Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ : Ο Έλληνας «βασιλιάς» των ακινήτων στην Αυστραλία

‘Ενας καλός φίλος του Γεωργιου Παραβαντη

Published

on

ScreenHunter 2601
 • Ο δισεκατομμυριούχος Κώστας Μακρής διαθέτει εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και μαρίνες στην μακρινή ήπειρο, αλλά αποφεύγει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Λέγεται ότι οι Έλληνες όπου κι αν πήγαν στο εξωτερικό, πέτυχαν. Και είναι αλήθεια, για τους περισσότερους τουλάχιστον απ’ αυτούς. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν να πατήσουν «κορυφές» στον επαγγελματικό τους χώρο και να συμπεριληφθούν ανάμεσα στους κορυφαίους. Ένας από αυτούς είναι ο 71χρονος Κώστας Μακρής, ο «βασιλιάς» των Mall της Αυστραλίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται μόνιμα ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους της μακρινής ηπείρου, διαθέτοντας περιουσία ύψους 1,26 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την λίστα BRW Rich 2018.

Ο Κώστας Μακρής γεννήθηκε το 1947 στο Λυγουριό, ένα χωριό της Επιδαύρου. Όμως πολύ σύντομα η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Χολαργό, όπου και μεγάλωσε. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και έτσι παράλληλα με το σχολείο άρχισε να δουλεύει περιστασιακά, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Όμως η οικονομική κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη, που παρά τη σκληρή δουλειά του πατέρα του Σπύρου, τα χρήματα δεν έφθαναν για να συντηρηθεί η οικογένεια. Έτσι, σε ηλικία 12 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και ξεκίνησε να εργάζεται μεταπουλώντας πρώτες ύλες για λογαριασμό καταστημάτων με ποσοστό 25%. Αυτή ήταν, όπως είπε γελώντας σε εκπομπή της Αυστραλιανής τηλεόρασης, η πρώτη του «επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η μετανάστευση στην Αυστραλία και η θέληση να πετύχει

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, μαζί και της οικογένειάς του και έτσι το 1963 ο 16χρονος τότε Κώστας παίρνει την απόφαση, όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι σε ηλικία Έλληνες, να μεταναστεύσει, με σκοπό να μαζέψει χρήματα και κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Προορισμός του η Αυστραλία, όπου αφού εξασφάλισε βίζα, έφθασε μετά από ταξίδι με το πλοίο, που διήρκεσε ένα μήνα. Εκεί ξεκίνησε να εργάζεται σε εργοστάσιο χαλυβουργίας, δουλεύοντας από τις 6:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ, 7 μέρες την εβδομάδα.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε τ/σ της Αυστραλίας για τη ζωή του, το γεγονός ότι ήταν μόνος του, μακριά από οικογένεια, φίλους και πατρίδα, το σκλήρυνε. «Ήθελα να επιτύχω. Ήθελα να βγάλω χρήματα και να γίνω αφεντικό του εαυτού μου και όχι να έχω κάποιον άλλο πάνω από το κεφάλι μου», είπε. Και το έκανε. Το 1967 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα γρήγορης εστίασης «fish and chip» και πήγε τόσο καλά, που 6 μήνες αργότερα άνοιξε στον ίδιο δρόμο ένα μανάβικο και ένα παντοπωλείο. Από τότε όπως λέει, του μπήκε η ιδέα των πολυκαταστημάτων, κάτι που έκανε στόχο ζωής.

Αργότερα, πούλησε τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά όχι και τα καταστήματα και αγόρασε μία καφετέρια και ένα εστιατόριο με γεύματα βασισμένα στο κοτόπουλο. Η επιμονή του στην καλή ποιότητα, το καλό σέρβις και τις φθηνές τιμές, τον επιβράβευσε, καθώς επέκτεινε την επιχείρηση, δημιουργώντας αλυσίδα εστιατορίων.

Από το λιανικό εμπόριο στην αγορά ακινήτων

Το 1980 ωστόσο αποφάσισε να εγκαταλείψει το χώρο της εστίασης και να μπει στο χώρο των ακινήτων. Έτσι, πούλησε την αλυσίδα εστιατορίων και αγόρασε το πρώτο του εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα Αδελαΐδα. Η επιτυχία του εγχειρήματός του ήρθε πολύ γρήγορα και δικαιώθηκε ξανά η ικανότητα του να αναγνωρίζει τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Η επίτευξη μακροχρόνιων συμβολαίων μίσθωσης καταστημάτων και η δημογραφική αύξηση του έδωσε την αυτοπεποίθηση να χρησιμοποιήσει την οικονομική του δύναμη, για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του, σε μια εποχή όπου οι αποδόσεις λιανικής ήταν υψηλότερες από τις αποδόσεις για άλλες μορφές ιδιοκτησίας.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Ο δραστήριος επιχειρηματίας δημιούργησε την Makris Group, η οποία είναι ένας οικογενειακός όμιλος ιδιοκτησίας ακινήτων, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκουν σήμερα επτά εμπορικά κέντρα σε Αδελαΐδα, Μελβούρνη και στη «Χρυσή Ακτή» του Κουίνσλαντ, δύο πολυόροφα κτίρια γραφείων στην Αδελαΐδα και δύο μαρίνες στην Αδελαΐδα και την «Χρυσή Ακτή» του  Κουίνσλαντ. Μάλιστα, ο κ. Μακρής μετέφερε μετά από 45 χρόνια την έδρα των επιχειρήσεων του από την Αδελαΐδα στο Κουίνσλαντ, όπου βρίσκεται η «Χρυσή Ακτή», το νέο «Ελ Ντοράντο» για τον τουρισμό της Αυστραλίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο κέρδη, αλλά και απώλειες. Έτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα afr.com, τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Μακρής εγκατέλειψε το σχέδιο επένδυσης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην μετατροπή σε εμπορικό κέντρο του ακινήτου Le Cornu στην Αδελαΐδα, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο για τρεις δεκαετίες και το πούλησε στον Δήμο για 34 εκατομμύρια δολάρια. Ο σχεδιασμός περιελάμβανε μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός ξενοδοχείου Sheraton, κτίρια γραφείων, συγκρότημα καταστημάτων και κινηματογράφων και διαμερίσματα.

Η «πικρή» επιχειρηματική εμπειρία στην Ελλάδα

Ο Κώστας Μακρής θέλησε μεταξύ άλλων να επενδύσει και στην Ελλάδα, αλλά προφανώς σε λάθος τομέα, αυτόν του ποδοσφαίρου, όπου γνώρισε τη μεγαλύτερη ήττα της ζωής του. Ο ομογενείς επιχειρηματίας αποφάσισε το 2005 να αγοράσει την ΠΑΕ Παναχαϊκή στην τιμή των 900.000 ευρώ από τον τότε κάτοχο της, Στάθη Μουτζουρούλια. Τέσσερα χρόνια αργότερα έχοντας ξοδέψει σημαντικά ποσά σε μετεγγραφές και στα λειτουργικά έξοδα της ομάδας, παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, αποχωρώντας από τα διοικητικά της ομάδας πικραμένος.

Αν και ο ίδιος δήλωνε μετά απ’ αυτήν την εμπειρία, ότι «τέλειωσε για μένα η Ελλάδα» επιχειρηματικά, ωστόσο επανήλθε το 2013, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον σε κοινοπραξία με επενδυτή από το Ντουμπάι, στον τότε διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της μαρίνας Αλίμου, που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Αν και πέρασε την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν άλλοι 10 ενδιαφερόμενοι, ξαφνικά ο κ. Μακρής απέσυρε τον Μάρτιο του 2014 το ενδιαφέρον του.

Έτσι, οι σχεδιασμοί του για την ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών μονάδων, εμπορικού κέντρου, αλλά και σημείων αναψυχής πάνω σε πλατφόρμες, που θα βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα, έμειναν στα χαρτιά. Ο λόγος της αποχώρησής του φέρεται να ήταν η διαφωνία του με το ΤΑΪΠΕΔ, καθώς ο ίδιος ήθελε τη μαρίνα «καθαρή», δηλαδή το Ταμείο να μην την πουλήσει αφήνοντας στον πλειοδότη όλους όσοι «στεγάζονταν» στο χώρο, είτε επρόκειτο για αθλητικά σωματεία, είτε για κέντρα αναψυχής.

Ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται να ενδιαφέρθηκε και για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, ωστόσο δεν διεκδίκησε ποτέ το project. Το μόνο που φέρεται να διερεύνησε, ήταν αν θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Η Euroins Ελλάδος στηρίζει και το 2022 «To Χαμόγελο του Παιδιού»

Published

on

By

euroins_xamogelo2

Η Euroins Ελλάδος, θυγατρική εταιρεία του κορυφαίου ευρωπαϊκού ομίλου συμμετοχών Eurohold Bulgaria AD, ανανεώνει τη δέσμευσή της για έμπρακτη στήριξη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και για το 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί στη χώρα μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Euroins Ελλάδος Evgeny Ignatov και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Ι. Σμυρνής επισκέφθηκαν το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης «Ανδρέας Γιαννόπουλος» όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις του «Χαμόγελου». Η Διοίκηση της Euroins Ελλάδος ενημερώθηκε, επίσης, από τον κ. Γιαννόπουλο σχετικά με τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας που διενέργησε ο Οργανισμός αναφορικά με τον απολογισμό του έργου του 2021.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ignatov είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζομένους του Οργανισμού και να τους ευχαριστήσει για το ουσιαστικό έργο που προσφέρουν καθημερινά. «Από την πρώτη ημέρα δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, η Euroins αποτελεί σταθερό και συνεπή αρωγό του “Χαμόγελου”. Τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο των κοινωνικών δράσεων που στηρίζει ο Όμιλος και, για τον λόγο αυτό σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη στήριξη που παρέχουμε στον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, τόσο μέσω σταθερής οικονομικής ενίσχυσης όσο και μέσω των έκτακτων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Οργανισμός», δήλωσε ο ίδιος.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητάει ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος της Περιφέρειας

Published

on

By

Επιμελητήρια-Πελοποννήσου-e1612367314740

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020»του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Ε.Υ.Δ.Ε.Π. της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκήρυξε τη Δράση: 3.a.2.2«Ενίσχυση της ίδρυσης/εκσυγχρονισμού ΜΜΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών».

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης, ανερχόταν στα 9.500.000€, εκ των οποίων 5.500.000 € αφορούσαν χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προτάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων και 4.000.000 € χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προτάσεων νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων.

Παρά την πανδημία υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, γεγονός που αποτυπώνεται στις υποβολές που κατατέθηκαν την περίοδο που το Πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο και ανήλθαν περίπου στο ποσό των 152.000.000 Ευρώ. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι τα οριστικοποιημένα επενδυτικά σχέδια έφτασαν τα 1.569 (Υφιστάμενες 820 υποβολές και 749 για Υπό Σύσταση και Νέες Επιχειρήσεις).

Στις 31/12/2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Δράσης, όπου λόγω του ποσού της Πρόσκλησης εντάχθηκαν μόνο 78 προτάσεις Υφιστάμενων Επιχειρήσεων και 38 Υπό Σύσταση και Νέες Επιχειρήσεις, συνολικά δηλαδή 116 εγκεκριμένες προτάσεις για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συμπερασματικά, έμειναν εκτός λόγω εξάντλησης του υπάρχοντος προϋπολογισμού 813 επενδυτικές προτάσεις οι οποίες είχαν πλήρη δικαιολογητικά, αρκετές εκ των οποίων με υψηλότατη βαθμολογία.

Κύριε Υπουργέ,

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και είναι ενθαρρυντικό επιχειρήσεις και μάλιστα κατά πλειοψηφία μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις να θέλουν να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, επενδύοντας και εκσυγχρονίζοντας τις υφιστάμενες μονάδες τους, αλλά και ιδρύοντας νέες επιχειρήσεις και δυστυχώς κακοί υπολογισμοί να δημιουργούν αρνητικά αποτελέσματα.

Ειδικά μάλιστα αν αναλογιστούμε ότι στην περιφέρειά μας, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν πολλές μικρές επιχειρήσεις, αλλά το κυριότερο αν αναλογιστούμε τα κεφάλαια που θα μοχλευθούν και πολλαπλασιαστούν συνδυαστικά της επιδότησης με την ίδια συμμετοχή, τα επαγγέλματα που θα δουλέψουν αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε πως πρέπει να αναζητηθεί εκ μέρους του Υπουργείου, τρόπος να ενισχυθεί το διαθέσιμο κονδύλι για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες πέτυχαν την αποδεκτή βαθμολογία που όριζε το πρόγραμμα ( δηλ. άνω του 50 ), μιας και γνωρίζετε πως εάν ισχύσει η υφιστάμενη κατάσταση θα αποτελέσει αρνητικό μήνυμα προς τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα η μη στήριξή τους μέσω ενίσχυσης επενδυτικών προγραμμάτων – ειδικά μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα – αλλά και θα πρέπει να αναδείξουμε ότι είναι προτεραιότητα μας οι περιφερειακές οικονομίες να λειτουργούν ως μοχλός ευρύτερης ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Άλλωστε αντίστοιχες ενισχύσεις προγραμμάτων έχουν γίνει και σε άλλες περιφέρειες.

Παρακαλούμε θερμά για την ευαισθητοποίησή σας επί του θέματος και ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Πελοπόννησος: Σύλληψη, 10.000 ευρώ πρόστιμο και λουκέτο για 30 μέρες σε κατάστημα εστίασης

Published

on

By

astinomia_maska_prostimo_aftodioikisi

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 64.871 έλεγχοι, από τους οποίους οι 25.632 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν συνολικά 556 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 9 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

* 477 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 474 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

– 154 στην Αττική,

– 87 στη Θεσσαλονίκη,

– 32 στην Κρήτη,

– 31 στην Ήπειρο,

– 28 στο Βόρειο Αιγαίο,

– 25 στη Δυτική Ελλάδα,

– 24 στα Ιόνια Νησιά,

– 22 στη Θεσσαλία,

– 22 στη Στερεά Ελλάδα,

– 20 στην Πελοπόννησο,

– 17 στην Κεντρική Μακεδονία,

– 7 στη Δυτική Μακεδονία,

– 6 στο Νότιο Αιγαίο και

– 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 86.244 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 82.801 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.443 των 150 ευρώ.

* 76 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

– 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

– 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών,

– 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και ιδιοκτήτρια καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικού,

– 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

– 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον 5 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από οδηγό και επιβάτες οχημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

– 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

– 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

– σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

– 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

– σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας

– 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Κρήτη
-1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα,

– σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

– 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος. Επιπλέον 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στη Θεσσαλονίκη,

– 1 πρόστιμο σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας,

– 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο
, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 28.935 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.882 άτομα.

* Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 559 ομοειδείς παραβάσεις.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου

Published

on

By

ScreenHunter 2568

Εορτολόγιο: Μάθε ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου, για να ξέρεις σε ποιους να ευχηθείς. Σήμερα λοιπόν είναι των: Οσίου Αγάθωνος, Αγίου Ιουλιανού και μαρτύρων Βασίλισσας Κελσίου Αναστασίου και Αντωνίου, Οσίας Δομνίκης, Αγίας Παρθένας.

Επομένως, σήμερα γιορτάζουν οι: Αγάθων, Βασίλισσα, Κέλσιος, Κέλσια, Κέλσα, Κέλση, Δομινίκη, Δομνίκα, Δομνίκη, Δομήνικος, Παρθένα, Έλσα, Έλση, Νένα.

Εορτολόγιο: Γεννήσεις στις 8 Ιανουαρίου

 • 1529 – Ιωάννης Φρειδερίκος Β΄, δούκας της Σαξονίας
 • 1638 – Ελιζαμπέτα Σιρανί, Ιταλίδα ζωγράφος
 • 1788 – Ροδόλφος, αρχιδούκας της Αυστρίας
 • 1823 – Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, Ουαλός φυσιοδίφης και βιολόγος
 • 1836 – Λώρενς Άλμα-Τάντεμα, Ολλανδός καλλιτέχνης
 • 1841 – Αλεξάντερ Στιούαρτ Μάρρεϊ, Σκωτσέζος αρχαιολόγος
 • 1849 – Ιερώνυμος Βαρλαάμ, Κύπριος λόγιος
 • 1867 – Χρυσόστομος, μητροπολίτης Σμύρνης
 • 1883 – Πάβελ Φιλόνοφ, Ρώσος ζωγράφος
 • 1891 – Βάλτερ Μπότε, Γερμανός φυσικός
 • 1908 – Γουίλιαμ Χάρτνελ, Άγγλος ηθοποιός
 • 1909 – Νικόλαος Πλάτων, Έλληνας αρχαιολόγος
 • 1912 – Χοσέ Φερρέρ, Πορτορικανός ηθοποιός
 • 1920 – Κάρολος Λαμπρίνο, Ρουμάνος πρίγκιπας
 • 1922 – Χοσέ Μπεναζέραφ, Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός
 • 1926 – Κέρουιν Μάθιους, Αμερικανός ηθοποιός
 • 1926 – Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης
 • 1929 – Δημήτρης Σαραντάκος, Έλληνας συγγραφέας
 • 1935 – Έλβις Πρίσλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής
 • 1937 – Σίρλεϊ Μπάσεϊ, Ουαλή τραγουδίστρια
 • 1942 – Στήβεν Χώκινγκ, Άγγλος φυσικός και συγγραφέας
 • 1946 – Ρόμπι Κρίγκερ, Αμερικανός μουσικός (The Doors)
 • 1947 – Ντέιβιντ Μπάουι, Άγγλος τραγουδιστής, παραγωγός και ηθοποιός
 • 1955 – Σπύρος Λιβαθηνός, Έλληνας ποδοσφαιριστής
 • 1979 – Στίπε Πλετίκοσα, Κροάτης ποδοσφαιριστής
 • 1981 – Γιάννης Κοκκώδης, Έλληνας κολυμβητής
 • 1983 – Φελίπε Κολόμπο, Μεξικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
 • 1983 – Κρις Μάστερς, Αμερικανός παλαιστής
 • 1984 – Κιμ Γιονγκ Ουν, Βορειοκορεάτης ηγέτης
 • 1986 – Νταβίδ Σίλβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
 • 1988 – Αδριάν Λόπεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
 • 1992 – Απόστολος Βέλλιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
 • 1999 – Νταμιάνο Νταβίντ,Ιταλός τραγουδιστής στο συγκρότημα ”maneskin”
 • 2011 – Ιωσηφίνα, πριγκίπισσα της Δανίας

Θάνατοι στις 8 Ιανουαρίου

 • 1079 – Αδέλα της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας
 • 1107 – Έντγκαρ, βασιλιάς της Σκωτίας
 • 1198 – Πάπας Κελεστίνος Γ΄
 • 1324 – Μάρκο Πόλο, Ιταλός εξερευνητής
 • 1337 – Τζόττο, Ιταλός καλλιτέχνης
 • 1642 – Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και επιστήμονας
 • 1713 – Αρκάντζελο Κορέλλι, Ιταλός συνθέτης
 • 1877 – Δημήτριος Χρηστίδης, Έλληνας πολιτικός
 • 1896 – Πωλ Βερλαίν, Γάλλος ποιητής
 • 1902 – Γεώργιος Αλ. Μαυροκορδάτος, Έλληνας ιστοριοδίφης
 • 1916 – Θέμος Άννινος, Έλληνας γελοιογράφος
 • 1925 – Φερνάντ Σανζ, Γάλλος ποδηλάτης
 • 1941 – Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ, Άγγλος στρατιωτικός, συγγραφέας και ιδρυτής του προσκοπισμού
 • 1942 – Ιωσήφ Ρόδερφορντ, Αμερικανός θρησκευτικός εκδότης
 • 1944 – Ναπολέων Λαπαθιώτης, Έλληνας ποιητής
 • 1948 – Κουρτ Σβίττερς, Γερμανός καλλιτέχνης
 • 1948 – Ρίχαρντ Τάουμπερ, Αυστριακός τενόρος
 • 1950 – Γιόζεφ Σουμπέτερ, Αυστριακός οικονομολόγος
 • 1962 – Θεόκλητος Β΄, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
 • 1970 – Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης
 • 1989 – Ανδρέας Φιλιππίδης, Έλληνας ηθοποιός
 • 1991 – Νίκος Τεμπονέρας, Έλληνας μαθηματικός
 • 1996 – Θεοφάνης Τόμπρας, Έλληνας στρατιωτικός
 • 2002 – Αλεξάντρ Πρόχοροφ, Ρώσος φυσικός
 • 2006 – Γιάννης Γκοβόστης, Έλληνας εκδότης
 • 2006 – Έλσον Εβέλιο Μπεσέρρα, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής
 • 2006 – Ραατμπέκ Σανατμπάγιεφ, Κιργίζιος παλαιστής
 • 2007 – Ιβόν ντε Κάρλο, Καναδή ηθοποιός
 • 2014 – Γιώργος Κόρος, Έλληνας βιολιστής και συνθέτης
 • 2019 – Ήβη Μελεάγρου, Ελληνίδα συγγραφέας
 • 2019 – Φάνης Κακριδής, Έλληνας φιλόλογος

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

LIFESTYLE

Μια νοσταλγική βόλτα στα μπαρ και τα κλαμπ της Αθήνας των ’70s και των ’80s

Published

on

By

0099quinta0088

Τα «ταξίδια» στο παρελθόν είναι δίκοπα μαχαίρια. Τη στιγμή που θυμάσαι κάτι συγκλονιστικό, ένα γεγονός, μια σκηνή που όταν συνέβη αποθηκεύτηκε στον σκληρό δίσκο της μνήμης με τη βαρύτητα του μοναδικού, ανασύρεται ταυτόχρονα και το αντίπαλον δέος. Ετσι είναι η ζωή. Πίσω-μπρος ένα πράγμα. Παρ’ όλα αυτά, μαζί με μερικούς φίλους (Μάκης Γαζής, Νίκος Σούλης, DC Kostas) τολμούμε μια αναδρομή στα παλιά κλαμπ και τα μπαρ που σημάδεψαν τα νιάτα μας, τότε που νομίζαμε ότι ο πλανήτης δεν θα σταματούσε ποτέ να στροβιλίζεται με τη μανία μεθυσμένου σε φωτισμένη πίστα. Τότε που απλά το σύμπαν δεν είχε ηλικία ή που στη χειρότερη θεωρούσαμε ότι είχε τη δική μας. Αγουρες στιγμές που όμως μας δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι θα μέναμε για πάντα νέοι και τα αγαπημένα στέκια μας θα βρίσκονταν πάντα στις διευθύνσεις που τα αφήσαμε με τα ποτά μας έτοιμα να μας περιμένουν στην μπάρα.

Μεγαλώσαμε, οι παλιές αγάπες χάθηκαν στον παράδεισο ή σε κάποια κόλαση, μας προσπέρασαν ή περπάτησαν στο πλευρό μας. Τα στέκια έκλεισαν, έμειναν όμως οι αναμνήσεις. Βαθιές και θεαματικά ζωντανές. Οταν, ειδικά, έχεις περάσει κάπου τρεις δεκαετίες στη νύχτα, οι θύμησες είναι πολλές. Περπατάω στο κέντρο της πόλης και προσπερνάω σημεία της που άλλοτε είχαν δει τις παρέες μας σε στιγμές απείρου «κάλλους», πρωταγωνιστές σε μια ιλιγγιώδη κούρσα στην οποία ανταγωνιζόμασταν ο ένας τον άλλον για το ποιος θα πάρει το Οσκαρ της απόλυτης παρακμής – μετά από μια θεαματική και πρόσκαιρη ανάληψη στους ουρανούς της καλοπέρασης.

Βλέπαμε στα ξένα περιοδικά, που αγοράζαμε με θρησκευτική ευλάβεια από το χαρτζιλίκι μας, φωτογραφίες της Debbie Harry μεθυσμένης και μαστουρωμένης εντός και εκτός σκηνής και βάζαμε στόχο να την ξεπεράσουμε ξεχνώντας ότι εμείς δεν ήμασταν εκείνη. Βγήκε η Madonna και δώσαμε όρκο αιώνιας πίστης, μπήκαν οι Pet Shop Boys, οι U2, οι Pretenders και οι Cure στις ζωές μας και υπογράψαμε μαζί τους συμβόλαιο ισόβιου σεβασμού. Πήραμε την Donna Summer και τη χρίσαμε ιέρεια την οποία προσκυνούσαμε γονατιστοί μπροστά στον βωμό του Johnnie Walker. Κάθε βράδυ. Κυκλοφορούσε η νέα “Vogue” και γυρίζαμε κατ’ ευθείαν στα κοσμικά για να δούμε τι φορούσε ποιος, πότε και πού. Σε μια εποχή μακράν πιο φτωχή σε μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης βρισκόμασταν εκεί, στην πρώτη γραμμή του καινούργιου. Το σοκ που έφερνε μαζί του ήταν η αγαπημένη μας εξάρτηση και το ταπεινό δόγμα που υπηρετούσαμε λεγόταν “More is Never Εnough”.

Δεν ξέρω αν είμαι ειδικός στο θέμα. Ισως και να ‘μαι ως κάποιο βαθμό – επειδή το να βρίσκομαι στο μάτι του κυκλώνα ήταν η δουλειά μου, πίσω από τα πικ-απ, κάθε νύχτα να μετράω τα beats, τα ποτά και τη διάθεση. Από εκεί έχεις την καλύτερη θέα. Τη δεκαετία του ’70 η καρδιά της νυχτερινής Αθήνας χτυπούσε στο τρίγωνο Πλάκα-Κολωνάκι-Κυψέλη και τα καλοκαίρια, κλασικά, κατηφόριζε για την παραλία. Στην Πλάκα, το δωδεκάθεο είχε κατέβει από τον Ιερό Βράχο και ξημεροβραδιαζόταν στις discotheque και τα μπαρ λανσάροντας σε ντόπιους και τουρίστες το σλόγκαν της εποχής, το περίφημο “Greece is kefi”. Γλέντι, ποτό, σεξ, θάλασσα, ήλιος και πάλι από την αρχή. Κι εμείς έφηβοι με ελάχιστους φραγμούς και όρια, με μπερδεμένα «οράματα» βουτηγμένα στο glitter. Ένα από τα παράδοξα ήταν πως αρκετοί από τις παρέες μας έτρεχαν τα πρωινά σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ πριν το βράδυ δηλώσουν υποταγή στον Barry White και τους Police (για να μην ξεχνιόμαστε).

ΘΕΪΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Η Πλάκα δονούνταν από μουσικές, μεθυσμένες παρέες, φλερτ, σεξ και μόδες, μια εικόνα διαμετρικά αντίθετη από τη σημερινή. Οι Καρυάτιδες ήταν ένα από τα στέκια μας στην οδό Φλέσσα. Χτυπάγαμε κάρτα. Μια από τις πιο δημοφιλείς disco της Αθήνας με χειμερινή αίθουσα στον 1ο όροφο αλλά και καλοκαιρινή πίστα στην ταράτσα. Ο παράγων «πίστα» όπου κρίνονταν οι χορευτικές δεξιότητες, το στιλ και η επιτυχία της βραδιάς ήταν καθοριστικός. Αν ήθελες να χορέψεις τα γρήγορα κομμάτια ή τα ερωτικά, τα λεγόμενα και “blues” στην αγκαλιά του/της παρτενέρ σου, έπρεπε ν’ ανέβεις εκεί, σε κοινή θέα των υπολοίπων θαμώνων. Στα πικ-απ έπαιζε ο Γιώργος, ένας αδύνατος τύπος που αναλογιζόμενοι τα σημερινά πρότυπα έμοιαζε περισσότερο με σοφιστικέ nerd παρά με dj. Ηταν πολύ καλός και ενημερωμένος. Οι μίξεις του αριστοτεχνικές και το απόθεμα των επιτυχιών στη δισκοθήκη του ατελείωτο. Το πιο εντυπωσιακό gadget ήταν δύο μόνιτορ τηλεόρασης που εν είδει μεγάλων παλμογράφων μετέτρεπαν τον ήχο σε εικόνα που εμείς χαζεύαμε σαν χάνοι μαγεμένοι από το μικρό εκείνο τεχνολογικό θαύμα. 

kariatides disco

Ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Σούλης, βασικό μέλος της παρέας μαζί με τους Γιώργο Πανόπουλο και Κώστα Μιχαλοδημητράκη, σχολιάζει χαρακτηριστικά για εκείνες τις βραδιές στις Καρυάτιδες: «Οι Καρυάτιδες ήταν από τις αγαπημένες μας ντισκοτέκ στην Πλάκα με μουσική disco!». Λέει. «Ευτυχώς, οι Rolling Stones έγραψαν το “Miss You” κι έδωσαν άλλοθι σε μας τους “τρυφερούς” ροκάδες να κουνηθούμε… μαζί με τους “καρεκλάδες”». Ο Νίκος αναφέρεται στις φυλές των discotheque που χωρίζονταν χοντρικά στους ροκάδες και τους καρεκλάδες. Οι δεύτεροι, ήταν ταμένοι στη μαύρη μουσική, τη soul και τη funk, αντίγραφα του John Travolta στο “Saturday Night Fever”, την ταινία που παρουσίασε την ποπ κουλτούρα των ’70s καλύτερα ίσως από οποιαδήποτε άλλη, με χορευτική μουσική επένδυση, κυρίως, των Bee Gees που μεσουρανούσαν στα charts. Η κόντρα μεταξύ ροκάδων και καρεκλάδων ήταν θρυλική καθότι οι μεν θεωρούσαν πολύ μπανάλ τους δε, με γραφικότατα σκηνικά μεταξύ των αντιπάλων ομάδων, όπως κραξίματα στους δρόμους και τσαμπουκάδες στα λύκεια. «Θυμάσαι την “μπομπονιέρα”;» συνεχίζει ο φίλος μας. «Ρούλα τη λέγανε, αλλά φορούσε ένα μεσάτο φόρεμα λίγο σαν ’50s, σαν μπομπονιέρα και γι’ αυτό τη φωνάζαμε έτσι. Κι ο πορτιέρης; Ο “ντουλάπας” που μας συμπαθούσε και… μας προστάτευε!». 

Το θέμα της πόρτας ήταν και τότε σημαντικό. Αν σε συμπαθούσε ο πορτιέρης έμπαινες, διαφορετικά γιοκ. Ο συγκεκριμένος ήταν τεράστιος και πάντα βλοσυρός και σοβαρός με όλους εκτός από εμάς αφού προκειμένου να του γίνουμε αρεστοί ήμασταν πάντα ευγενικοί. Ομως ξέραμε ότι τα βαριά μας χαρτιά ήταν οι εντυπωσιακές μας συνοδοί που εμφανίζονταν πάντα ντυμένες και μακιγιαρισμένες στην τρίχα. Τότε πιο εύκολα έμπαινες σόλο στον παράδεισο παρά σε disco. Την ενδυματολογική άποψη της προχωρημένης νεολαίας είχε αναλάβει η μπουτίκ Egg, στον υπόγειο χώρο του σημερινού υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα (αν είχες φίλη υπάλληλο, σου ‘βαζε και κλεφτά ένα μπλουζάκι στη τσάντα), αργότερα το Acrobat, το πιο πανκ Remember, το θεοκλάσικο Flowers from Valentino και φυσικά οι Αμερικάνικες Αγορές όπου μέσα από τα καλάθια τους διαλέγαμε φτηνά κουρέλια που μετατρέπαμε σε «προχωρημένα» μοντέλα (αν δεν ψώνιζες από τις Αμερικάνικες δεν ήσουν in, τελεία και παύλα). Δίπλα από τις Καρυάτιδες, η Μέκκα, ένα υπόγειο που προσπαθούσε να σε μεταφέρει στην Ανατολή, με πυρσούς αναμμένους, μεταξωτά καθίσματα κλπ. Αν και ακούγεται κιτς, είχε, εντούτοις, μια άποψη αλλά με λιγότερο ψαγμένη πελατεία.

mekka disco

Λίγα μέτρα πιο πάνω, στην οδό Λυσίου, τον «δρόμο των καμακιών» που ήταν τίγκα στα μπαρ και τις discotheque, λειτουργούσε ο Απόλλωνας. Η διακόσμηση σεβόμενη την ονομασία διανθιζόταν με λευκές γύψινες προτομές αρχαίων αγαλμάτων σε μαύρο φόντο, κάτι που θύμιζε έντονα σκηνικό του Δαλιανίδη. Μόνο η Μάρθα Καραγιάννη έλειπε… Σήμερα, τα περισσότερα από εκείνα τα μαγαζιά που έγραψαν ιστορία στη γειτονιά των Θεών έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς νεοκλασικές κατοικίες, αντίθετα με μερικά άλλα που έχουν μείνει μισογκρεμισμένα από τότε που έκλεισαν, όπως για παράδειγμα το διαβόητο ροκάδικο The Trip, όπου τα ναρκωτικά έδιναν κι έπαιρναν. Το συγκεκριμένο είχε μια μικρή αυλή που το καλοκαίρι γέμιζε, ενώ τον χειμώνα (τότε δεν υπήρχαν σόμπες-μανιτάρια) η δράση στο όνομα της Jannis Joplin και του Jimmy Hendrix μεταφερόταν στο μικρό και γεμάτο καπνούς τσιγάρων εσωτερικό του.

apollon disco

Ο Απόλλων…

the trip bar

Χορταριασμένο το The Trip, ο ροκ ναός των ’70s

Μετά τα mainstream στέκια, υπήρχαν και τα γκέι, πολύ δημοφιλή στο δικό τους κοινό και μάλιστα σε μια περίοδο που βασικά το γκέι κίνημα ήταν ακόμα ανύπαρκτο. Το κορυφαίο όλων, στην οδό Κυρρήστου, ήταν το περίφημο Myconos Bar που είχε γίνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο με λαμπερή, διεθνή πελατεία, από τον Truman Capote και τον Freddie Mercury μέχρι τον Nureyev. Ολοι οι πελάτες, ανεξαρτήτως status, είχαν να κάνουν με τον ζωγράφο Αλέκο Αμφιλόχιο, τον ιδιοκτήτη, ο οποίος διέθετε πηγαίο καυστικό χιούμορ και φοβερή προσωπικότητα. Η μουσική, τα hits της εποχής, παίζονταν μόνο από κασέτες (όπως και σε όλα τα μικρά μαγαζιά) και το κέφι ήταν απλά απερίγραπτο. Σήμερα στη θέση του ορθώνεται ανακαινισμένη μια πολυτελής κατοικία, ενώ όταν τα μαγαζιά εκδιώχθηκαν από την Πλάκα η επιτυχία του Myconos Bar συνεχίστηκε στο Κολωνάκι, όπου άνοιξε ως Aleko’s Island.

myconos bar

Το νεοκλασικό στη θέση του περίφημου Myconos bar

Λίγους δρόμους πιο πάνω, στην οδό Θρασυβούλου, ένα μικρό αλλά πολύ γνωστό μπαρ, οι Εννέα Μούσες, ήταν από τα must της περιοχής με ιδιοκτήτη τον Τάκη Μπούκουρα, έναν λαϊκό και φιλικό τύπο. Από τη στιγμή που η Πλάκα μπήκε στη νέα εποχή και τα μαγαζιά έκλεισαν, οι Μούσες εγκαταλείφθηκαν εντελώς καταλήγοντας σε ένα χορταριασμένο σκελετό. Την ίδια τύχη είχαν και τα θρυλικά Ζώδια, ένα από τα πολλά μπαρ που λειτουργούσαν στην οδό Θόλου, η οποία πλημμύριζε με κόσμο σε καθημερινή βάση και όχι μόνο τα σαββατοκύριακα.

9 mouses bar

Τίποτα σήμερα δεν θυμίζει τις Εννέα Μούσες στην Πλάκα

Δίπλα τους το Jagare είχε γίνει και γνωστό για τα drug shows τα οποία έδινε ο Δημήτρης ή γνωστός με το καλλιτεχνικό «Μιμή», με συχνό παρτενέρ του τον Νίκο, στον οποίο κάποιοι άσπονδοι φίλοι του φώναζαν… κουράδα! Τα shows μεταφέρθηκαν αργότερα σε ένα νεότερο μπαρ, το Why Not, ένα υπόγειο κοντά στην οδό Σχολείου. Ο dj DC Kostas, ένας από τους πιο γνωστούς στη νυχτερινή ζωή της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, θυμάται από τότε: «Λοιπόν, για μένα εκείνη ήταν μια περίοδος στην οποία ανακάλυψα τον εαυτό μου. Είχα μόλις αφήσει τη γεννέτειρά μου, τη Θεσσαλονίκη, και, υποθετικά, σπούδαζα Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Ηταν η εποχή αμέσως μετά τη χούντα και όλα έμοιαζαν δυνατά. Τα γκέι μπαρ στην Πλάκα ήταν τα στέκια που συναντούσαμε τους φίλους μας, κάναμε καινούργιους, αράζαμε και χορεύαμε. Δεν είχαμε άλλες επιλογές, δεν υπήρχαν sites γνωριμιών, ούτε facebook, twitter και τα υπόλοιπα. Δεν υπήρχε άμεση ικανοποίηση. Επρεπε να προσπαθήσεις. Ηταν κάτι σαν μια… τελετή. Και έπαιρνες και τα ρίσκα σου αφού μπορούσε ανά πάσα στιγμή να έρθει η αστυνομία και να σε μαζέψει, απλά επειδή έτσι της έκανε κέφι. Μιλάμε για μια εποχή που το γκέι κίνημα ήταν στα γεννοφάσκια του, ακόμα και στις ΗΠΑ. Ετσι τα μπαράκια ήταν το σημείο για να συναντήσεις τους άλλους. Οι πιο μακροχρόνιες φιλίες μου άρχισαν σ’ εκείνα τα μέρη».

zodia bar

Ζώδια bar: τα απομεινάρια μιας λαμπερής διαδρομής 

jagare bar

Σε αυτή τη διεύθυνση στεγαζόταν το Jagare

Η ΠΙΑΤΣΑ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ

Στις γειτονιές του Κολωνακίου σύχναζαν όσοι, όπως λέγαμε ειρωνικά, έπασχαν από… κολωνακίαση! Γόνοι καλών οικογενειών, πλούσιοι επιχειρηματίες, γαλαζοαίματοι, μόδιστροι, μοντέλα, φωτογράφοι, φανταχτεροί και φυσικά σνομπ. Πολλά τα μαγαζιά και χλιδάτα, με πρώτο και καλύτερο το Paramount, στην μικρή οδό Αλεξάνδρου Σούτσου, που ανήκε στη μεγάλη μας τραγουδίστρια Λίτσα Διαμάντη (ιδιοκτήτρια και του Marquise στη Μύκονο). Μάνατζερ του μαγαζιού και η πιο αυστηρή «πόρτα» της Αθήνας ήταν ο θρυλικός Γιάννης Κλεισούρας. Ηταν ένα μικρό σχετικά υπόγειο, διακοσμημένο σε μαύρους και χρυσαφένιους τόνους. Στα πικ-απ ζωγράφιζε ο γνωστός φωτογράφος και στυλίστας Τάκης Τσαντίλης. Σύχναζε εκεί όποιος ήταν… κάποιος εντός και εκτός συνόρων. Αν άνοιγε η πόρτα για να περάσεις, έπρεπε να θεωρείς τον εαυτό σου πολύ τυχερό.

paramount disco

Η θρυλική πόρτα του Paramount στο Κολωνάκι 

Στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ μάζευε εκλεκτό κόσμο και το σινιέ Papagayo, για το οποίο ο Νίκος Σούλης λέει ότι «εκεί την πρωτοχρονιά του ’80 κάψαμε τις αφίσες της Donna Summer και ακουγόταν το Roxanne των Police. Καλώς ήρθατε στο κόσμο του new wave!». Αλλα γνωστά μαγαζιά ήταν το Figaro δίπλα στην πλατεία με διακόσμηση ταπετσαρία από πρωτοσέλιδα της “Le Figaro” και λίγο πιο κάτω το «14». Ομως και το The Place έγραψε τη δική του ιστορία στην οδό Τσακάλωφ πολύ πριν πεζοδρομηθεί ο δρόμος, τότε που λειτούργησε εκεί και το πρώτο Everest -πριν γίνει franchise- στο οποίο τρέχαμε μεθυσμένοι για σάντουιτς μετά τους μαραθώνιους ποτού. Και μια και μιλάμε για ποτό, οι «μπόμπες» ήταν πολύ της… μόδας, σε σημείο που σε πολλά μαγαζιά υπήρχαν στις κουζίνες τεράστια μπιτόνια με κάθε είδους ποτό -από ουίσκι μέχρι λικέρ- και τα οποία γέμιζαν οι υπάλληλοι σε μπουκάλια και μάλιστα χρησιμοποιώντας το ίδιο χωνί. Εποχή είχε αφήσει η Μάρθα, η ξανθιά, εντυπωσιακή, σύζυγος του ιδιοκτήτη, η οποία όταν ήθελε να τραβήξει την προσοχή κάποιου χτύπαγε το μπαρ με το διαμαντένιο δαχτυλίδι της παράγοντας ένα διαπεραστικό ήχο που σκέπαζε ακόμα και τα ηχεία!

the place disco

Το The Place έγραψε τη δική του ιστορία στην οδό Τσακάλωφ

ΤΟ GRAFFITI ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ενα από τα καλύτερα κλαμπ της Αθήνας, το Graffiti, είχε ανοίξει στη μικρή οδό Ξούθου της Ομόνοιας, σε όροφο κτιρίου γραφείων, πράγμα εξαιρετικά προχωρημένο για την εποχή. Ξεκίνησε σαν γκέι κλαμπ αλλά σύντομα γέμισε και με ψαγμένο straight κόσμο. Ο Μάκης Γαζής -casting director με έντονη παρουσία στο clubbing- περιγράφει μοναδικά το πως ξεκινούσε κανείς για τις νύχτες του Graffiti: «Κάθε Παρασκευή βράδυ ακολουθούσα την ίδια ιεροτελεστία. Bacardi cola στο ποτήρι, ανοιχτή ντουλάπα και προετοιμασία για ένα ακόμα έγκλημα. Ενα από τα κατά συρροή εγκλήματα που συνέβαιναν σ’ αυτή την άκρη της πόλης κάθε Σαββατοκύριακο. Ούτε κινητά, ούτε what’s up, ούτε skype τότε. Μια συσκευή σταθερού τηλεφώνου για να μιλάς ώρες ατελείωτες με τον κολλητό σου με ένα χιλιοστριμμένο καλώδιο 20 μέτρα για να το πηγαίνεις από το δωμάτιο σου στο σαλόνι όταν ήταν ανοιχτή η τηλεόραση και έτρεχες να δεις το “Express Yourself” της Madonna στο MTV και μετά πίσω στο δωμάτιο για να ολοκληρώσεις το fitting της βραδινής εμφάνισης».

Η σκηνή της προετοιμασίας για τη νύχτα που περιγράφει ο Μάκης επαναλαμβανόταν σε όλα τα σπίτια των φίλων με ενδιάμεσες τηλεφωνικές συνομιλίες για το τι θα φορεθεί, ποιος θα έρθει κλπ. Ήταν πράγματι μια ιεροτελεστία αναγκαία αλλά και αναζωογονητική αφού σ’ έκανε να νιώσεις ότι ανήκες σε μια μεγάλη ομάδα που ένωνε τα μέλη της σ’ ένα βασικό και σπουδαίο σκοπό: τη διασκέδαση. Και συνεχίζει για τα ενδότερα του κλαμπ: «Στον 3ο όροφο ενός απροσδιόριστου κτιρίου που δεν ήξερες αν ήταν γραφεία, αποθήκες ή οτιδήποτε άλλο, βρισκόταν το ωραιότερο club του κέντρου της αθηναϊκής νύχτας στα τέλη των ’80s, το Graffiti. Ενα gay club τόσο straight friendly! Εμπαινες σε μια είσοδο πολυκατοικίας και άνοιγες την πόρτα του ασανσέρ παθαίνοντας σοκ από την απόχρωση του ροζ θαλαμίσκου και πατούσες το κουμπί για τον τέταρτο όροφο. Μα αφού ήταν στον 3ο το κλαμπ γιατί πάταγες στον τέταρτο; Ετσι για το εφέ. Γιατί η κυρίως είσοδος ήταν μια σιδερένια πόρτα με μεταλλικό πλέγμα και με το που την άνοιγες βρισκόσουν μπροστά σε έναν γοητευτικότατο κύριο, τον “κύριο Γιώργο”, ο οποίος χαμογελαστά σου έδινε ένα χαρτάκι και σου έλεγε “καλή διασκέδαση”… 

