ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Κάτι δεν καταλαβαίνουμε …

Μετά από δύο χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες του έργου απορροής των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού στον αργολικό κόλπο.

Εδώ και πολλά χρόνια ο αγωγός που μετέφερε τα επεξεργασμένα λύματα έπεφτε στην αρχή του παραλιακού μετώπου!!! (ας θυμηθούμε τον πορτοκαλί αργολικό κόλπο πριν από λίγα χρόνια).

Έγινε η μελέτη, ανατέθηκε το έργο της αντικατάστασης του αγωγού, ήλθαν οι σωλήνες, έμειναν για δύο χρόνια στην παραλιακή (έγιναν ένα με το τοπίο), το έργο έμεινε από λεφτά (χρηματοδότης η περιφέρεια Πελοποννήσου) και ο εργολάβος σταμάτησε.

Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν ξανά το έργο.

Με έκπληξη είδαμε να διαμορφώνεται ένας πέτρινος μώλος μέσα στη θάλασσα, με επίχωση και τη χρήση βαρέων μηχανημάτων. (Εννοείται ότι εξαφανίστηκε όλη η ορνιθοπανίδα από το σημείο αυτό).

Όσο περνούσαν οι μέρες ο μώλος μεγάλωνε.

Ψάξαμε να δούμε τη μελέτη. Να δούμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μετά από πολλές επισκέψεις σε πολλές υπηρεσίες βρήκαμε μια άκρη.

Είναι έργο της περιφέρειας, επιβλέπεται από την περιφέρεια και, όπως με προθυμία μας εξήγησαν, ο μώλος γίνεται για να εμποτιστεί στον αργολικό κόλπο ο αγωγός της απορροής του βιολογικού. Μας είπαν ότι το υλικό της κατασκευής του μώλου θα πέσει πάνω από τον αγωγό που θα εμποτιστεί.
Πήραμε την Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο. Πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρει. Για το μώλο, την κατασκευή του, τις επιπτώσεις στο παραλιακό μέτωπο και την αποκατάσταση τίποτα.

Και μιλάμε ότι η παρέμβαση γίνεται σε μια περιοχή απολύτου προστασίας !!!!!!

Ερωτήματα πολλά και για μας αναπάντητα μέχρι σήμερα.

1. Θα απομακρυνθεί από τον αργολικό κόλπο ο βουλωμένος σωλήνας του βιολογικού ;

2. Αν όλη αυτή η επίχωση πέσει πάνω από το σωλήνα για να αγκυρωθεί στα ρηχά, δεν θα αλλάξει ο κυματισμός στην περιοχή; Δεν θα επηρεαστεί η ακτογραμμή; Ποιος το έχει μελετήσει και πού αναφέρεται;

3. Τα επεξεργασμένα λύματα, σύμφωνα με την μελέτη, θα οδηγούνται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 300 μ περίπου, ο οποίος εκβάλει σε βάθος πυθμένα περίπου 8,5 μ. Σε πόσα μέτρα του αγωγού θα γίνει η επίχωση με το φερτό υλικό; Αυτό το υλικό (πέτρα από νταμάρι) δεν θα επηρεάσει τον πυθμένα της θάλασσας στην ευρύτερη περιοχή με τον κυματισμό;

4. Ποιος φορέας θα ελέγχει αν τηρούνται όσα επιβάλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, γιατί και σήμερα υπάρχουν πλατφόρμες αλλά με καθυστέρηση ενημερώνονται. 

Για παράδειγμα:

Στην Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων εκροών, τα οποία οδηγούνται στη θάλασσα, θα πρέπει να υπάρχει:

i. Φρεάτιο δειγματοληψίας πριν από την είσοδό τους στον υποθαλάσσιο αγωγό.

ii. Σημαδούρα στο σημείο εξόδου του αγωγού, ώστε να γίνεται έλεγχος της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηριοειδή, γύρω από το σημείο εξόδου στη θάλασσα και να διαπιστώνεται η τήρηση του ορίου των 250/100 ml.

iii. Έλεγχος της ποιότητας των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.

Μερικά ερωτήματα καταθέτουμε σαν «Ομάδα φίλων του Υγρότοπου».

Ελπίζουμε να έχουν δίκιο τόσο οι μελετητές όσο και οι επιβλέποντες του έργου και να διαψευσθούν οι αγωνίες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το επιβεβαίωσε ο Κασσελάκης: «Στην Κρήτη ο γάμος»

AGGELOS DRITSAS

12η Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης: Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση τοπικών προϊόντων

AGGELOS DRITSAS

Πληρωμή επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση

AGGELOS DRITSAS

“Κολυμπώντας και ΕΛΠί-ΖωΝΤΑΣ” από το Λεωνίδιο στο Ναύπλιο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας

AGGELOS DRITSAS

ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2024-ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός Η κατάσταση στο Σοφικό είναι βελτιωμένη

AGGELOS DRITSAS

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

AGGELOS DRITSAS

Έκτακτη ανακοίνωση: Μεγάλη αλλαγή στις κάρτες της τράπεζας Πειραιώς

AGGELOS DRITSAS

Ενημερωτική δράση στο Ναύπλιο με θέμα «Πρόληψη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη»

AGGELOS DRITSAS

Υποδεχθήκαμε και ξεναγήσαμε την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Κοπή τηςΠρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτας της Δημοτικής Κοινότητας Κοιλάδας του Δήμου Ερμιονίδας.

AGGELOS DRITSAS

Ψάχνουν για λίρες στο Άργος από την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

AGGELOS DRITSAS