ΕΛΛΑΔΑΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΥΡΙΖΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ : 3o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλίες βουλευτών την τρίτη μέρα των διεργασιών

Με ομιλίες συνέδρων συνεχίζονται από το πρωί οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

“Η κρίση Μητσοτάκη ήταν εδώ πολύ πριν την διεθνή κρίση της ενέργειας”, ανέφερε ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τόσο στον τομέα της ενέργειας ευνοεί οικονομικά συμφέροντα με την ταχεία απολιγνιτοποίηση. “Ο κ. Μαρινάκης αγοράζει πλοία μεταφοράς LNG”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλασιέ συμφερόντων στην υγεία”. Αναφέρθηκε και στο εσωκομματικό, λέγοντας ότι “η πρόταση Τσίπρα είναι θετικό σοκ για το κομματικό μας σώμα. Η δομή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχουν φθάσει στα όριά τους τελματώνοντας την καθημερινή λειτουργία του κόμματος”. Κλείνοντας “καλωσόριζε τα χιλιάδες νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως συγκάτοικους στο νέο μας σπίτι”. 

Στ. Καλπάκης: Να κάνουμε το θυμό και την ανασφάλεια προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή

Τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ως συνέπεια της κρίσης βασικών αναγκών της καθημερινότητας των ανθρώπων τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης, σημειώνοντας ότι αυτές τις καταστάσεις προσπαθούν πάντα να τις εκμεταλλευτούν οι εχθροί της δημοκρατίας και πως χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διοχετεύσει αυτό το ολοένα διογκούμενο κύμα θυμού και ανασφάλειας σε μια κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική. Τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με “ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο όπως αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέναντι στους μηχανισμούς της άγριας κερδοσκοπίας που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις πλάτες του λαού”. Σημείωσε ότι το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής είναι μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και την ίδια τη δημοκρατία. Ανέφερε ότι το ’19 με την Προοδευτική Συμμαχία έσπασε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και πως τρία χρόνια μετά “οφείλουμε πάλι να κάνουμε βήματα μπροστά”. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλειοψηφούσα δύναμη στη νέα γενιά και η πολιτική επιρροή του κόμματος πρέπει να αποκτήσει πιο στενή σχέση μαζί της. “Να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές και τομές”, είπε, σημειώνοντας ότι σύμμαχοι στην προσπάθεια του κόμματος είναι το πνεύμα και η λαϊκότητα. Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές θέσεις μας, οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και οι προτάσεις του προέδρου για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση “συνθέτουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα το κόμμα μας”. “Δεν υπάρχουν μέλη μιας χρήσης, γιατί δεν υπάρχουν και πολίτες μιας χρήσης”, υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης, τονίζοντας ότι “υπάρχουν άνθρωποι με τα ζόρια και τις δυσκολίες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ο καθένας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τα πράγματα”.

Μ. Χρυσοβελώνη: Κόμμα ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει και μπορεί να επαναφέρει τη γνήσια πολιτική στο προσκήνιο, είναι ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή πολιτικής διαδρομής”, είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή όλων στις γραμμές, τις αρχές και τις αξίες του, για να τονίσει πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογική της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση “ασφαλώς και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη”. Είπε ότι θεωρεί πως αποτελεί μια δημοκρατική αλλαγή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό κόμμα, επιταχύνει τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος. “Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αγώνας για να πετύχουμε να φύγει η άγρια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει εξαντλήσει, εξαθλιώσει και εξοντώσει την κοινωνία”, πρόσθεσε. Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι το συνέδριο “πρέπει να είναι συνέδριο προωθητικών συνθέσεων και να απέχουμε από άγονες αντιπαραθέσεις που αφήνουν απολύτως αδιάφορη την κοινωνία” και είπε ότι “επιβάλλεται να γίνει κόμμα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, με ενεργά μέλη, κόμμα συλλογικής ευθύνης”. 

Π. Παναγιώτου: Πολιτικό σχέδιο με θετικό πρόσημο και όραμα 

“‘Αμεσος πολιτικός στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με βάση μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία” ανέφερε ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Ακολούθως σημείωσε: “Χρειάζονται κρίσιμες επιλογές: η αντιπολίτευσή μας εκτός από την αποδόμηση του σχεδίου της κυβέρνησης, απαιτεί προώθηση του δικού μας σχεδίου, με θετικό πρόσημο, με όραμα και επιχειρήματα. Οι εκλογές κερδίζονται από την επιρροή στα μεσαία στρώματα, όχι με κεντρώες πολιτικές, αλλά με ρεαλιστικές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Η νίκη θα κερδηθεί μέσω της διαμόρφωσης μία νέας κοινωνικής συμμαχίας με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινό παρονομαστή τη νεολαία και τα κινήματα. Είναι αναγκαία μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων. Προφανώς θα κριθεί όταν θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αναδεικνύοντας τις συμπτώσεις και τις συγκλίσεις δημιουργούμε κρίκους στην συνεργασία”. Κλείνοντας υποστήριξε: “Η διευκόλυνση της ένταξης νέων μελών είναι αναγκαία όπως και η καταστατική αναβάθμιση των μελών. Η πρόταση του προέδρου είναι στοιχείο προωθητικό. Απαραίτητα για την πολιτική και εκλογική μάχη είναι η νίκη της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα”. 

Γ. Μουζάλας: Στην ΚΕ να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ και του κινήματος των αναπήρων

Ανεπιφύλακτα υπέρ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα, τάχθηκε ο βουλευτής Γιάννης Μουζάλας. Ακολούθως εξήγησε: “Η αλλαγή που προτείνει ο πρόεδρος είναι βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι μόνο οργανωτική. Διαμορφώνουν το οργανωτικό σχήμα που όμως υποστηρίζεται από τις πολύ προοδευτικές και ρηξικέλευθες προτάσεις και θέσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει”. Από το 2014 συνέχισε, έχουν συντελεστεί δύο αλλαγές, που οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στον Αλέξη Τσίπρα: ο μετασχηματισμός της Αριστεράς και η δραπέτευσή της από την φιλοσοφία της ήττας στην φιλοδοξία της νίκης. Μέχρι τότε ήμασταν περήφανοι που ήμασταν ηττημένοι, φτωχοί αλλά τίμιοι, από εδώ και μπρος θα είμαστε νικητές και τίμιοι. Είναι μία αλλαγή από το 1945 που θα καταγραφεί στην ιστορία της αριστεράς. Η δεύτερη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από κόμμα των εργαζομένων είναι και κόμμα των μικρομεσαίων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι μία βαθύτατη πολιτική αλλαγή στην Αριστερά. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν το άνοιγμα του κόμματος σε κάθε προοδευτική φωνή. Ο μετασχηματισμός δεν είναι οργανωτικός, είμαστε η αριστερά της νίκης όχι της ήττας, είμαστε η αριστερά των εργαζομένων αλλά και της μεσαίας τάξης”. Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι στην νέα ΚΕ επιτροπή θα πρέπει να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ, του κινήματος της αναπηρίας και των Αλβανών ομογενών. Θα είναι τεράστιο το αποτύπωμα στη κοινωνία αν μέσα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ και των ανάπηρων”. 

Related Posts

1 of 895