ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Αλαλούμ με τις επιδοτήσεις σε 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Αλαλούμ έχει προκληθεί σε περίπου 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, και οι οποίοι έλαβαν επιδοτήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος κατά τη 12μηνη περίοδο του 2022.

Πρόκειται για τα καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία κλπ με παροχή ισχύος έως 35 kVA και κατά το δωδεκάμηνο της ενεργειακής κρίσης λάμβαναν επιδοτήσεις από το κράτος (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης).

Οι επιστολές

Οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν από τους παρόχους τους επιστολές με τις οποίες αφενός τους γνωστοποιούν το ύψος της ενίσχυσης που έλαβαν το 2022 και αφετέρου τους καλούν αν αυτή ξεπερνά τα ανώτατα όρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός de minimis) να ενημερώσουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους και ηλεκτροδοτούνται. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καλούνται εντός 10 ημερών να κάνουν γνωστό στους παρόχους τους την υπέρβαση των ορίων των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν.

Τα ανώτατα ποσά κρατικής ενίσχυσης (όχι μόνο οι επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος αλλά και τυχόν άλλες π.χ. αγροτικές ή ενισχύσεις από ΕΣΠΑ) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ για δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, τις 300.000 ευρώ για δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας και αλιείας και τα 2 εκατ. ευρώ για δικαιούχους που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς πέραν των προαναφερόμενων περιπτώσεων.

Σύγχυση

Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες αναστατώθηκαν με αυτές τις επιστολές -όπως αναφέρει ο οικονομικός ταχυδρόμος- με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα τηλέφωνα των παρόχων τους, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ακόμη και των τηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Κάποιοι δε, ερμήνευσαν τις επιστολές αυτές κι ως απόπειρα επιστροφής των επιδοτήσεων που έλαβαν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ωστόσο, το θέμα που έχει προκύψει κρύβει ένα ακόμη κρατικό αλαλούμ.

Τι συνέβη;

Την περίοδο του 2022 η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να στηρίξει περί τους 1,2 εκατομμύρια μικρούς επαγγελματίες ανακοίνωσε επιδοτήσεις της τάξης τουλάχιστον ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν τα είχε στα ταμεία της. Κι έτσι κλήθηκαν να τα πληρώσουν οι πάροχοι ρεύματος από τις ίδιες τις τσέπες τους…

Για να επιχορηγήσει η κυβέρνηση επιχειρήσεις – και όχι μόνο η ελληνική αλλά οποιαδήποτε ευρωπαϊκή – θα πρέπει να λάβει ειδική έγκριση από την Ευρ. Επιτροπή καθώς οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται για λόγους ανταγωνισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση άργησε να πάρει το πράσινο φως για τις ενισχύσεις και η Κομισιόν γύρω στα τέλη του 2022 έδωσε το ΟΚ αλλά για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Δεν είχε δώσει έγκριση για τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο 2022. Τον Μάιο του 2023 με συμπληρωματική της απόφαση αύξηση το ποσό που ενέκρινε, ήταν στα 800 εκατ. ευρώ κατά 600 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των επιδοτήσεων στα 1,4 δισ. ευρώ.

Οι πάροχοι, όμως, δεν πήραν πίσω από το κράτος ούτε ευρώ… Ακόμα και σήμερα.

Για να λάβουν πίσω τα χρήματα, τους ζητήθηκε να λάβουν διαβεβαιώσεις από τους πελάτες τους πως δεν έχουν υπερβεί τα ανώτατα όρια των κρατικών ενισχύσεων που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Και για το λόγο αυτό απέστειλαν τις επιστολές στους πελάτες τους – επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών ίσως και σήμερα να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με αυτή θα επιδιώκεται μία παρέμβαση καθησυχαστική προς τους 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Την Τετάρτη 24/4 στο Ναύπλιο η κηδεία του Αναστάσιου Ν. Μπουραζάνη

AGGELOS DRITSAS

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Messenger – Τι μπορείτε να κάνετε

admin

Ημερίδα στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου με θέμα: “Πρώτες βοήθειες – ΚΑΡΠΑ με χρήση απινιδωτή”

diktio

Αργολίδα ποδόσφαιρο: Αποτελέσματα σαββάτου 10 φεβρουαρίου

admin

Παρουσίαση – εκπαίδευση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο OPEN MALL Ναυπλίου

diktio

Πέτρος Τατούλης από Κορινθία: Γνωριζόμαστε και μιλάμε χρόνια τώρα μαζί μόνο με αλήθεια και πράξεις

diktio

Κορωνοϊός: Σε ποια σημεία και ποιες ώρες θα γίνονται rapid test στην Αργολίδα

diktio

Ναύπλιο: Το πρόγραμμα του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

diktio

Σπουδαία επιτυχία για την ιστορική ομάδα του Παναργειακού

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι στην Δαλαμανάρα  ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Παράταση 2 μηνών για φορολογικές οφειλές σε περιοχές της Αργολίδας που επλήγησαν από τις πλημμύρες

diktio

Θερμαινόμενες αίθουσες στο Δήμο Ναυπλιέων

admin