ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ο Άγιος Λεωνίδης έζησε τον 3ον αιώνα μ.Χ., και η ιεραποστολική του δράση απλωνόταν σε ολόκληρη την περιοχή της Τροιζηνίας μέχρι την Πεδιάδα (σημερινή Ν. Επίδαυρο ) στα όρια της αρχαίας Επισκοπής «Δαμαλών, Φαναρίου και Πεδιάδος». Πεδιάδα ονομαζόταν τότε η Νέα Επίδαυρος. Όταν συνελήφθη, το Μεγάλο Σάββατο του έτους 250 μ.Χ., ήταν « Έξαρχος δηλαδή επικεφαλής χορωδίας γυναικών», που έψαλλαν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Αν είχαμε περισσότερα στοιχεία σχετικά, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Άγιος και η συνοδεία του αποτελούσαν μία πρώιμη μορφή μοναστικής συνοδείας.

Μετά την σύλληψή τους λοιπόν, οδηγήθηκαν στον Ρωμαίο ηγεμόνα της Κορίνθου Ανθύπατο Βενούστο, σε χρόνια διωγμών των Χριστιανών ο οποίος γνωρίζοντας την δράση των Αγίων, προσπάθησε να τους πείσει να αρνηθούν τον Χριστό και να θυσιάσουν στους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου. Οι Άγιοι αρνήθηκαν και με μία φωνή δήλωσαν με παρρησία πως είναι χριστιανοί. Τότε ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να κρεμάσουν τον Λεωνίδη επί ξύλου και να ξεσχίσουν το σώμα του με σιδερένια νύχια μέχρι θανάτου, ελπίζοντας ότι, βλέποντας το φρικτό μαρτύριο, οι νέες που αποτελούσαν την συνοδεία του, θα δειλιάσουν και θα προσκυνήσουν τους θεούς του. Όμως έγινε το αντίθετο. Οι νέες αντί να φοβηθούν επέδειξαν θάρρος, ενδυναμώθηκαν περισσότερο και, με πρώτη την Χαρίεσσα, δήλωσαν ότι θα μείνουν και αυτές πιστές στον Χριστό μέχρι θανάτου.

Βλέποντας ο ηγεμόνας ότι δεν πείστηκαν και ότι έμεναν ακλόνητες στην πίστη τους ,πρόσταξε τους δήμιους να τις δέσουν από μια πέτρα και να τις ρίξουν στην θάλασσα. Έτσι αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο και απομακρύνθηκαν από την ακτή, τις έριξαν στην θάλασσα μαζί με τον νεκρό Λεωνίδη. Η εντολή εκτελέστηκε, και οι Άγιοι μάρτυρες παρέδωσαν την ψυχή τους στον Θεό και έλαβαν τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

AΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΗ

Μέγαν πρόμαχον Σέ κεκτημένη ἡ Ἐπιδαυρος ὤ Λεωνίδη, οὐ πτοεῖται τοῦ Βελίαρ τά ἐνέδρα. Ὡς οὔν εἰδώλων καθεῖλες σεβάσματα καί τόν Χριστόν εὐθαρσώς ὁμολόγησας, σύν ταῖς σοφαῖς Γυναιξί Παμμακάριστε ἐκτενῶς ἱκέτευε δωρήσασθαι ὑμιν τό μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΔΟΣΗ

Μεγάλο προστάτη ἔχει ἀποκτήσει Ἐσένα ὤ Λεωνίδη ἡ Ἐπιδαυρος καί δέν τήν φοβίζουν οἱ ὕπουλες παγίδες τοῦ πονηροῦ. Ὅπως λοιπόν κατέρριψες ( κατεκρήμνησες) τά προσκυνήματα τῶν εἰδώλων ( ψεύτικων θεῶν) καί μέ θάρρος ὁμολόγησες τήν πίστη Σου στόν Χριστό, μαζί μέ τίς σοφές Γυναῖκες Παμμακάριστε , ἱκέτευε (μεσίτευε) ὁλοθερμά νά μᾶς χαρίζει ὁ Θεός τή μεγάλη του εὐσπλαχνία.

ΠΗΓΕΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΙΜΠΗ, ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Πηγή δημοσίευσης: https://www.neaepidavros.gr/ieros_naos_agiou_leonidi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΚΕΓΕ Νέας Κίου: Ένα εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης σε πλήρη εγκατάλειψη ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Έφυγε από τη ζωή ο  ο Κωνσταντίνος Καραμάνος

AGGELOS DRITSAS

Δεν πίστευαν στα μάτια τους από την εντυπωσιακή ψαριά!

AGGELOS DRITSAS

Εξιχνίαση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε και στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

ΕΟΔΥ για αφρικανική σκόνη: Αναβολή εκδρομών στα σχολεία και γυμναστική σε αίθουσες

AGGELOS DRITSAS

Εκδηλώσεις μνήμης από την Π.Ε Αργολίδας για την Γενοκτονία των Ποντίων στο Ναύπλιο.

AGGELOS DRITSAS

Καιρός: Κοπάζουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι – Έρχονται μπόρες – Πρόγνωση μέχρι την Τρίτη 29/8

AGGELOS DRITSAS

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Κρανιδίου Νικόλαος Κοντογιάννης.

AGGELOS DRITSAS

Κοσμοπλημμύρα στο Ναύπλιο κατά την περιφορά των επιταφίων ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Λαμπερή Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δημοτικού παιδικού σταθμού Κρανιδίου.

AGGELOS DRITSAS

Το creepy καφενείο με τις κούκλες που λέγεται “Τζίπρας” και βρίσκεται στην Ηλεία

AGGELOS DRITSAS

Η Νάντια Αναστασίου Σμυρναίου θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης έκπτωσης της

AGGELOS DRITSAS