ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Ο Άγιος Λεωνίδης έζησε τον 3ον αιώνα μ.Χ., και η ιεραποστολική του δράση απλωνόταν σε ολόκληρη την περιοχή της Τροιζηνίας μέχρι την Πεδιάδα (σημερινή Ν. Επίδαυρο ) στα όρια της αρχαίας Επισκοπής «Δαμαλών, Φαναρίου και Πεδιάδος». Πεδιάδα ονομαζόταν τότε η Νέα Επίδαυρος. Όταν συνελήφθη, το Μεγάλο Σάββατο του έτους 250 μ.Χ., ήταν « Έξαρχος δηλαδή επικεφαλής χορωδίας γυναικών», που έψαλλαν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Αν είχαμε περισσότερα στοιχεία σχετικά, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Άγιος και η συνοδεία του αποτελούσαν μία πρώιμη μορφή μοναστικής συνοδείας.

Μετά την σύλληψή τους λοιπόν, οδηγήθηκαν στον Ρωμαίο ηγεμόνα της Κορίνθου Ανθύπατο Βενούστο, σε χρόνια διωγμών των Χριστιανών ο οποίος γνωρίζοντας την δράση των Αγίων, προσπάθησε να τους πείσει να αρνηθούν τον Χριστό και να θυσιάσουν στους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου. Οι Άγιοι αρνήθηκαν και με μία φωνή δήλωσαν με παρρησία πως είναι χριστιανοί. Τότε ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να κρεμάσουν τον Λεωνίδη επί ξύλου και να ξεσχίσουν το σώμα του με σιδερένια νύχια μέχρι θανάτου, ελπίζοντας ότι, βλέποντας το φρικτό μαρτύριο, οι νέες που αποτελούσαν την συνοδεία του, θα δειλιάσουν και θα προσκυνήσουν τους θεούς του. Όμως έγινε το αντίθετο. Οι νέες αντί να φοβηθούν επέδειξαν θάρρος, ενδυναμώθηκαν περισσότερο και, με πρώτη την Χαρίεσσα, δήλωσαν ότι θα μείνουν και αυτές πιστές στον Χριστό μέχρι θανάτου.

Βλέποντας ο ηγεμόνας ότι δεν πείστηκαν και ότι έμεναν ακλόνητες στην πίστη τους ,πρόσταξε τους δήμιους να τις δέσουν από μια πέτρα και να τις ρίξουν στην θάλασσα. Έτσι αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο και απομακρύνθηκαν από την ακτή, τις έριξαν στην θάλασσα μαζί με τον νεκρό Λεωνίδη. Η εντολή εκτελέστηκε, και οι Άγιοι μάρτυρες παρέδωσαν την ψυχή τους στον Θεό και έλαβαν τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

AΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΗ

Μέγαν πρόμαχον Σέ κεκτημένη ἡ Ἐπιδαυρος ὤ Λεωνίδη, οὐ πτοεῖται τοῦ Βελίαρ τά ἐνέδρα. Ὡς οὔν εἰδώλων καθεῖλες σεβάσματα καί τόν Χριστόν εὐθαρσώς ὁμολόγησας, σύν ταῖς σοφαῖς Γυναιξί Παμμακάριστε ἐκτενῶς ἱκέτευε δωρήσασθαι ὑμιν τό μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΔΟΣΗ

Μεγάλο προστάτη ἔχει ἀποκτήσει Ἐσένα ὤ Λεωνίδη ἡ Ἐπιδαυρος καί δέν τήν φοβίζουν οἱ ὕπουλες παγίδες τοῦ πονηροῦ. Ὅπως λοιπόν κατέρριψες ( κατεκρήμνησες) τά προσκυνήματα τῶν εἰδώλων ( ψεύτικων θεῶν) καί μέ θάρρος ὁμολόγησες τήν πίστη Σου στόν Χριστό, μαζί μέ τίς σοφές Γυναῖκες Παμμακάριστε , ἱκέτευε (μεσίτευε) ὁλοθερμά νά μᾶς χαρίζει ὁ Θεός τή μεγάλη του εὐσπλαχνία.

ΠΗΓΕΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΙΜΠΗ, ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Πηγή δημοσίευσης: https://www.neaepidavros.gr/ieros_naos_agiou_leonidi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Μαρία Καρυστιανού, για ακόμη μία φορά συγκλόνισε! ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη Παρασκευή στο Τολό & Περιφορά του Επιταφίου μέσα από τη θάλασσα.

AGGELOS DRITSAS

Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Γιώργος Ζαγκλιβέρης…θα τους πω εγώ ποιος είναι…

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Χρόνης: Ο Άγιος Δημήτριος (Μετόχι) είναι μια τοπική κοινότητα με ενεργό πληθυσμό!!

AGGELOS DRITSAS

Λαμπερά εγκαίνια για το 9ο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο 27-4-2024

AGGELOS DRITSAS

Περίπατος ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού από το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Δώρα και 100 μερίδες φαγητού από μαθητές του “Αυτενεργώ” στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

AGGELOS DRITSAS

Νεκρός αστυνομικός σε καταδίωξη- Μοτοσικλέτα της ΔΙΑΣ συγκρούστηκε με περιπολικό

AGGELOS DRITSAS

Συνελήφθησαν στο Άργος τρεις γυναίκες για κλοπή από κατάστημα

AGGELOS DRITSAS

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με χρέη στον ΕΦΚΑ

AGGELOS DRITSAS

Πανναυπλιακός πρωταθλητής στην Α1 κατηγορία Αργολίδας ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Επιδαύρου και φορείς μας καλούν τα Χριστούγεννα στο Λυγουριό

AGGELOS DRITSAS