ΠΑΡΑΞΕΝΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζευγάρι  Ιρλανδών επιλέγει τη φυλακή αντί να πληρώσει  πρόστιμο 300 ευρώ

που του επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown

Ένα ζευγάρι καθολικών έχει αποφασίσει πως θα προτιμήσει να πάει φυλακή αντί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ για το ταξίδι 70 χιλιομέτρων  που έκανε κατά τη διάρκεια του lockdown προκειμένου να παρακολουθήσει μια Λειτουργία.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να πληρώσω πρόστιμο επειδή πήγα στη Λειτουργία – αυτό έκανα  όλη μου τη ζωή».

Ο συνταξιούχος πυροσβέστης Τζιμ Ράιν (64) και η σύζυγός του Αν (59), συνταξιούχος νοσοκόμα, βρέθηκαν στο δικαστήριο για πρώτη φορά στη ζωή τους μετά από κλήση για παραβίαση του ορίου  μετακινήσεων των 5 χιλιομέτρων την Κυριακή των Βαΐων, 28 Μαρτίου 2021 .

Το ζευγάρι καταδικάστηκε για το αδίκημα από τον δικαστή Raymond Finnegan στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Καβάν, αλλά άσκησε αμέσως έφεση – και τώρα έχει ορκιστεί να πάει στη φυλακή εάν δεν μπορέσει να ανατρέψει την απόφαση.

“Θα πάω φυλακή , δεν θα το πληρώσω. Θα προτιμούσα να πάω φυλακή, χωρίς καμία αμφιβολία”, είπε ο Τζιμ στο Sunday World. 

«Δεν έχω καμία πρόθεση να τους πληρώσω πρόστιμο επειδή πήγα στη Λειτουργία – αφού έκανα ακριβώς το ίδιο όλη μου τη ζωή».

Στον  Τζιμ και  την  Αν Ράιαν, επιβλήθηκε πρόστιμο από 300 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί Covid για μη ουσιώδη ταξίδια απόστασης  άνω των 5 χιλιομέτρων. Είχαν μετακινηθεί, για να παρακολούθησαν τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στο Κάβαν το 2021.

 «Είμαστε 64 και 59 χρονών», είπε η Aν «δεν είχαμε ποτέ καταδικαστικές αποφάσεις, είμαστε ήσυχοι άνθρωποι και δεν είμαστε μέλη  καμίας οργάνωσης».

«Είμαστε δύο πολύ συνηθισμένοι, απλοί άνθρωποι που έχουμε δουλέψει σκληρά όλη μας τη ζωή. Εγώ δούλευα ως νοσοκόμα και ο Τζιμ στην Πυροσβεστική».

Ο πρώτος χρόνος της πανδημίας ήταν δύσκολος για το ζευγάρι, το οποίο λέει ότι το να είναι κάποιος καθολικός προϋποθέτει την τακτική παρακολούθηση της Λειτουργίας και ειδικότερα τις Κυριακές.

«Μια μέρα, πήγαμε σε μια εκκλησία εδώ κοντά και στην πραγματικότητα μας πέταξαν έξω», είπε ο Τζιμ.

«Ο ιερέας  βιντεοσκοπούσε μια Λειτουργία για να την ανεβάσει στο Facebook και όταν είδαμε ότι ήταν ανοιχτά μπήκαμε μέσα. Όμως, ο ιερέας μας είπε να βγούμε από την εκκλησία».

 «’Ήθελα απλά να ασκήσω το συνταγματικό δικαίωμά μου ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι  δεν υπακούω στον επίσκοπό μου», είπε.

«Την Κυριακή των Βαΐων, είχαμε πολλούς λόγους να πάμε στην εκκλησία. Είχαμε σωθεί από μια επίπονη ιατρική διαδικασία και νοιώθαμε την ανάγκη να το κάνουμε. Διαβάσαμε στο διαδίκτυο ότι ο πάτερ Χιουζ έλεγε ότι δεν επρόκειτο να απομακρύνει κανέναν από την λειτουργία στο Μουλαχοράν», θυμάται ο Τζιμ.

Ο 64χρονος χαρακτηρίζει τον περιορισμό παράνομο : «Το άρθρο 44 του Συντάγματος λέει ότι έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε τη θρησκεία μας δημόσια».

«Λέει επίσης στο άρθρο 15 ότι η κυβέρνηση  δεν μπορεί να επιβάλει νόμο που αντίκειται στο Σύνταγμα – και αυτός ο νόμος το έκανε!»

 «Ο νόμος του Θεού ήταν πιο σημαντικός για μένα παρά ο νόμος του ανθρώπου», είπε η Αν.

«Λοιπόν, μπήκαμε και παρακολουθήσαμε  τη Λειτουργία. Ήταν περίπου 20 άτομα μέσα και ήταν μια όμορφη Λειτουργία . Όταν όμως  βγήκαμε, μας περίμενε η αστυνομία».

Ερωτηθείς για το τι ελπίζει να συμβεί στο Εφετείο, ο Τζιμ είπε: «Ελπίζω ότι ο δικαστής θα αναγνωρίσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήγε ενάντια στο Σύνταγμα. Όμως  πιστεύω ότι θα μας πουν πως όλα όσα λέμε είναι άσχετα και το πρόστιμο θα ισχύει».

«Και, αν συμβεί αυτό, δεν πρόκειται να το πληρώσω. Προτιμώ να πάω φυλακή.

«Αλλά μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου».

Η Αν επίσης κούνησε  το κεφάλι της καταφατικά.

Related Posts

1 of 895