ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κύπρος: Εκλογική νίκη Χριστοδουλίδη – Διαβεβαιώσεις για «ξεκάθαρο προσανατολισμό»

«Ο εξωτερικός προσανατολισμός της Κύπρου σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», τόνισε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πλέον ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού επικράτησε με 51.92% (204,680) έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που εξασφάλισε το 48,08 % (189.522 ψήφους). «Ο εξωτερικός προσανατολισμός της Κύπρου σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», τόνισε ο νικητής των εκλογών και ανέφερε ότι η πρώτη επίσκεψή του θα είναι στην Αθήνα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ήδη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δέχτηκε συγαχαρητήρια από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Νίκο Δένδια.

Ο πρόεδρος Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν μεταξύ όσων επικοινώνησαν μαζί του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον λογαριασμό της στο Twitter έγραψε: «Συγχαρητήρια, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την εκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσβλέπω να συνεργαστώ μαζί σας».

Ήδη ο Αντρέας Μαυρογιάννης τηλεφώνησε στο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης ενώ εικάζεται ότι η επόμενη ημέρα θα τον βρει στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, όπου ήταν ειδικός διαπραγματευτής. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης.

      Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκέντρωσαν:

  • N. Χριστοδουλίδης 51,92% (204.680 ψήφους)
  •  A. Μαυρογιάννης 48,08 % (189.522 ψήφους)
  •  Εγγεγραμμένοι 561.273
  • Ψήφισαν 406.616 (72,45%)
  • Αποχή 154.657 (27,55%)
  • Έγκυρα 394.202 (96,95%)
  • Άκυρα 8.428 (2,07%)
  • Λευκά 3.986 (0,98%)

Το εθνικό θέμα και τα  προβλήματα στην οικονομία θα αποτελέσουν από αύριο τις βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ομαλά και χωρίς προβλήματα κύλησε η επαναληπτική ψηφοφορία.
 
Οι τριγμοί στο ΔΗΣΥ και το γεγονός ότι ο επίσημος υποψήφιος ο Α. Νεοφύτου βρέθηκε εκτός β ΄γύρου δημιουργούν νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα στο κυπριακό πολιτικό τοπίο, με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι θα είναι διακριτικά παρών όποτε απαιτηθεί.
«Σήμερα, ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Θα πρέπει να τον περιβάλουμε, όποιος και αν είναι, και με αγάπη και με εμπιστοσύνη και όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να επιτύχει στο έργο του», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης..
 
Δικαίωμα ψήφου είχαν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι. Λειτούργησαν επίσης 35 εκλογικά κέντρα, σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες. 

Related Posts

1 of 939