ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους- Έλληνας δόκιμος ανάμεσα στο πλήρωμα

Για πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο, που πλέον κατευθύνεται προς ιρανικό λιμάνι, κάνουν λόγο ναυλομεσιτικές πηγές καθώς και η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO). Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι στο πλοίο υπάρχει κι ένας Ελληνας δόκιμος ναυτικός.

Οπως αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο που στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλοίο εισέβαλαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές στον Κόλπο του Ομάν νωρίς σήμερα το πρωί, περί τις 5.30 ώρα Ελλάδος.

Το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν πριν από τις 9 σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο. Εντοπίστηκε περί τα 50 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey ανέφερε ότι «τέσσερις-πέντε άνδρες με στρατιωτικά ρούχα» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas». Είπε ότι οι άνδρες κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το τάνκερ «St. Nikolas» φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται πλοία που μεταφέρουν το ένα πέμπτο του συνόλου του εμπορευόμενου πετρελαίου.

Η στρατιωτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου.

Πρόσθεσε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικές στολές με μαύρες μάσκες».

Πληροφορίες των ιστοσελίδων Marine Traffic Vesselfinder κάνουν λόγο για πλοίο ναυλωμένο από την τουρκική εταιρεία διύλισης Tupras, με προέλευση από τη Βασόρα του Ιράκ και προορισμό τον λιμένα του Αλί Αγά στην Τουρκία.

Κατά την Ambrey όμως έχει πλέον κατεύθυνση προς τον λιμένα Μπαντάρ-ε-Γιασκ του Ιράν, περίπου 1.700 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρόβλημα του ομαλού εφοδιασμού της Ευρώπης γενικεύεται, καθώς πλέον απειλούνται και οι μεταφορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο 31χρονος Μπάμπης- Τι δείχνει η ιατροδικαστική έρευνα

AGGELOS DRITSAS

Άλλαξε έδρα ο αγώνας ΑΕΚ Β’ – Παναργειακός

AGGELOS DRITSAS

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ φιλοξένησε το 14 Γυμνάσιο Περιστερίου

AGGELOS DRITSAS

Τριγμοί στα κόμματα για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών

AGGELOS DRITSAS

Η δημοτική χορωδία Επιδαύρου στους εορτασμούς της 202ης επετείου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης

AGGELOS DRITSAS

ΕΝΔΗΕΡ: Επιτέλους Κρατικές και Δημοτικές υποδομές

AGGELOS DRITSAS

Ανακοινώθηκε η πρόσκληση της εκτελεστικής -οργανωτικής επιτροπής τουΚρυμμένου Θησαυρού 2025 στο Ναύπλιο.

AGGELOS DRITSAS

Ποιες αλλαγές έρχονται στα ασανσέρ στις πολυκατοικίες

AGGELOS DRITSAS

Τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΕΘΑ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

NAΥΠΛΙΟ: Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια – Δεκάδες άλλοι εγκλωβισμένοι

AGGELOS DRITSAS

Αντιπυρική περίοδος: Εννέα μέτρα για τη δασοπυρόσβεση

AGGELOS DRITSAS