Connect with us

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για τον καρκίνο του μαστού

: Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη

Published

on

karkinos-mastou-6

Ο μήνας Οκτώβριος έχει οριστεί από τον ΠΟΥ(Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου ως η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. 
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη διάγνωση κακοήθειας σε γυναίκες στην εποχή μας. Αποτελεί μια πραγματική «μάστιγα», αφού έχει διαπιστωθεί ότι στο Δυτικό κόσμο, περίπου μια στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από κάποια μορφή κακοήθειας του μαστού στη ζωή της. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται ως νέα κρούσματα. Στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκαν 7.772 νέες περιπτώσεις.

Καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και το προσδόκιμο ζωής, ο καρκίνος του μαστού αναμένεται να εμφανίζεται συχνότερα. Συνδέεται με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διατροφή πλούσια σε λιπαρά κ.α. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται όταν υπάρχει κληρονομικότητα(συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, η πρώτη κύηση σε μεγάλη ηλικία κ.α. Η υιοθέτηση λοιπόν ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, η οποία αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς(δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα(ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος).

Επιπλέον, επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πιθανότητα ίασης έως και 97%. Άρα λοιπόν ο προληπτικός έλεγχος αποκτά ζωτική σημασία.

Ο προληπτικός έλεγχος βασίζεται στην αυτοεξέταση, στην κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό καθώς και στον απεικονιστικό έλεγχο. Η ψηφιακή μαστογραφία σε

συνδυασμό με το υπερηχογράφημα μαστών, αποτελούν τις βασικές εξετάσεις ώστε να ανιχνευθεί κάποιο εύρημα σε πολύ αρχικό στάδιο. Επίσης, η μαγνητική μαστογραφία κάθε τρία χρόνια, συμπληρώνει το διαγνωστικό έλεγχο. Η πρώτη μαστογραφία συνήθως γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και μετά ετησίως ανάλογα πάντα με το ιστορικό του κάθε ασθενούς.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τη γυναίκα είναι: 1. Πόνος στο στήθος ή στη μασχάλη 2. Αλλαγή στην υφή του δέρματος του μαστού ή της θηλής(εξάνθημα, ερυθρότητα) 3. Έκκριμα(υγρό) από την θηλή 4. Ψηλάφηση εξογκώματος ή σκληρίας στο μαστό, περιοχή μασχάλης ή κοντά στο οστό της κλείδας 5. Εισολκή(στροφή προς τα μέσα της θηλής). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα και σκοπός του προληπτικού ελέγχου είναι να τεθεί διάγνωση πριν γίνει ψηλαφητός ο όγκος.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κυρίως χειρουργική και συμπληρώνεται από ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις και η συχνή αυτοεξέταση είναι επιτακτικό να γίνουν μέρος της ζωής κάθε γυναίκας, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Για τρεις μήνες θα ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Published

on

By

w18-133309w14124335w04162452w26182124

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η οποία συμφώνησε πως όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα έχουν λήξη έως 31 Ιανουαρίου του 2022 ενώ, όσα έχουν εκδοθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έχουν τρίμηνη διάρκεια.

Έτσι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Dnews για τρίμηνη διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης.
 Παράλληλα, αναμένεται αλλαγή και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα οποία όμως θα προηγηθεί πρόταση της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδεχτούν.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν πιστοποιητικά εμβολιασμών δύο ταχυτήτων:
-Στους άνω των 60 η ισχύς του πιστοποιητικού θα είναι για επτά μήνες
-Για όλους τους υπόλοιπους η ισχύς θα είναι εννέα μήνες

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Θετική εξέλιξη για τα πορτοκάλια στην Αργολίδα – Παραμένουν σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης

Published

on

By

IMG_20211208_220724

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των παραγωγών εσπεριδοειδών, των χυμοποιών και των συνεταιριστών, στο αίτημά τους, να παραμείνει η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα πορτοκάλια και κατά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027.
Μετά από σύσκεψη με παραγωγούς και φορείς από την Αργολίδα και την Λακωνία, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ε. Νίκας έκανε γραπτή παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, με τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα να παραμείνει η συγκεκριμένη ενίσχυση και στη νέα ΚΑΠ.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη για το θέμα, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, στην οποία από πλευράς Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και από τη Λακωνία, εκτός από εμένα και ο αρμόδιος για αγροτικά θέματα, Αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης.

“Η σημερινή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για τη διατήρηση της ενίσχυσης, είναι μια εξέλιξη που δικαιώνει την προσπάθεια όλων μας – Περιφέρειας, Βουλευτών, Επιμελητηρίων, Παραγωγών, Χυμοποιών και Συνεταιριστών – και ταυτόχρονα ένα πολύ καλό νέο για τον τόπο μας, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Έρχεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού

«Προσοχή! Πολύ σοβαρή φαίνεται η επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Published

on

By

kataigida-arthro

Για «πολύ σοβαρή» επιδείνωση του καιρού με σφοδρούς ανέμους και «δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες προς το παρόν απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία που επικαλείται, τα φαινόμενα θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββάτου ενώ αναμένεται να επηρεάσουν «τις περισσότερες περιοχές της χώρας».

«Προσοχή! Πολύ σοβαρή φαίνεται η επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σφοδρούς κατά τόπους ανέμους και σε θάλασσα και σε ξηρά αλλά και με βροχές και καταιγίδες προς το παρόν απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας αλλά εν δυνάμει επικίνδυνες!» έγραψε ο κ. Αρναούτογλου.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading
ScreenHunter 9722
eradiologo-ARGOLIDAFM-300x169-1
live24radio
ScreenHunter-8362

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.