ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους- Έλληνας δόκιμος ανάμεσα στο πλήρωμα

Για πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο, που πλέον κατευθύνεται προς ιρανικό λιμάνι, κάνουν λόγο ναυλομεσιτικές πηγές καθώς και η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO). Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι στο πλοίο υπάρχει κι ένας Ελληνας δόκιμος ναυτικός.

Οπως αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο που στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλοίο εισέβαλαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές στον Κόλπο του Ομάν νωρίς σήμερα το πρωί, περί τις 5.30 ώρα Ελλάδος.

Το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν πριν από τις 9 σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο. Εντοπίστηκε περί τα 50 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey ανέφερε ότι «τέσσερις-πέντε άνδρες με στρατιωτικά ρούχα» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas». Είπε ότι οι άνδρες κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το τάνκερ «St. Nikolas» φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται πλοία που μεταφέρουν το ένα πέμπτο του συνόλου του εμπορευόμενου πετρελαίου.

Η στρατιωτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου.

Πρόσθεσε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικές στολές με μαύρες μάσκες».

Πληροφορίες των ιστοσελίδων Marine Traffic Vesselfinder κάνουν λόγο για πλοίο ναυλωμένο από την τουρκική εταιρεία διύλισης Tupras, με προέλευση από τη Βασόρα του Ιράκ και προορισμό τον λιμένα του Αλί Αγά στην Τουρκία.

Κατά την Ambrey όμως έχει πλέον κατεύθυνση προς τον λιμένα Μπαντάρ-ε-Γιασκ του Ιράν, περίπου 1.700 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρόβλημα του ομαλού εφοδιασμού της Ευρώπης γενικεύεται, καθώς πλέον απειλούνται και οι μεταφορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ολοκληρώθηκε το Αναπτυξιακό Τουρνουά Προεπιλογής Προεθνικών Ομάδων Κ-14

AGGELOS DRITSAS

 Σοβαρό το περιβαλλοντικό πρόβλημα της ρύπανσης του Αργολικού Κόλπου (βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Ντίνα Καραγιάννη

AGGELOS DRITSAS

Μουσικοχορευτική εκδήλωση στα Φίχτια Αργολίδας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

AGGELOS DRITSAS

Εφυγε από τη ζωή ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης

AGGELOS DRITSAS

Γ. Γαβρήλος σε συνάντηση με εργαζομένους της ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Σκοπός της Κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του νερού

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει στις 31 Μαΐου με 6 θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Ορκίζεται η νέα Δημοτική Αρχή Άργους Μυκηνών – Πρόσκληση του Δημάρχου Γιάννη Μαλτέζου

AGGELOS DRITSAS

Σύλληψη φυγόποινου στο Ναύπλιο για κλοπή – Τρεις κλοπές ποδηλάτων εξιχνιάστηκαν στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

ΕΝΔΗΕΡ: Η προεκλογική μας επίσκεψη στην κοινότητα των Φούρνων

AGGELOS DRITSAS

«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ,

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Δρέπανο του Δήμου Ναυπλιέων. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS