ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θρήνος για τον Κ.Σούκουλη: Έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο επιδραστικούς , παγκοσμίως, Έλληνες επιστήμονες

Ένας από τους πιο επιδραστικούς ΄Έλληνες ερευνητές- καθηγητές , στον κόσμο, ένας σπουδαίος επιστήμονας που συνέδεσε το όνομά του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ δεν είναι πια στη ζωή. Ο Κώστας Σούκουλης πέθανε σε ηλικία 73 ετών αφού έδωσε μάχη τα τελευταία χρόνια με τα προβλήματα υγείας που είχε.

Ο Κώστας Σούκουλης ήταν διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Επίσης, συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (2001-2011) και ήταν συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) Ελλάδας από το 1984. Έρευνα του 2014 από την Thomson Reuters τον κατέταξε στους κορυφαίους επιστήμονες ανά τον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις του κλάδου τους αλλά και στον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται και στην ίδια λίστα του 2015 και του 2016.

Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1951 στον Άγιο Ιωάννη Κορίνθου.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Από το 1978 έως το 1981 εργάζεται ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Τα επόμενα 3 χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στην εταιρεία Exxon Research and Engineering και το 1984 επιστρέφει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Εργαστήριο Ames.

Η έρευνα του επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της θεωρητικής κατανόησης των ιδιοτήτων των διαταραγμένων συστημάτων, φωτονικών κρυστάλλων, μεταϋλικών, τυχαίων λέιζερ, τυχαίων μαγνητικών συστημάτων, μη γραμμικών συστημάτων. Τα θεωρητικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν είναι συχνά αρκετά εξελιγμένα ώστε να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πολυπλοκότητα των πραγματικών υλικών. Επιπλέον, έχουμε την ολοκλήρωση των πειραμάτων σχετικά με μεταϋλικά και φωτονικά κρύσταλλα.

“Ο λόγος για την προσπάθεια δραστηριοποίησης μου και στην Κρήτη (Καθηγητής μερικής απασχόλησης στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης από το 2001-2011 και συνεργαζόμενο μέλος του ΙΤΕ από το 1984) είναι ότι θέλω, όσο μπορώ, να βοηθήσω το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και γενικά την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό πρόβλημά μου σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα είναι η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή της,  μιας και η Ελληνική Πολιτεία δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε την υψηλής ποιότητας έρευνα. Μέχρι στιγμής η Ερευνητική μας ομάδα στο ΙΤΕ έχει κερδίσει 5 Ευρωπαϊκά προγράμματα της τάξεως των 5.500.000 ευρώ τα 5 τελευταία χρόνια, και έχει προσφέρει στην οικονομία της Κρήτης και της Ελλάδας γενικά και με την διοργάνωση συνεδρίων πάνω στα υλικά αυτά” είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Είχε λάβει δεκάδες βραβεία. Το 2002 λαμβάνει το Senior Humboldt Research Award. Το 2005 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος επιστήμονας. Έχει λάβει το βραβείο “Καρτέσιος” από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη τεχνητών μεταϋλικών. Το 2013 βραβεύτηκε με το APS James C. McGroddy Prize για την ανακάλυψη μεταϋλικών. Το 2014 έλαβε το Max Born Award. Το 2015 έλαβε το Μετάλλιο Rolf Landauer.  Είχε εκδώσει περισσότερες από 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Ο Κώστας Σούκουλης ανέλαβε την οργάνωση του τμήματος Τεχνολογίας και Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και βάλθηκε να βρει απαντήσεις συνεργαζόμενος με την εξαίρετη ομάδα ερευνητών του ΙΤΕ. Τα νέα “μετα-υλικά” τα οποία κατασκευάστηκαν με τους υπολογισμούς του Σούκουλη λειτουργούν όχι μόνον ως τέλειοι καθρέφτες του φωτός αλλά και ως ενισχυτές του.https://patris.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ -ΤΟΜΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν Αργολίδας ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

AGGELOS DRITSAS

Πέτρος Τατούλης στον Αntenna: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι καλύτερη όταν θα συνθέτει όλα τα χρώματα

diktio

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές του Ναυπλίου

diktio

Πως διαμορφώνεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο

diktio

“Καταιγίδα” νέων ανατιμήσεων έρχεται σε δεκάδες προϊόντα

diktio

8ο Rally Regularity Σικυωνίων

admin

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Πέτρου Τατούλη στην Αρκαδία

diktio

Ναύπλιο: Διακινούσαν ηρωίνη και έκλεβαν ηλεκτρική ενέργεια

admin

Επικές επιδόσεις για την Ναυπλιώτισσα Χριστιάνα Γαρουνιάτη – Κατέκτησε 7 χρυσά και ένα ασημένιο σε Διεθνή Αγώνα στην Κύπρο

diktio

Α.Ο. Αργοναύτης Ν.Κίου ανακοίνωση

admin

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας ” ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ”

AGGELOS DRITSAS