ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλαμπ στη Σκωτία συλλέγει ενέργεια από τον κόσμο που χορεύει στην πίστα

Οι ιδιοκτήτες του κλαμπ εκτιμούν ότι το σύστημα αυτό θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 70 τόνους CO2 ετησίως.

Το κλαμπ SWG3 στη Γλασκώβη εγκατέστησε ένα σύστημα που αξιοποιεί με βιώσιμο τρόπο την ενέργεια που απελευθερώνεται από τον κόσμο που χορεύει στην πίστα.

Το σύστημα Bodyheat χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας και υγρά για να συλλέξει τη θερμότητα του σώματος που παράγεται από τον κόσμο που χορεύει στην πίστα του SWG3. Στη συνέχεια, διοχετεύει την ενέργεια αυτή σε οπές βάθους 200 μέτρων που μπορούν να φορτιστούν σαν θερμική μπαταρία. Η θερμότητα μπορει να χρησιμοποιηθεί για να δροσίσει τους θαμώνες ή για να αποθηκευτεί κάτω από το έδαφος για τη θέρμανση του κλαμπ.

Οι ιδιοκτήτες λένε ότι αυτό θα τους επιτρέψει να αποσυνδέσουν εντελώς τους λέβητες φυσικού αερίου του χώρου, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 70 τόνους CO2 ετησίως.

«Όταν χορεύετε χαλαρά μπορεί να παράγετε 250W», δήλωσε στο BBC ο Ντέιβιντ Τάουνσεντ, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων γεωθερμικής ενέργειας TownRock Energy που σχεδίασε το σύστημα Bodyheat.

«Αλλά αν έχετε έναν μεγάλο DJ που κάνει τους πάντες να χοροπηδάνε πάνω κάτω, μπορείτε να παράγετε 500-600W θερμικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του SWG3 Άντριου Φλέμινγκ-Μπράουν δήλωσε ότι ο χώρος είχε δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.

«Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή την πρώτη επένδυση», είπε, «αλλά ελπίζουμε ότι θα αποδώσει με τον καιρό».

Η εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης κόστισε λίγο περισσότερο από 600.000 λίρες Αγγλίας.

«Αν ακολουθούσαμε μια πιο συμβατική οδό με τυπικό κλιματισμό, τότε το κόστος θα ήταν πιθανώς περίπου το 10% αυτού του ποσού – δηλαδή 60.000 λίρες», δήλωσε ο Μπράουν.

«Εάν μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει σε αυτό εδώ το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε και σε άλλους χώρους, όχι μόνο εδώ στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Μπράουν στο BBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κλαμπ SchwuZ στο Βερολίνο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για αυτό το καινοτόμο σύστημα.

«Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Τάουνσεντ.

«Είδαν τι κάναμε στη Γλασκώβη και θέλουν να φέρουν το σύστημα αυτό και στο Βερολίνο», πρόσθεσε.

Related Posts

1 of 940