Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λυκουρέντζος: ΕΛ.Γ.Α.: 71 Εκατ. ευρώ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Published

on

6567 2350

ΕΛ.Γ.Α.: 71 Εκατ. ευρώ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.
ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ.
Υπέγραψα σήμερα την καταβολή αποζημιώσεων στα αγροτικά νοικοκυριά,ύψους 71 εκ. Ευρώ. Με συστηματική προσπάθεια και συνεργασία με τις υπηρεσίες του Οργανισμού επιτύχαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Η στήριξη απο τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη,τον Υπουργό κ.Σπήλιο Λιβανό υπήρξε καθοριστικής σημασίας.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων για τις αποζημιώσεις του «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021» έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (€).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο εξασφαλίστηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 και την εξόφληση αναδρομικών οφειλών των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον ΕΛ.Γ.Α.
Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, το οποίο έθεσε η Κυβέρνηση.
H εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Σε αντίθεση με εκείνους, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τo YπΑΑΤ και ο ΕΛ.Γ.Α. δεν θα ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, η αποτελεσματικότητά μας, διαψεύδει τις προβλέψεις τους και ακυρώνει τις εκτιμήσεις τους.
Επιπροσθέτως ο ΕΛ.Γ.Α. εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.
Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100%της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες κατεβλήθησαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ (€)

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ DRONE+VIDEO

Published

on

By

ScreenHunter 2846

χωρίς ρεύμα έμειναν τα αντιπαγετικά 

Αγανακτισμένοι οι αγρότες στο νομό Αργολίδος για τις νέες ζημιές.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανδρέας Πουλάς: Την ανεπάρκεια της Πολιτείας και της ΔΕΗ την πληρώνουν και πάλι οι αγρότες της Αργολίδας

Published

on

By

poylas_andreas_voyli_

Η χθεσινή νύχτα ήταν καταστροφική για τους αγρότες της Αργολίδας. Ο παγετός έριξε την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των -7ο C για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας καίρια τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και των κηπευτικών. Τα καταστροφικά αποτελέσματα θα φανούν πλήρως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες μας αν και προετοιμασμένοι για την παγωνιά με τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας σε ετοιμότητα, προδόθηκαν από το δίκτυο της ΔΕΗ που κατέρρευσε και δημιούργησε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νομού μας. Αποτέλεσμα αυτού να βρεθούν οι καλλιέργειες απροστάτευτες και να πληγούν ανεπανόρθωτα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για έγκλημα εις βάρος των αγροτών μας που είδαν σε μία νύχτα την σοδειά τους να καταστρέφεται από αμέλειες της ΔΕΗ και του κράτους γενικότερα. Η ακολουθούμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της απαξίωσης της ΔΕΗ έφερε τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα όπως αντίστοιχα συνέβη και με την πρόσφατη χιονόπτωση στην Αθήνα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, το ασυντήρητο δίκτυο και η παντελής έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού άφησαν τους αγρότες απροστάτευτους στην πιο δύσκολη νύχτα της χρονιάς και τους έφεραν αντιμέτωπους για άλλη μία φορά με την οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση.

Η ΔΕΗ έχει καταντήσει ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που χρεώνει υπέρογκα ποσά για το αγροτικό ρεύμα ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει έστω και την στοιχειώδη επάρκεια ρεύματος στο δίκτυο της.

Ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων ώστε :

– Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν και τις διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση τους.

– Να αποζημιωθούν άμεσα από τη ΔΕΗ όσοι αγρότες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την αντιπαγετική τους προστασία λόγω των διακοπών ρεύματος.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επικοινωνία Καμπόσου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τον παγετό στην Αργολίδα (βίντεο)

Published

on

By

-4-Facebook

Την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών της Αργολίδας από τον ισχυρό παγετό, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Δημαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.
Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του κ. Καμπόσου:

Άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών από τον ισχυρό παγετό, ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών από τον ισχυρό παγετό, ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Δήμος Ναυπλιέων δίπλα στους αγρότες

Published

on

By

48_82

Ο Δήμος Ναυπλιέων στέκεται δίπλα στον αγροτικό και παραγωγικό τομέα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας και τον παγετό που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την στήριξη των αγροτών.

