Πα. Σεπ 24th, 2021

Ηλεκτροδότηση: Σε λειτουργία η λιγνιτική μονάδα 3 της Μεγαλόπολης

E-mail: info@argolidatv.gr & maxtelev@gmail.com

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η ηλεκτροδότηση της χώρας, κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό αλλά και σύσσωμη την ενεργειακή υποδομή, από τις μονάδες μέχρι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφευχθεί η κατάρρευσή του συστήματος.
Ο καύσωνας, που συνεχίζεται για έβδομη μέρα με νέα 45άρια, αναμένεται να οδηγήσει σε κορύφωση τη ζήτηση και να φτάσει τα 10.700 MW, φορτία που είχαμε να δούμε από την κρίση του 2007 όταν στις 24 Ιουλίου του ίδιου χρόνου και χωρίς την συνδρομή φωτοβολταικών ή αιολικών σταθμών, είχε φτάσει τα 10.610 MW. Τότε εξαιτίας βλάβης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιστρατεύτηκε η βίαιη έξοδος φορτίων από το σύστημα για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ.

Πρόκειται για ένα από τα επιχειρήματα που άκουσε χθες στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, ο Πρωθυπουργός από τα στελέχη της ομάδας διαχείριση της κρίσης, όταν θέλησε να μάθει αν ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα με ακραία καιρικά φαινόμενα και στο παρελθόν.

Με νωπές τις μνήμες από τον χιονιά του περασμένου Φεβρουαρίου και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε σε χιλιάδες νοικοκυριά, οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που σκαρφάλωσαν χθες στους 47 βαθμούς Κελσίου δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος και καταπονούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, αυξάνοντας την πιθανότητα βλαβών και αστοχιών.

Ο κίνδυνος αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την επέλαση του καύσωνα σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς καθώς η ενίσχυση των ανέμων προς το τέλος της εβδομάδας αυξάνει τις πιθανότητες πυρκαγιάς και βάζει σε κίνδυνο τις γραμμές μεταφοράς αλλά και το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ζήτηση εκτοξεύει την τιμή της χονδρεμπορικής που σήμερα εκτιμάται να σημειώσει νέο ρεκόρ στα 154,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις αντίστοιχες τιμές να βρίσκονται στο κόκκινο και στις γειτονικές μας χώρες, επηρεάζοντας τα τιμολόγια ρεύματος που ενσωματώνουν τις σχετικές ρήτρες αναπροσαρμογής.

Επιστρέφουν από Πέμπτη τα αιολικά, οι πυρκαγιές ο επόμενος κίνδυνος

Με την φράση «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες από τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ, το μήνυμα των δυσκολιών και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν συνετή διαχείριση για να αποφευχθεί η αστάθεια του συστήματος που λειτουργεί στο φουλ και με ελάχιστες εφεδρείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες επανήλθε σε λειτουργία η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης από την ΔΕΗ, η οποία είχε αποσυρθεί λόγω κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου από τον περασμένο Οκτώβριο για να λειτουργήσει επικουρικά στην ενίσχυση των αναγκών της Πελοποννήσου. Όμως το απόγευμα παρουσίασε διαρροή στο καζάνι και προβλήματα στον ανεμιστήρα η Μεγαλόπολη 4, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να επανέλθει στο σύστημα την Τετάρτη το πρωί.

Αρμόδιες πηγές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συστράτευσης για την καταπολέμηση του καύσωνα και συντονίζουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τονίζουν ότι αν η κατάσταση διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και δεν προκύψουν απρόβλεπτοι παράγοντες όπως βλάβη σε κάποια άλλη μονάδα ή πυρκαγιά που θα έθετε σε κίνδυνο το δίκτυο ηλεκτρισμού, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες της σημερινής μέρας αλλά και των επόμενων 24ώρων.

Από την Πέμπτη εκτιμάται ότι οι εφεδρείες που αργά χθες το βράδυ προέρχονταν από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ θα αυξηθούν καθώς θα ενισχυθεί λόγω της ενίσχυσης των ανέμων το αιολικό δυναμικό.

Χθες η ζήτηση έφτασε τις βραδινές ώρες αιχμής τις 9.371 MWh έναντι 8.792 MWh που ήταν την ίδια ώρα (22.00 μμ) το βράδυ της Κυριακής λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών.

Σήμερα, η ζήτηση προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας και της λειτουργίας των καταστημάτων. Υπολογίζεται ότι ο λιγνίτης θα συνεισφέρει περί τα 1.400 MW, 4.500 MW οι μονάδες φυσικού αερίου, 2.600 MW η υδροηλεκτρική ενέργεια, περί τα 500 MW οι ΑΠΕ (Φ/Σ) και 1.500 MW οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α).

Οι εισαγωγές ρεύματος από τα βόρεια σύνορά μας και την Τουρκία, θα συνεχιστούν ενώ σε επιφυλακή παραμένει (αν χρειαστεί) και το μέτρο της διακοψιμότητας που θα επιτρέψει την διακοπή (έναντι αποζημιώσεων) της λειτουργίας για κάποιες ώρες μεγάλων και ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων.
Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Πέτρος Τατούλης για τις εξελίξεις στην ηλεκτροδότηση της Πελοπονήσου στο οποίο αναφέρει:
Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι η απόφαση για την παύση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας τρία (3) στη Μεγαλόπολη από τον Μάρτιο του 2021, εγκυμονούσε πολλούς σοβαρούς κινδύνους για την αστάθεια του συστήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παρότι ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ είχε ενημερώσει τη ΔΕΗ ότι η μονάδα τρία (3) δεν πρέπει να κλείσει πρόωρα, η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση το αγνόησαν.

Σήμερα δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, με δεδομένο ότι από χθες τέθηκε σε λειτουργία άρον άρον η μονάδα τρία (3), αφού η μονάδα τέσσερα (4) τέθηκε εκτός λειτουργία λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα για την αποτυχία της διαχείρισης του πολύ σοβαρού αυτού ζητήματος αλλά και για την αδιαφορία και την ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής, η οποία είναι προκλητικά ΑΠΟΥΣΑ.

Και ενώ ο καύσωνας που διανύουμε ήταν γνωστός και είχε ανακοινωθεί εδώ και πολλές μέρες, κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε και κανένας δεν ανέλαβε τις ευθύνες του.

Μέσα σε συνθήκες πανικού και παρότι γνώριζαν τα προβλήματα που παρουσίαζε εδώ και καιρό η μονάδα τέσσερα (4), με ερασιτεχνισμό και αδιαφορία άρχισαν να τρέχουν για να προλάβουν το «black out».

Οι ευθύνες των αρμοδίων της Κυβέρνησης, της ΔΕΗ και του κ.Νίκα είναι μεγάλες.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας η μονάδα τρία (3) τέθηκε σε λειτουργία χωρίς ταυτόχρονα να λειτουργεί η μονάδα αποθείωσης.

Ελπίζουμε να μην επαληθευτεί αυτή η πληροφορία γιατί σε αυτή την περίπτωση, διαπράττετε ένα νέο μεγάλο έγκλημα στη Μεγαλόπολη και οι υπεύθυνοι δεν χαρακτηρίζονται απλώς ως αδιάφοροι και ανίκανοι αλλά ως «ψυχροί εγκληματίες».

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΡΟΗ