ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θύελλα αντιδράσεων για την διαχείριση των παραλιών: Πληρώνουν οι δήμοι, εισπράτει…το δημόσιο!

Aντιδράσεις πυροδοτούν οι νομοθετικές αλλαγές  σε σχέση με τη διαχείριση των παραλιών, καθώς  οι Δήμοι χρεώνονται στις πλάτες τους το δυσβάσταχτο βάρος της ναυαγοσωστικής κάλυψης με ίδιους πόρους χωρίς να διασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότησή τους.

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο την ευθύνη της δημοπράτησης για τη μίσθωση των παραλιών, που θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα την έχει πλέον η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου.

Τις εισπράξεις της μίσθωσης θα τις εκταμιεύσει η Κτηματική Υπηρεσία και ένα ανεπαρκές ποσοστό  θα αποδοθεί στους Δήμους, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δε φτάνει προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της ναυαγοσωστικής κάλυψης που παραμένουν στην ευθύνη των Δήμων.

Στο Δήμο Χερσονήσου υπάρχει έντονος προβληματισμός, αφού σύμφωνα με το δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης ανέρχεται στο 1,5 εκ ευρώ και τα χρήματα που θα εισπράξει στη συνέχεια ο Δήμος δεν ξεπερνούν τις 900 χιλιάδες ευρώ.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης
Ο δήμαρχος Βιάννου
Παύλος Μπαριτάκης

Ο ίδιος με δηλώσεις του τονίζει ότι το νέο πλαίσιο διαχείρισης των παραλιών είναι εξαιρετικά δυσμενές για τους Δήμους, και είναι πραγματικά μεγάλο λάθος το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε την αυτοδιοίκηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο ότι με το νέο πλαίσιο διαχείρισης η αυτοδιοίκηση επωμίζεται ένα τεράστιο οικονομικό βάρος που την ξεπερνά και δεν μπορεί να το σηκώσει χωρίς καμία στήριξη.

Στο Δήμο Μαλεβιζίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Παρασύρης τονίζει ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη αποτελεί πάρα πολύ σοβαρή επιβάρυνση για το Δήμο, που είναι αναγκασμένος να την καλύψει με ίδια έσοδα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, το Μαλεβίζι έχει ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο και θα πρέπει να εξασφαλίσει όλες τις δαπάνες μισθοδοσίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης των σκαφών και του εξοπλισμού τους, το φαρμακευτικό υλικό που μπορεί να χρειαστεί, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι θα πρέπει να φροντίζει για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα και για την καθαριότητα των παραλιών στις οποίες θα πρέπει να υπάρχουν και χημικές τουαλέτες.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου
Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Ήδη στους Δήμους Χερσονήσου Μαλεβιζίου Βιάννου και Φαιστού έχει φτάσει υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο τους ζητά να γνωμοδοτήσουν σε σχέση με τη διάθεση των παραλιών που πρόκειται να μισθωθούν και όπως τονίζει ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης πρόκειται για μια εντελώς νέα διαδικασία που δυστυχώς δεν ανακουφίζει τους Δήμους από το βραχνά των μεγάλων εξόδων που τους έχουν χρεωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «έχουμε σε ισχύ το νέο νόμο τον 5092/24 που ήδη μπήκε σε εφαρμογή. Η Κτηματική Υπηρεσία του Ηρακλείου μας έχει αποστείλει σχετικό επείγον έγγραφο να στείλουμε μέχρι τις 15 Μαρτίου να εκφράσουμε την άποψη μας για τις προτεινόμενες προς μίσθωση παραλίες και στη συνέχεια θα προχωρήσει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός που αφορά στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και κάποιες καμπίνες που θα εξυπηρετούν τους λουόμενους.

Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η διαχείριση μάς δείχνει ότι οι Δήμοι αγνοούνται και έχουν μόνο την βαρύτατη οικονομική ευθύνη της καθαριότητας και της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Θα έπρεπε το ελληνικό δημόσιο, εφόσον πήρε την ευθύνη των παραλιών η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να χρεωθεί και το κομμάτι που αφορά στην καθαριότητα και τη ναυαγοσωστική κάλυψη και να μην υπάρχει καθόλου η εμπλοκή των Δήμων».Λίλιαν Δαφερμάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Πέμπτη – Καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

diktio

Αρχαία Ελληνική πόλη στο Ζεύγμα της Τουρκίας

AGGELOS DRITSAS

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας – Hellenic Rescue Team of Argolis

AGGELOS DRITSAS

Νέο κύμα ακρίβειας σε 100 προϊόντα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

admin

Η Δήμητρα Δομάζου με την παράταξη “Αλλαγή Πορείας” γιατί είναι ικανή να υλοποιεί έργα

diktio

6ος δρόμος Κάστρου Άργους «Από τον οικισμό της αρχαίας Δειράδας στη Λάρισα»

diktio

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης

admin

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αργολίδας Ευάγγελος Πιπέρης παραμένει στο βαθμό του Ταξίαρχου

diktio

Αργολίδα: Ο Δήμος Άργους Μυκηνών στις περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου

diktio

Είναι ένα ακόμη περιστατικό κλοπής από την στιγμή που η τιμή του λαδιού έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

diktio

Έγκλημα : Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του

admin

Δημήτρης Κρίγγος: Κολυμβητήριο, ένα στοίχημα γενεών το κέρδισε η δική μας

diktio