Η Δήλωση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου:

«Το πέρασμα της κακοκαιρίας δημιούργησε πολλά προβλήματα σε περιοχές της χώρας. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν ολοκληρωτικά σχεδόν σε αποκλεισμένους δρόμους και εγκλωβισμένους οδηγούς.

Το κορυφαίο θέμα όμως αυτή τη στιγμή είναι η δοκιμασία του αγροτικού τομέα και των παραγωγών μας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες , οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός καταστρέφουν καλλιέργειες.

Έχουμε ήδη συζητήσει για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε έτσι ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες μας.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού γίνουν επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ληφθούν αποφάσεις για τις ενέργειες αυτές.

Από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους ανταποκριτές του Δήμου Ναυπλιέων η σημερινή 26/1/2022 αναγγελία ζημιάς για παγετό, είναι η έναρξη για τη δεκαπενθήμερη προθεσμία δηλώσεων.

Οι συναντήσεις με τους φορείς θα καθορίσουν το ακριβές πλαίσιο των ενεργειών».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φυτοφάρμακα κατά ανθρώπων! Ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας

Published

on

By

ScreenHunter 2794

αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων εξελίσσεται σε κεντρική απειλή για το φυσικό περιβάλλον, επιδρώντας αρνητικά στη γεωργία, τη δημόσια υγεία, την απώλεια ειδών και τη μόλυνση των υδάτων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση οργανώσεων που αγωνίζονται για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τον Άτλαντα Φυτοφαρμάκων που παρουσίασε το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα της Γερμανίας. Την έκθεση παρουσίασαν πρόσφατα στο Βερολίνο το Ίδρυμα Heinrich Böll, που συνδέεται με το κόμμα των Πρασίνων, το γερμανικό τμήμα της διεθνούς περιβαντολλογικής οργάνωσης Friends of the Earth και η επιθεώρηση Le Monde Diplomatique.

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Τους πρώτους που πλήττουν τα φυτοφάρμακα είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Υπολογίζεται ότι 385 εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο παθαίνουν οξεία δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα κάθε χρόνο και εξ αυτών 11.000 πεθαίνουν (χωρίς να έχουν μετρηθεί οι αυτοκτονίες που συνδέονται με τα φυτοφάρμακα). Παρόλο που βέβαια ο γράφων δεν συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία, έχω παρατηρήσει εμπειρικά ότι τον τελευταίο μισό αιώνα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατοίκων σε χωριά της Μεσσηνίας και της Νότιας Κρήτης που τυχαίνει να γνωρίζω και να επισκέπτομαι συχνά και όπου έγινε συστηματική χρήση και κατάχρηση φυτοφαρμάκων επί δεκαετίες, στην αρχή μάλιστα χωρίς κανένα μέσο προστασίας, έπαθαν καρκίνο και πέθαναν μόλις έφτασαν την ηλικία των 55 ετών ή/και λίγο περισσότερο. Συν τω χρόνω βέβαια, οι αγρότες άρχισαν να παίρνουν κάπως αυξημένα μέτρα προστασίας. Συχνά επίσης διαπίστωσα ότι τα προϊόντα ραντίζονται ακόμα και την προηγουμένη τής πώλησής τους, προφανώς με τραγικά αποτελέσματα στην υγεία των αγοραστών.

Ιδιαίτερα πλήττονται από τη χρήση φυτοφαρμάκων οι εργάτες γης και οι μικροκαλλιεργητές του Νότου (ή του Τρίτου Κόσμου κατά την παλαιότερη ορολογία) της ανθρωπότητας, με 256 εκατομμύρια οξείες δηλητηριάσεις στην Ασία, 116 στην Αφρική και 12.3 στη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, 1,6 εκατομμύρια. Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο η οξεία δηλητηρίαση, αλλά η συστηματική έκθεση στα φυτοφάρμακα που προκαλεί χρόνιες ασθένειες. Στον Νότο, χρησιμοποιούνται πολλά επικίνδυνα φυτοφάρμακα, περιλαμβανομένων ορισμένων που είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη, πωλούνται ενίοτε σε συσκευασίες χωρίς ετικέτες και οδηγίες, ενώ πολλοί μικροκαλλιεργητές δεν φοράνε προστατευτικές στολές και δεν έχουν πληροφόρηση για τους κινδύνους. Όπως αναφέρει η μελέτη, λιγότερο από το 30% των μικροκαλλιεργητών της Γκάνας φοράνε προστατευτικά γάντια και μάσκες, ενώ στην Αιθιοπία λιγότερο από το 7% γνωρίζουν ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα φυτοφάρμακα μεταφέρονται με τον άνεμο εκατοντάδες χιλιόμετρα και ανευρίσκονται σε ποταμούς και επιφανειακά ύδατα. Μπορούν να σκοτώσουν έντομα, πουλιά και υδρόβια ζώα και συχνά ανευρίσκονται σε τροφές και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Γλυφοσάτη, ο αρχάγγελος του καρκίνου

