– www.Dritsas.gr

Μέσα στο αναστάσιμο κλίμα του Πεντηκοσταρίου αλλά και παρουσία ικανού φιλόμουσου ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 η τελευταία εκδήλωση του Χορού μας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τον πολιούχο και προστάτη του Άργους, άγιο Πέτρο υπό τον γενικό τίτλο: “Πέτρε, των Αργείων καλλονή 2024”.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο ενός άλλου Πέτρου, γόνου της Πελοποννήσου που έμελλε να συνυφάνει το όνομά του με το ψαλτικό ρεπερτόριο της Κωνσταντινούπολης, από την οποία είλκε την καταγωγή ο άγιος Πέτρος μας. Ο λόγος για τον Λαμπαδάριο Πέτρο. Προσκεκλημένοι για το θέμα αυτό ήταν δυο άνθρωποι ειδήμονες και με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Ο μεν κ. Μιχαήλ Μαμάης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Διδάκτωρ Χημείας, καλός φίλος από τα παλιά με εξαίρετο ήθος, ο οποίος το 2020 εξέδωσε το Αναστασιματάριο του Πέτρου, την 1η έκδοση του οποίου αφιέρωσε στον Χορό μας.

Με ευσύνοπτο και μεστό λόγο παρουσίασε την ιστορία αλλά και την διάταξη της ύλης του βιβλίου, καθώς επίσης και μουσικά παραδείγματα. Ακολούθως ο Χορός μας απέδωσε αρμόζοντα μέλη κατά τρόπον ώστε να προσεγγιστεί η μεγαλοπρέπεια της απλότητας και της λιτής γραμμής που διέπει τις συνθέσεις του. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Αποστολόπουλος, ο πλέον ειδικός στο αντικείμενο, με τις επιστημονικές ανακοινώσεις και έρευνές του, ειδικά στον τομέα των εξηγήσεων, ανέδειξε συναρπαστικές πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του Πέτρου σε σχέση με την δραστηριότητά του ως κοσμικού μουσικού. Τέλος οι 4 δεξιοτέχνες μουσικοί μας, Καραγεώργος Παναγιώτης (ούτι), Καρανάσιος Θάνος (βιολί), Κιντής Νικόλας (κανονάκι) και Μητροσύλης Βαγγέλης (κρουστά), έδωσαν ομολογουμένως τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, ενώ σολιστικά τραγούδησαν οι: Λίτσας Αναστάσης, Μαμάης Μιχαήλ και Χαβιαρλής Γιάννης. Την εκδήλωσε χαιρέτησαν με την παρουσία τους: ο αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, διά Βίου Μάθησης & Αθλητισμού κ. Βασίλης Γ. Σιδέρης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την έμπρακτη υποστήριξη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπουλούκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών κ. Γιάννη Μαλτέζο, και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας Τέχνης & Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”.

Στο τέλος της εκδήλωσης και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Χορού μας ο κ. Μαμάης, με την ανάγνωση του Πρακτικού που ανέγνωσε ο κ. Αλέξιος Λυγγίτσος, Γραμματέας του Χορού μας, ενώ τιμητική πλακέτα για την εν γένει προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη και την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής μας επιδόθηκε και στον κ. Αποστολόπουλο. Η βραδιά έκλεισε με την ψαλμώδεση απ’ όλο τον κόσμο του απολυτικίου του αγίου Πέτρου και του “Χριστός ανέστη”, και με την υπόσχεση του χρόνου να γίνουν περισσότερες δράσεις! Και εις άλλα με υγεία!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πέτρος Τατούλης: Θα δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, έξυπνη, ψηφιακή Πελοπόννησο

AGGELOS DRITSAS

ΠΥΡΓΕΛΛΑ : Ραντεβού στο ” μικρό Παρίσι ” όπως έλεγαν και οι παλιοί κάτοικοι του χωριού..

AGGELOS DRITSAS

Αυθεντικές Αργειακές καντρίλιες

AGGELOS DRITSAS

Καλημέρα!!! Νέο Ξεκίνημα με όρεξη για δουλειά και προσφορά για ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο μας!!!!

AGGELOS DRITSAS

Σαν σήμερα η συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Κίναρο

AGGELOS DRITSAS

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο σε Ναύπλιο και Άργος

AGGELOS DRITSAS

30 καταγγελίες την ημέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

AGGELOS DRITSAS

Σάμινθος Πολιτιστικός Σύλλογος: 3η γιορτή Πρωτομαγιάς με ολοήμερο υπαίθριο γλέντι στις Μυκήνες

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου: Πρόγραμμα επισκέψεων και ομιλιών της ΕΝΔΗΕΡ

AGGELOS DRITSAS

BINTEO: Έκθεση Βιβλίου στην Πλατεία Ωνάση – Άνοιξε τις πύλες της με επιτυχία

AGGELOS DRITSAS

Η Δημοτική αρχή εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της προς την κα. Ζουλούμη

AGGELOS DRITSAS

Ηλικιωμένος βιντεοσκοπούσε ανήλικη μέσα σε λεωφορείο

AGGELOS DRITSAS