Εκεί θα σημείωναν οι μπάρμεν τα αμέτρητα Bacardi cola ή gin tonic που θα έπινες τη βραδιά για να τα πληρώσεις -ή να στα πληρώσουν- φεύγοντας, αν δεν είχες χάσει το χαρτάκι και αν δεν το είχες χρησιμοποιήσει για να γράψεις το τηλέφωνό σου ώστε να το δώσεις σε κανένα θαυμαστή, μελλοντικό εραστή. Και έμπαινες στο πάνω μπαρ του κλαμπ το οποίο δεν ήταν και τίποτα αξιοσημείωτο από άποψη ντεκόρ, κάποια ψηλά σκαμπό, ένα μπαρ φτιαγμένο από λαμαρίνα και στους τοίχους… τι άλλο; Λίγη ασπρόμαυρη Marilyn! H μουσική του χώρου επιλεγμένη απο τον Carlos τον μπάρμαν σε κασέτα ενενηντάρα Basf που άλλαζε πλευρά κάθε 45 λεπτά δεν είχε σχέση με τη μουσική του κλαμπ κάτωθεν. Γιατί στη συνέχεια αφού έκανες την είσοδό σου και άφηνες στη γκαρνταρόμπα ενδεχομένως ό,τι σε εμπόδιζε να χορέψεις με άνεση, άνοιγες μια πόρτα, κατέβαινες τις λαμαρίνες στον 3o όροφο… και welcome to the pleasure dome! Ενας σχετικά μικρός χώρος με τούβλινους τοίχους και μεταλλικά ρολά γύρω γύρω, ένα μικρό booth για τον dj, ένα μεταλλικό μπαρ στο βάθος και στα αριστερά σου μια πιο “μαύρη” σκοτεινή πλευρά για όσους δεν ήθελαν τα πολλά πολλά με τον κόσμο. Χαμηλοτάβανο θα το έλεγες, με σύρμα να προφυλάσσει τα πολλά χέρια στον αέρα από τον ανεμιστήρα. Ξέχασα την τουαλέτα. Ποτέ δεν αισθάνθηκε μοναξιά, γιατί ποτέ δεν ήταν άδεια, τουναντίον τρεις τρεις μπαίνανε και κάνανε ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους, ε, κάποιες φορές κατουράγανε κιόλας…»

graffiti disco

Η είσοδος αριστερά του περίφημου Graffiti της οδού Ξούθου στην Ομόνοια 

Το…trend της τουαλέτας συνεχίστηκε και αργότερα σε όλα τα μεγάλα μαγαζιά που ακολούθησαν στην αθηναϊκή νύχτα, σε σημείο μάλιστα που σχηματίζονταν ουρές μεθυσμένων πελατών οι οποίοι ενώ περίμεναν τη σειρά τους άνοιγαν συζητήσεις ή φλέρταραν. Το να πας στην τουαλέτα δεν ήταν μια σύντομη, απλή, υπόθεση αλλά περισσότερο μια άλλη φάση της βραδινής σου εξόδου με τους δικούς της άγραφους κανόνες που κανείς δεν τολμούσε να παραβιάσει.

«Περιμένοντας με το πρώτο ποτό στο χέρι να φανούν και οι άλλοι συνεργοί του εγκλήματος που θα ακολουθούσε στη συνέχεια» θυμάται με αξιοσημείωτη ακρίβεια ο καλός φίλος «ακούμπαγες σε έναν τοίχο ακούγοντας το “Tell it to my heart” της Taylor Dayne ή το “This time I know it’s for real” της Donna Summer μέχρι που δεν άντεχες άλλο και ψιλοχόρευες λίγο μόνος σου. Και ξέχναγες μέχρι και τσιγάρο ν’ ανάψεις πολλές φορές. Ηταν τόσο κεφάτη η μουσική που δεν σταματούσες να κουνιέσαι. Και εκεί που άκουγες τη Madonna να ’σου να βγαίνει και η Τάρα να σου κάνει drag show τη Σοφία Βόσου στη Eurovision. Γιατί είχε και τα shows του το μαγαζί. Και φίσκαρε το κλαμπ και δεν ήξερες πού να πρωτοκοιτάξεις από τον όμορφο κόσμο, γιατί είχε ωραία αγόρια και ωραία κορίτσια παντού καλοντυμένα προσεγμένα και με χαμόγελα πολλά. Και εκεί στο κλαμπ αυτό συναντήθηκαν μαζί για πρώτη φορά μια ομάδα από νέους καλαίσθητους ανθρώπους οι οποίοι κατάφεραν στη συνέχεια να ξεχωρίσουν ο καθένας στον τομέα του και να γίνουν ηγέτες στον χώρο της τέχνης, της μόδας, της υποκριτικής, του χορού, της μουσικής, της σκηνοθεσίας, ακόμα και της επιστήμης.

taylor dayne

Για να καταλάβουν οι νεότεροι το τι γινόταν στο μικρό κλαμπ ο κ. Γαζής παραθέτει μια λίστα με βαριά ονόματα πελατών που γνώριζαν πολύ καλά πώς ν’ απογειώνουν το κέφι! «Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το Graffiti ήταν το μέρος για να περάσεις μια βραδιά αξέχαστη. Ηταν όλο ένα πάρτι. Η ομάδα του πρωτοπόρου για την Ελλάδα τότε «ΚΛΙΚ» ήταν πάντοτε εκεί, ο Γιάννης Νένες, η Μανίνα Ζουμπουλάκη, ο Γιώργος Πανόπουλος, ο Γιώργος Παυριανός, ο Γιώργος Ευσταθίου, ο Δημήτρης Γαλάνης, οι μετέπειτα Stereo Nova και o Μιχάλης που τα έσπαγε με τη Madonna, και ο Κωνσταντίνος, o Δημήτρης Παπαϊωάννου του «Κοντροσόλ στο Χάος» και της μαγικής τότε «Ομάδας Εδάφους» με τον Αλέξη Μπίστικα, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Πάνος Κούτρας, η Βάσω Κόνσολα, η Κλειώ Χατζηστεφάνου, ο Αγγελος Σπυρόπουλος, ο Δημήτρης Nτοκατζής, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ο Σταύρος Ζαλμάς, η Αντζελα Μπρούσκου, ο Βασίλης Ζούλιας, ο Παύλος Κυριακίδης, ο Μάρκελλος Νύχτας, ο Νίκος Βατόπουλος, η Μένη Κούπα, η Σοφία Βάμιαλη, ο Χρήστος και η Αναμπέλλα Βελουδάκη, ο Γιάννης Αγγελάκης, η Ναταλία Κεδίκογλου, ο Στέφανος Ζαούσης αλλά και guests όπως η Αννα Βίσση ή ο Λάκης Λαζόπουλος».

«Η δικιά μου παρέα ήταν από τις περισσότερο εκκεντρικές του κλαμπ γιατί ο Jean Paul Gaultier ήταν ο άγιος που μας προστάτευε από το “κακό” και από το κακό γούστο γενικότερα», συμπληρώνει ο Μάκης, προσθέτοντας: «Ο Μιχάλης (Πάντος, fashion editor), ο Παντελής (Βηταλιώτης, art director), ο Στάθης (Παναγούλης, gallerist), ο Λαμπαδάριος (Παππάς, αρχιτέκτων), ο Δημήτρης Αλεξάκης και ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου (Deux Homes), ο Στάθης (Μπίτσικας, κoμμωτής), ο Βασίλης (Ντούπας, gallerist), η Θεώνη (Σκαλέρη, ηθοποιός), ο Τάσος (Σοφρωνίου, fashion editor), η Σίσσυ, ο Αλέξανδρος, ο Σταύρος, η κοκκινομάλλα Μαριέλα, ντυμένοι άλλoτε ολόμαυρα και άλλoτε ολόασπρα. Aλλιώς μπαίναμε και αλλιώς βγαίναμε από τον πολύ χορό. Γιατί εκεί χόρευες. Πολύ όμως! Ιδρωνες στον χορό! Στο Graffiti βακχικά χορεύοντας σκοτώναμε μεταξύ μας το παλιό και το παρωχημένο και αισιοδοξούσαμε για το νέο και το επόμενο… Φλερτάραμε και κοιταζόμασταν στα μάτια, είτε ντροπαλά, είτε με θράσος, γιατί θέλαμε να το ζήσουμε όλο, μέχρι το τέλος, το πάρτι της Παρασκευής – κάθε Παρασκευή. Και ανάμεσα μας να περιδιαβαίνει και ο άλλος “κύριος Γιώργος” ο συνέταιρος του κυρίου στην είσοδο, κορμάρας, με το μουστακάκι του και το φανελάκι του σαν groupie των Village People και να μας φωνάζει πως καταντήσαμε τις τουαλέτες σαν τα μούτρα μας! Και να φτάνει η ώρα να πρέπει να κλείσει το κλαμπ και ο Μιχάλης (dj Μikee τώρα…), αλλά και ο Δημήτρης (Πάντσος) και ο Νικήτας (Καραγιάννης) και άλλοι κατά καιρούς dj να μην χάνουν την καλή τους διάθεση και μέχρι που θα έφευγαν οι τελευταίοι έπαιζαν με τρελά κέφια. Ωσπου ανέβαινες πάνω, ξαναφόραγες το perfecto σου, πλήρωνες τα ποτά σου και έφευγες είτε μόνος σου είτε με παρέα με ένα χαμόγελο τόσο φωτεινό, το οποίο διαρκούσε μέχρι το επόμενο μεσημέρι που θα κοιτούσες τον εαυτό σου στον καθρέφτη για να του πεις “καλημέρα party animal” και θα σου έκλεινες το μάτι!»

ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Στην Κυψέλη, τα πρωτεία είχε η θρυλική Quinta. Ενα μικρό σχετικά υπόγειο στη Φωκίωνος Νέγρη απ ́ όπου είχαν παρελάσει όλοι οι ροκάδες και οι προσωπικότητες που σέβονταν τον εαυτό τους. Ο Σούλης θυμάται: «Mέσα της δεκαετίας του εβδομήντα. Η Quinta σε φάση ροκ. Θυμάμαι, βγαίναμε στη “ζήτα” για 25 δραχμές. Τόσο έκανε η μπύρα. Hideaway και Steve Harley & the Cockney Rebels. Η Φωκίωνος δεν ήταν ακόμα πεζόδρομος! “We couldn’t help but keep ourselves from sinning. It was summer, summer or maybe spring οr maybe spring, or maybe spring”. Υστερα συχνάζαμε και στο Problem στην Πλατεία Αμερικης, που αργότερα έγινε Bear’s club. Εκεί, Μεγάλη Παρασκευή του 1977 με πράσινη ανοιχτόχρωμη σαλοπέτ… και διάφανα πλαστικά παπούτσια χορεύαμε το “parallel lines” των Blondie και της αγαπημένης Debbie Harry. Ηταν υπόγειο, αλλά και το κέντρο του κόσμου». Στην οδό Κυψέλης είχαμε περάσει και από ένα άλλο υπόγειο, το Olympic Venus, το οποίο ήταν διακοσμημένο με λευκά πλαστικά μανεκέν που κρέμονταν από το ταβάνι και έπαιζε βασικά ντίσκο.

clubs quinta

Η Quinta στις δόξες της…

ΚΑΙ ΤΑ «ΜΕΓΑΛΑ»

Τεράστιο μερίδιο στη διαμόρφωση της αθηναϊκής νύχτας στα ’80s είχε το περίφημο Ατομο, που ξανασχεδίασε τη διασκέδαση, το +SODA που άνοιξε σε παλιά αποθήκη μπροστά από τις γραμμές του ΗΣΑΠ στο Θησείο και όπου σήμερα υπάρχει πάρκο, το Εργοστάσιο στη Λ. Βουλιαγμένης με πορτιέρη τον Αρη Δαβαράκη, στεγασμένο σ’ ένα πελώριο παλιό εργοστάσιο και το οποίο τα καλοκαίρια μετακόμιζε στο Αεροδρόμιο, δίπλα στην πίστα απογείωσης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Αυτά ήταν και οι προάγγελοι του clubbing όπως εξελίχτηκε μέχρι σήμερα με σημαιοφόρους μεγάλους χώρους μαζικής διασκέδασης, αφήνοντας για πάντα πίσω τα μικρά, ατμοσφαιρικά στέκια.

plus soda

Εδώ, που σήμερα είναι πάρκο, μεγαλούργησε το +SODA 

Οι έχοντες μέτρο σύγκρισης από την εμπειρία των παλαιότερων μαγαζιών μπορούν ίσως να γκρινιάζουν υποστηρίζοντας ότι «σήμερα ο κόσμος δεν ξέρει να διασκεδάσει». Προσωπικά, δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι αλήθεια, αν φταίμε εμείς που μεγαλώσαμε ή η πραγματικότητα που άλλαξε. Η ζωή προχωράει και μαζί της κυλούν οι νύχτες έτσι, αλλιώς κι αλλιώτικα. Σε κάποιο όχι και πολύ μακρινό μέλλον ένα ανάλογο κομμάτι θα γραφτεί για όσα συμβαίνουν σήμερα ώστε να πάρουν μια γεύση «του τι γινόταν» όσοι ακόμα βρίσκονται στα σχολεία και δεν έχουν περάσει το κατώφλι ενός κλαμπ.

Πηγή: protothema

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Κώστας Σημίτης για τα 20 χρόνια του Ευρώ στην Ελλάδα: «Ήταν μια σωστή επιλογή»

Published

on

By

33 2503

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχώρησε σε δήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Κώστας Σημίτης: Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού

Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα ολοκληρώνουμε είκοσι χρονιά μετά από την ένταξή μας στο ευρώ. Στην επιτυχία αυτή φτάσαμε μετά από συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησής μας και ολόκληρης της κοινωνίας. Ήταν ένας εθνικός στόχος που τον πέτυχαμε. Ήταν μια νίκη που προστάτευσε τη χωρά μας σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ήταν μια σωστή επιλογή, στη σωστή συγκυρία, με εθνική συστράτευση.

Ο ελληνικός λαός σήμερα έχει αναγνωρίσει την αξία του ευρώ, που έχει διευκολύνει την οικονομία και την καθημερινότητα του.

Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει ωστόσο να υπενθυμιστεί ότι το ευρώ ήταν το πρώτο βήμα στο εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης. Ένας στόχος που αποτελεί μιαν αδήριτη ανάγκη σήμερα, στην εποχή των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων».

Η ιστορία του ευρώ

Να σημειωθεί πως στο εγχείρημα συμμετείχαν ο τραπεζικός τομέας, οι εταιρείες χρηματαποστολών, οι εμπορικές επιχειρήσεις, ο κλάδος παραγωγής και εκμετάλλευσης μηχανημάτων που δέχονται μετρητά και το ευρύ κοινό.

Η μετάβαση ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες. Τα εθνικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα έπαυσαν να αποτελούν νόμιμο χρήμα στο τέλος Φεβρουαρίου 2002. Η απόσυρση των δραχμών ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου. Όπως αναφέρεται σε ιστορική αναδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στην Ελλάδα εφοδιάστηκαν με τα νέα νομίσματα και τραπεζογραμμάτια αρχικά 3.233 υποκαταστήματα τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Την 1.1.2002 άρχισαν να κυκλοφορούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, ενώ παράλληλα άρχισε η απόσυρση των δραχμών. Η περίοδος ανταλλαγής κερμάτων δραχμών με ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) έληξε την 1η Μαρτίου 2004. Την 1η Μαρτίου 2012 έληξε και η περίοδος ανταλλαγής τραπεζογραμματίων δραχμών με ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Ξεκινούν στις 10 Ιανουαρίου

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 16 Ιανουαρίου

Published

on

By

ekptoseis

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 2022. Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.
Ξεκινούν στις 10 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις όπως ανακοίνωσε o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΠΛΕ). Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

«Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό. Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων», τονίζει ο ΣΕΛΠΕ στην ίδια ανακοίνωση.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ έως τις 7 Ιανουαρίου

Published

on

By

ScreenHunter 57 (03)

Πάνω από 95.500 οι δικαιούχοι – Τα ποσά που θα καταβληθούν

Περί τα 56,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 95.500 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ κατά την εβδομάδα 3-7 Ιανουαρίου 2022.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ, την περίοδο 3-7 Ιανουαρίου, θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– 16,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
– 406.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους ως παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
– 23.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 40 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 35 εκατ. ευρώ σε 88.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
– 4 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 700 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
– 600.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 700 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

O Κρανιδιώτης chef Μιχάλης Ντουνέτας βραβεύτηκε ως πρεσβευτής της Ελληνικής κουζίνας για το 2022.

Published

on

By

270922727_5288342207860973_2038035318985372049_n

Ο οργανισμός Greek Taste Beyond Borders® GTBB, γνωστός για τη μακροχρόνια παγκόσμιαδράση του για τη διάδοση της Ελληνικής Γαστρονομίας, πιστοποίησε και βράβευσε τον καταξιωμένο σεφ κ. Μιχάλη Ντουνέτα (καθηγητή μαγειρικής, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, γευστικός και σύμβουλος) για το μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας στον κόσμο, με τον ανώτατο τίτλο της Ελληνικής Γαστρονομίας (Ambassador for Greek Gastronomy® 2022 – Χρυσό Μετάλλιο). Ο διάσημος Chef είχε δύο ακόμη επίσημους τίτλους @ambassadors στη σειρά, με τον τρίτο να κάνει σημαντική διαφορά.

Ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας και όλα τα πιστοποιημένα μέλη (πρεσβευτές) της οργάνωσης & οδηγός Greek Taste Beyond Borders® GTBB & Ambassadors of Taste® θα συμμετάσχουν στο 4ο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο των Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy® που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Αθηνών. Μέγαρο Μουσικής στις 12 Ιουλίου 2022 με μεγάλη επισημότητα. 

Ο Μ.Ντουνέτας δήλωσε για αυτή την τιμή που του έγινε : 

«Είμαι πολύ περήφανος για την βράβευση από τον οργανισμό Greek Taste Beyond Borders ως πρεσβευτής της Ελληνικής κουζίνας για το 2022. Θα κάνω ότι μπορώ για να τιμήσω αυτόν το σκοπό.»

Ποιός είναι ο οργανισμός Greek Taste Beyond Borders

Στα 5 χρόνια ίδρυσής του ο οργανισμός ιδιωτικών συμφερόντων GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB  με έμβλημα την χρυσή σπείρα και έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει με αυτοχρηματοδότηση να δημιουργήσει το μεγαλύτερο business network με εξουσιοδοτημένους ambassadors σε κάθε σημείο του πλανήτη. Δημιούργησε την δική του τεχνογνωσία “GTBB Prototype” που βασίζεται σε στρατηγική σύγχρονου branding, προσφέροντας μοναδικά branding-marketing tools σε market leaders της ελληνικής αγοράς, όπως τα certification title awards του επίσημου τίτλου «Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας® – Ambassador for Greek Gastronomy®Ambassador of Greek Taste® και Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy®». Τα σήματα επικοινωνούνται με την ένδειξη Gold Medal, είναι προστατευμένα παγκοσμίως σαν εμπορικά σήματα – trademark και αποδίδονται σε εταιρίες υψηλού κύρους με εξαγωγική δραστηριότητα (ελληνικών προϊόντων) κάτω από διαδικασία πιστοποίησης και τυπικών ελέγχων. Δυνατότητα απόκτησης έχουν επίσης και single entities μεταξύ αυτών και υψηλής κλάσης chefs.

Η αξία του τίτλου για έναν Έλληνα Chef, αυτή του επίσημου τίτλου «Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας®» αποτελεί το υψηλότερο διαπιστευτήριο υψηλότατου κύρους στην ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας εξαρχής,  με πολύ μεγάλες ευκαιρίες να ανοίγουν νέους ορίζοντες για τους πιστοποιημένους και πέρα από τα σύνορα της ελληνικής γαστρονομίας… όπως μεταφράζεται και το logo του οργανισμού GTBB.

Αξιοσημείωτο είναι και το νέο σήμα ποιότητας της αυθεντικής ελληνικής γεύσης Authentic Taste of Greece | Gold Award που λανσάρισε το GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB στις αρχές του 2019 και προορίζεται για του άριστους εκπροσώπους της ελληνικής γεύσης ανά τον κόσμο όπως premium προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, εστιατόρια, delicatessen και τουριστικά resort. Να σημειώσουμε πως το σήμα αυτό λαμβάνεται με διαδικασία πιστοποίησης και τυπικών ελέγχων, ενώ ήδη μεγάλοι παραγωγοί τα έχουν τυπώσει στις συσκευασίες τους. Ο ρόλος τους είναι να ενδυναμώνουν το ελληνικό brand στα ράφια και στα e-shops των παγκόσμιων αγορών σαν μια σφραγίδα ποιότητας αυθεντικής ελληνικής γεύσης.

Ας δούμε λοιπόν ποιος κρύβεται πίσω από το μεγάλο αυτό επίτευγμα. Ο ιδρυτής του GTBB είναι ο Φίλιππος Κούτρας με το ευρέως γνωστό Estiatoria.gr το οποίο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική γαστρονομία την τελευταία 10ετία και τον θεσμό Golden Awards® Πανελλαδικός θεσμός βραβείων Estiatoria.gr Golden Awards – Gold Award of Quality & Taste μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται οι κορυφαίες επιχειρήσεις εστίασης πανελλαδικά και αδιαμφισβήτητα αποτελεί επίσημη διάκριση υψηλής αξίας και γοήτρου για τους διεκδικητές του. Το οργανωμένο πλάνο του οργανισμού, οι πολυάριθμοι υποστηρικτές του, οι κομβικές σχέσεις με ξένα κέντρα γαστρονομίας & τουριστικούς ομίλους και το όραμα για δημιουργία & ανάπτυξη, δίνουν την απάντηση στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμπορεύεται με το κρατικό όραμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB ανήγγειλε πρόσφατα το παγκόσμιο συνέδριο, προσκαλώντας τις ηγέτιδες εταιρίες να γίνουν Gold Sponsors στην σημαντική αυτή διοργάνωση.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων

Published

on

By

estiasi_stiriksi_xr

Νέα μέτρα για στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με φόντο τους περιορισμούς που ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Πιο αναλυτικά:

1. Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ).

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
2. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

3. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

4. Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.

5. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading
ScreenHunter-1276
300x300vac
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ-2017-12-22-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΔΕΥΑΑΡΜ-μικρή
272614272_5343082362387064_7304211996693238570_n
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ5 ώρες ago

Δ. Καμπόσος: “Σας παρακαλώ πολύ μην κυκλοφορείτε άσκοπα, το πάμε να δούμε αφήστε το!!!”
0 (0)

Corona Virus covid-19 illustration
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ6 ώρες ago

Ο ΕΟΔΥ 192 τα κρούσματα κορωνοϊού που κατάγραψε σήμερα 24/1 στην Αργολίδα
0 (0)

1100_84698d6d-185b-4499-ba04-11fc1ec5b7f2
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ6 ώρες ago

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει την Τρίτη 25/1 ο Δήμος Άργους Μυκηνών
0 (0)

xionikor-16012020-11
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ6 ώρες ago

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στην Αργολίδα για την σφοδρή ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες
0 (0)

ScreenHunter 2817
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ6 ώρες ago

ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ: Υπάρχει «Ελπίδα» γι’ αυτό να προσέχουμε πάρα πολύ τις μετακινήσεις!
0 (0)

IMGP4335EUAGGELISTRIAS2007
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ12 ώρες ago

Ζευγάρι αλλοδαπών “έβαζε χέρι” σε τρόφιμα και ρούχα στο Συσσίτιο Ευαγγελίστριας
0 (0)

krousmata
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ12 ώρες ago

15χρονα παιδιά εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό στο Ναύπλιο
4 (1)

ARXEIO03-29-Σφαγεία-Διδύμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ12 ώρες ago

Ερμιονίδα: Ενημέρωση για την μεγάλη κλοπή στα σφαγεία Διδύμων ζητάει ο Τάσος Λάμπρου
0 (0)

tromaras
ΑΘΛΙΤΙΣΜΟΣ14 ώρες ago

Θλίψη! Πέθανε ο Γιώργος Τρομάρας
5 (1)

ΠΑΓΟΣ-ΚΡΥΟ-ΨΥΧΟΣ-ΚΑΙΡΟΣ-1
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ1 ημέρα ago

Με ακραίες θερμοκρασίες εισβάλει στην Αργολίδα το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας “Ελπίς”
0 (0)

55555555555 copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ :ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

777 2264
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ1 μήνα ago

Μαλλιά Φθινόπωρο / Χειμώνας 2021 -2022: Οι νέες τάσεις στα κουρέματα – Τα νέα χτενίσματα

eortologio-poioi-giortazoyn-simera-paraskeyi-17-dekemvrioy-960x504
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ανάπλαση-Αιγίου-Ναύπλιο-εργασίες-2-780x470
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάπλαση.

iStock-1131738236-1024x683
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας & επιστρεπτέες προκαταβολές

arvanitia-1
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Επιδοτούμενη μετεκπαίδευση σε Ναύπλιο, Ερμιόνη, Λουτράκι, Καλαμάτα – Ποιους αφορά

444 2316
LIFESTYLE1 μήνα ago

«Πολλές φορές θα πω “το σύντροφό μου” και μου απαντάνε “τι σύντροφο;”»

ScreenHunter 2324
LIFESTYLE1 μήνα ago

The Voice – Τελικός: Νικήτρια η 16χρονη Άννα που τραγουδάει σαν άγγελος – “Σε θαυμάζω, είμαι τόσο τυχερός”

5652323
LIFESTYLE1 μήνα ago

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος, ο κινηματογραφικός «Κίμωνας»

6567 2350
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Λυκουρέντζος: ΕΛ.Γ.Α.: 71 Εκατ. ευρώ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ.

xionikor-16012020-11
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ6 ώρες ago

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στην Αργολίδα για την σφοδρή ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες
0 (0)

Χιόνια στην Συρία και την Σαουδική Αραβία _ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 22_01_2022 _ OPEN TV 0-7 screenshot
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 ημέρα ago

Πρωτοφανής χιονόπτωση σε Συρία και Σαουδική Αραβία (βίντεο)
0 (0)

EuUsf4NWQAEAsrt
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ1 ημέρα ago

Οριστικό: Κλειστά τα σχολεία και στο Δήμο Άργους Μυκηνών 24 και 25/1 λόγω κακοκαιρίας
0 (0)

xionia-ethniki-odos-
ΚΑΙΡΟΣ3 ημέρες ago

Οδηγίες προς τους οδηγούς από την ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. για την επερχόμενη κακοκαιρία
0 (0)

ScreenHunter 2758
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ5 ημέρες ago

Οικία Νίκου Καρούζου. Αγώνας για την διάσωσή της. Ανάπλι εμπρός!
0 (0)

ScreenHunter 2754
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ5 ημέρες ago

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΕΥΑΝ 2022
4 (1)

ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ6 ημέρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

tromaras (1)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

ΣΟΚ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Τρομάρας – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του
5 (1)

271833806_5293856227309678_2057979047996740191_n
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ2 εβδομάδες ago

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη
0 (0)

Screenshot_5-3-696x346
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 εβδομάδες ago

Καιρός: Ο Διομήδης φεύγει, το ψύχος μένει – Οι περιοχές με παγετό την Παρασκευή
0 (0)

Trending

Copyright © 2021-22 Digital Cities IKE , powered by Dritsas.gr