Το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως φυτοφάρμακο είναι το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, που η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer, IARC) το χαρακτήρισε ως «πιθανώς καρκινογόνο», ενώ μια επιστημονική μετα-μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington εντόπισε έναν αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας στους λεμφαδένες εξαιτίας της γλυφοσάτης, γνωστής ως μη-Hodgkin λύμφωμα.

Στο πρόβλημα της γλυφοσάτης είναι αφιερωμένο το πρόσφατο βιβλίο της Δρ. Stephanie Seneff «Toxic Legacy, How the Weedkiller Glyphosate is Destroying Our Health and the Environment», από τον εκδοτικό οίκο Chelsea Green Publishing, που προκάλεσε πολύ μεγάλη αίσθηση μεταξύ των κριτικών λόγω της συγκέντρωσης πολλών και συγκλονιστικών στοιχείων για την γλυφοσάτη. Η συγγραφέας παραθέτει και συνδέει μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών για το ζιζανιοκτόνο αυτό και υπογραμμίζει ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν υπάρχει κάτοικος στον πλανήτη που να μην εκτίθεται σε αυτό, είτε μέσω του νερού που πίνει, είτε μέσω της τροφής που καταναλώνει. Εξηγεί πως η γλυφοσάτη και τα παράγωγά της, που ανευρίσκονται σε πληθώρα γεωργικών φαρμάκων, κάνουν ζημιά στο DNA, περιλαμβανομένου του καρκινοκατασταλτικού γονιδίου p53 promoter gene, διευκολύνοντας λευχαιμίες και λυμφώματα. «Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει την επιστημονική βιβλιογραφία, ακόμα και οι πιο συντηρητικοί ή συμβατικοί γιατροί, καταλαβαίνει ότι η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνος», γράφει η συγγραφέας. Κατά την Seneff η γλυφοσάτη είναι πιθανώς η πιο επικίνδυνη χημική ουσία που χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, καταστρέφοντας οικοσυστήματα, τροποποιώντας το ανθρώπινο DNA και πυροδοτώντας χρόνιες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός, η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης, η εγκεφαλίτιδα, η φλεγμονώδης εντερική νόσος, η παχυσαρκία και άλλες.

Τα φυτοφάρμακα έχουν επίσης συνδεθεί με πρόκληση άσθματος, αλλεργιών, παχυσαρκίας και αδενοπαθειών. Σε περιοχές με βαριά ρύπανση από φυτοφάρμακα προκαλούνται επίσης αποβολές και παραμορφώσεις εμβρύων. Μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει συσχέτιση της ρύπανσης από τα φυτοφάρμακα με την εμφάνιση νόσου του Πάρκινσον, διαβήτη τύπου ΙΙ και μερικών μορφών καρκίνου.

Εξάγουμε απαγορευμένα δηλητήρια, τα εισάγουμε και τα τρώμε!

Σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέραμε παραπάνω, η Γερμανία είναι μία μείζων δύναμη στην παραγωγή φυτοφαρμάκων και αντιπροσωπεύει το 10% του παγκοσμίου εμπορίου φυτοφαρμάκων, αλλά επίσης παράγει και εξάγει φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ όπως το κυαναμίδιο, το acetochlor και το tepraloxydim, που θεωρούνται από την ΕΕ καρκινογόνα και τοξικά για τις εγκύους (https://www.panna.org/blog/double-standard-germany-exporting-banned-pesticides). Εκτός από τις δύο μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές, τη Bayer και τη BASF, στο «πάρτι» αυτό συμμετέχουν άλλες δύο πολευθνικές, οι αμερικανικές Corteva Agriscience και FMC και η ελβετική Syngenta. Οι πέντε αυτές εταιρείες ελέγχουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής ΜΚΟ Public Eye και της ερευνητικής εφημερίδας της Greenpeace Unearthed, τουλάχιστο το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών των εταιρειών αυτών πραγματοποιείται με πωλήσεις «εξαιρετικά επικίνδυνων» για την υγεία και το περιβάλλον φυτοφαρμάκων, που ανήκουν στην κατηγορία HHP (highly hazardous pesticides), και των οποίων η μεν χρήση απαγορεύεται στην Ευρώπη, όχι όμως και η παραγωγή και εξαγωγή.

Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι τελικά και οι Ευρωπαίοι τρώμε τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα τρώγοντας τις εισαγόμενες τροφές για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί. Όπως ο Oliver Tickell του Green Economic Institute, η Βραζιλία για παράδειγμα, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σόγιας στον κόσμο παράγει μια πολύ σημαντική ποσότητα των ζωοτροφών για τις αγελάδες και άλλα εκτρεφόμενα ζώα, που στη συνέχεια τρώνε οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, χωρίς να τους περνάει από το μυαλό ότι μαζί με την ωραία μπριζολίτσα τους τρώνε και εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα που απαγορεύονται μεν στην ΕΕ, κατασκευάζονται όμως εδώ και εν συνεχεία εξάγονται και επανεισάγονται στις ζωοτροφές.

Βραζιλία: Η λαίλαπα του Μπολσονάρου

Επί κυβερνήσεως Μπολσονάρου, οι ήδη χαλαροί κανονισμοί της Βραζιλίας, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως, χαλάρωσαν ακόμα περισσότερο. Το 2019, η ANVISA, η υπηρεσία που ρυθμίζει τα θέματα δημόσιας υγείας, χαλάρωσε τους κανονισμούς κατά τρόπο που για να χαρακτηρισθεί ένα φυτοφάρμακο ως εξαιρετικά τοξικό πρέπει να μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ενέκρινε τη χρήση εκατοντάδων «εξαιρετικά τοξικών» φυτοφαρμάκων.

Σε όλα τα ζητήματα περιβάλλοντος, η Βραζιλία, μια χώρα- ήπειρος από μόνη της, σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, με συνέπειες που αφορούν εν τέλει όλο τον πλανήτη. Σε μια πρόσφατη έρευνα στην περιοχή Urucui το 83,4% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που ερευνήθηκαν περιείχαν αγροτοξίνες, την τοξική γλυφοσάτη, ή το αμινομεθυλοφωσφορικό οξύ (AMPA) ή και τα δύο. Η έρευνα έγινε από το Τμήμα Γυναικείας Υγείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Piaui’s (UFPI). Τα δείγματα μητρικού γάλακτος περισυνελέγησαν στον δήμο του Urucui, που είναι περιοχή μεγάλης παραγωγής σόγιας οι σοδειές της οποίας ραντίζονται με μεγάλες ποσότητες αγροτοξινών. Σημειωτέον ότι η Βραζιλία καταναλώνει το 20% των παραγόμενων φυτοφαρμάκων παγκοσμίως.


* Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ζητούνται άτομα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από εταιρεία στην Αργολίδα

Published

on

By

osde-696x370-1

Από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας ζητούνται άτομα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Απαραίτητα προσόντα: Προϋπηρεσία στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στην παρακάτω διεύθυνση: infoerg2020@gmail.com

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ: Εμφανίστηκε και πάλι έπειτα από 4 χρόνια ένας  τράγος και δίνει το ραντεβού του..

Published

on

By

DSC07181

         Καθημερινά στης 4.30 έως 6.30  το απόγευμα ένας  τράγος δίνει το ραντεβού του στο βράχο ψηλά στο λόφο του Παλαμηδίου … γιατί άραγε…. να ανεβεί  σε τόσο μεγάλο ύψος; Που πήγε η κατσίκα  του Ναυπλίου ; 

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση στη Βουλή«Να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα των παραγωγών πορτοκαλιού της Αργολίδας»

