Καμπόσου στο Άργος την Παρασκεύη 13 Οκτωβρίου

AGGELOS DRITSAS

Ξεφάντωμα στο Ναύπλιο και τα χωριά στο αποκορύφωμα της αποκριάς (πρόγραμμα)

AGGELOS DRITSAS

Το γάντι που σήκωσε ο Κασσελάκης, οι διαδικασίες και η αναζήτηση υποψηφιότητας που θα πάει μαζί του στις εκλογές

AGGELOS DRITSAS

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνουν και ταξί”

AGGELOS DRITSAS

Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών του 1ου Λυκείου Ναυπλίου για τα ΑμεΑ από το ΚΕΔΑΣΥ

AGGELOS DRITSAS

Ο… επικός Δομάζος στην εκδήλωση για το έπος του Wembley στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Το πρώτο αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών από το Δήμο Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS