ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Τα 11 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής JN.1 που σαρώνει

Σαρώνει η νέα παραλλαγή JN.1 του κοροναϊού, καθώς έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος της Covid 19 με ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η υποπαραλλαγή αύξησε τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται εκτός από τις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Τα 11 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υποπαραλλαγής

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  1. βήχας,
  2. πονόλαιμος,

3.πονοκέφαλος,

  1. μυϊκοί πόνοι,
  2. πυρετός,
  3. απώλεια γεύσης και όσφρησης,
  4. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,
  5. κόπωση,
  6. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,
  7. δύσπνοια
  8. και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κοροναϊού

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν:

  1. καταρροή (31,1%),
  2. βήχας (22,9%),
  3. πονοκέφαλος (20,1%),
  4. αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  5. μυϊκός πόνος (15,8%),
  6. πονόλαιμος (13,2%),
  7. προβλήματα ύπνου (10,8%),
  8. ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ναύπλιο: Ανάρπαστο το γεύμα με αγριόχοιρο στο Συσσίτιο Ευαγγελίστριας προσφορά ομάδας κυνηγών

AGGELOS DRITSAS

“Όλοι μαζί για τον συνάνθρωπο”: Δύο πολιτιστικοί σύλλογοι της Αργολίδας συγκεντρώνουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς

AGGELOS DRITSAS

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΠΑΚΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Α.με.Α ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΛΤΕΖΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 αναβίωσε στο Κρανίδι το έθιμο της Λύριζας. ΒΙΝΤΕΟ LIVE

AGGELOS DRITSAS

Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Έως 28% το επιπλέον «κούρεμα» οφειλών

AGGELOS DRITSAS

Νέος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τολού 

AGGELOS DRITSAS

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Βεργιόπουλου

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Βρέθηκε νεκρός άνδρας στους Στρατώνες Καποδίστρια

AGGELOS DRITSAS

Προς το Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

ΓΕΛ Ερμιόνης

AGGELOS DRITSAS

Ψυχή μου καλό ταξίδι ,στην αγκαλιά τών αγγέλων.

AGGELOS DRITSAS