ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Δυνατότητα επιστολικής ψήφου δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές, ωστόσο, υπάρχουν και οι ετεροδημότες που είτε έχασαν την προθεσμία εγγραφής που έληξε στις 29 Απριλίου, είτε δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρείται μια σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 και αφορά συγκεκριμένα στα σχολεία όπου ψηφίζουν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

  • Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
  • Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται πως ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.

Οι ετεροδημότες, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα έπρεπε να είχαν κάνει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, οπότε και ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι. Έτσι, αυτόματα, θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του gov.gr για το πού ψηφίζουν.

Πώς ο ετεροδημότης μεταβάλλει τα στοιχεία της διαμονής του και τα στοιχεία επικοινωνίας του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της πλήρους διεύθυνσης διαμονής του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για τους ετεροδημότες, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, με κωδικούς Taxisnet.

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024

Για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

  • Επώνυμο
  • Όνομα
  • Όνομα Πατέρα
  • Όνομα Μητέρας
  • Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σήμερα στις Μυκήνες τελέστηκε ο Αγιασμός στον χώρο του Συλλόγου μας

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Απολλώνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκακίων πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής

AGGELOS DRITSAS

ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου

AGGELOS DRITSAS

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τη συνέχιση λειτουργίας των ΕΛΤΑ Ερμιόνης και Τολού

AGGELOS DRITSAS

Τροχαίο στη Μεσσηνία: Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο οδηγός της νταλίκας – 4 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά

AGGELOS DRITSAS

BINTEO: Έκθεση Βιβλίου στην Πλατεία Ωνάση – Άνοιξε τις πύλες της με επιτυχία

AGGELOS DRITSAS

¨Η Φοίβη και η Ρόζα στο πρώτο τους ταξίδι¨

AGGELOS DRITSAS

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 5-2-2024

AGGELOS DRITSAS

Βουλευτής Αργολίδας Γ. Γαβρήλος: Εμπαιγμός των Συνταξιούχων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

AGGELOS DRITSAS

Ο Αχιλλέας Φιχτίου ανακηρύχθηκε πρωταθλητής για τη σεζόν 2024-25

AGGELOS DRITSAS

Μνημόσυνο στο Ναύπλιο για τους πεσόντες Αστυνομικούς και Στρατιωτικούς ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ακρίβυνε ο θάνατος στη Βρετανία – Σε επίπεδο ρεκόρ το κόστος της κηδείας

AGGELOS DRITSAS