Published

on

By

552514

Την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιού της Αργολίδας, ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Πουλάς μεταξύ άλλων ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν είναι στις προθέσεις του η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών πορτοκαλιού της Αργολίδας, μέσω του Κανονισμού de minimis.Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. ΛιβανόΘέμα: Να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα των παραγωγών πορτοκαλιού της ΑργολίδαςΈντονος προβληματισμός και ανησυχία έχει προκληθεί στους παραγωγούς πορτοκαλιών της Αργολίδας, από τις πολύ χαμηλές τιμές της αγοράς για τα προϊόντα τους σε συνδυασμό με τις υπέρμετρες αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια και την ενέργεια. Εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από άλλες τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, που προσφέρουν πορτοκάλια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές των πορτοκαλιών. Ειδικά για την Αργολίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 10.000 τόνους αυτήν την στιγμή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν κατρακυλήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σήμερα λοιπόν το πορτοκάλι στην Αργολίδα τιμάται από 18 έως 22 λεπτά το κιλό. Ταυτόχρονα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και των αυξήσεων στα καύσιμα η τιμή των εξόδων συγκομιδής (κοπτικά) αυξήθηκε στα 4,5 λεπτά το κιλό και δεδομένης της μικροκαρπίας ένα ποσοστό γύρω στο 20%-30% των πορτοκαλιών οδηγείται στην χυμοποίηση με πολύ χαμηλή τιμή. Τα ανωτέρω δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να λαμβάνει τελικά από 11 έως 14 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια, την ενέργεια και το κόστος διαβίωσης, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν ούτε το καλλιεργητικό κόστος και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό μαρασμό και τον αφανισμό. Δεδομένου ότι οι παραγωγοί πορτοκαλιού έχουν περιέλθει σε δραματική και κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα, καθώς με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν και Δεδομένου ότι το πορτοκάλι αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία της Αργολίδας. Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων των παραγωγών πορτοκαλιού στην Αργολίδα, ώστε να απορροφηθούν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητικές τιμές και να μπορέσουν να επιβιώσουν; 2. Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών πορτοκαλιού της Αργολίδας, μέσω του Κανονισμού de minimis;Ο ερωτών βουλευτήςΑνδρέας Πουλάς

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τα εσπεριδοειδή..

ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Published

on

By

maxresdefault_7

ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ

Περίληψη

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται πολύ ευαίσθητα στους παγετούς. Ο παγετός προκαλείται κατά την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα μέχρι ή και από τους 0 οC. Ανάλογα με την αιτία δημιουργίας τους, οι παγετοί διακρίνονται σε ακτινοβολίας και ψυχρών αέριων μαζών. Οι ζημιές που προκαλούνται στα δένδρα ποικίλουν και σχετίζονται όχι μόνο με την ένταση του παγετού αλλά και τη διάρκειά του. Έτσι, οι ζημίες μπορούν να περιοριστούν στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς (ασθενείς και μικρής διάρκειας παγετοί) ή να προχωρήσουν σε πιο ώριμα φυτικά τμήματα, μέχρι και στον κορμό (ισχυροί και μεγάλης διάρκειας παγετοί). Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των καλλιεργούμενων ειδών εσπεριδοειδών ως προς ευαισθησία τους στον παγετό (κιτριά, λεμονιά > φράπα, γκρέιπφρουτ > πορτοκαλιά, νεραντζιά > μανταρινιά). Το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Στη παρούσα εργασία αναφέρονται αναλυτικά οι ζημιές που προκαλούνται στα δένδρα και όλα τα μέτρα προστασίας των οπωρώνων από τους παγετούς. Τα μέτρα προστασίας διακρίνονται σε παθητικά, που είναι αυτά που εφαρμόζονται πριν από την δημιουργία του παγετού, και σε ενεργητικά, που λαμβάνονται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του παγετού.

1. Εισαγωγή

1.1 Οικονομική σημασία των εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae και στην υποοικογένεια Αurantioideae. Στο γένος Citrus ανήκουν τα πλέον καλλιεργούμενα είδη εσπεριδοειδών, όπως είναι η πορτοκαλιά (Csinensis), η μανταρινιά (Creticulata), η λεμονιά (Climon) και το γκρέιπφρουτ (Cparadisi).

Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών είναι σπουδαίας σημασίας για τις οικονομίες πολλών χωρών μη εξαιρουμένης της χώρας μας. Η συνολική ετήσια παγκόσμια παραγωγή καρπών εσπεριδοειδών μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε ανοδική τάση και υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια. Η συνολική παραγωγή των εσπεριδοειδών στην Ευρώπη το εμπορικό έτος 2008-2009 έφθασε στα 10,1 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 18% σε σχέση με το εμπορικό έτος 2007-2008. Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως γύρω στους 900.000 τόνοι καρπών εσπεριδοειδών. Η καλλιέργειά τους καταλαμβάνει έκταση γύρω στα 530.000 στρέμματα, τα οποία κατανέμονται κατά είδος σε 68% πορτοκαλιές, 19% λεμονιές, 12% μανταρινιές και 0,5% γκρέιπφρουτ. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας τους εντοπίζονται στους νομούς Αργολίδος, Λακωνίας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας και Χανίων (Ανώνυμος, 2008).

1.2 Παγετός και εσπεριδοειδή

Ο παγετός είναι ένα καιρικό φαινόμενο που προκαλείται με την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα μέχρι ή και κάτω από το μηδέν (0 οC). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία παγοκρυστάλλων πάνω στην επιφάνεια του εδάφους ή και του φυτού. Γενικά, ο παγετός μπορεί να δημιουργηθεί είτε (α) από απώλειες θερμότητας, λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας (παγετός ακτινοβολίας) είτε (β) από την κίνηση μαζών ψυχρού αέρα με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν (παγετός ψυχρών μαζών αέρα) (Εικ. 1) (Σφακιωτάκης, 1993). Επίσης, τους παγετούς μπορούμε να τους διακρίνουμε (α) σε ασθενείς στους οποίους οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 0 έως -2 οC και είναι οι παγετοί που εμφανίζονται συχνότερα και διαρκούν 6 ώρες περίπου, (β) σε μέτριους στους οποίους οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -2 έως -4 οC, είναι λιγότερο συχνοί και διαρκούν 6 έως 10 ώρες και (γ) σε ισχυρούς όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε επίπεδα κάτω από -4 οC. Οι τελευταίοι παγετοί είναι εκείνοι που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εσπεριδοκαλλιέργεια λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των εσπεριδοειδών στο εύρος αυτό των θερμοκρασιών (<-4 οC) (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

Εικόνα 1. Παγετός ακτινοβολίας: (Α) διαφυγή ακτινοβολίας (δημιουργία συνθηκών παγετού), (Β) αντανάκλαση ακτινοβολίας (αποφυγή συνθηκών παγετού) (Σφακιωτάκης, 1993).

Τα καλλιεργούμενα είδη εσπεριδοειδών έχουν διαφορετική ευαισθησία στους παγετούς. Με άλλα λόγια, αν και τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ευαίσθητα σε θερμοκρασίες κάτω από 0 οC, συγκριτικά υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητα είδη. Πιο συγκεκριμένα, η σειρά αντοχής των εσπεριδοειδών στο ψύχος από τα πιο ανθεκτικά προς τα πιο ευπαθή είναι η ακόλουθη: μανταρινιές τύπου Σατσούμα, υπόλοιπες μανταρινιές, νεραντζιά, πορτοκαλιά, γκρέιπφρουτ, φράπα, λεμονιά, λιμεττιά και κιτριά.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η λεμονιά είναι από τα πλέον ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες είδη. Με άλλα λόγια, κατά την έλευση ενός παγετού σε μια περιοχή που καλλιεργούνται εσπεριδοειδή συμβαίνει πολλές φορές να καταγράφονται σημαντικότατες ζημίες σε λεμονόδενδρα ενώ την ίδια ώρα να έχουμε πολύ μικρότερες ζημίες-μη αξιόλογες σε πορτοκαλιές (Παπαδάκης, 2009). Για παράδειγμα, στην χώρα μας υπήρχαν το 2004 περίπου 100.000 στρέμματα με λεμονιές. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετός) όμως κατά το 2003 και 2004 κατέστρεψαν πάνω από το μισό φυτικό κεφάλαιο στην Β. Πελοπόννησο, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες λεμονιές. Από το 2004 και μετά η χώρα μας από αυτάρκης που ήταν σε λεμόνια εξελίχθηκε σε ελλειμματική (Ανώνυμος, 2008).

1.3 Φυσιολογική προσέγγιση του παγώματος των φυτικών ιστών υπό συνθήκες παγετού

Υπό συνθήκες παγετού, το νερό που περιέχεται εντός των ιστών των εσπεριδοειδών παγώνει με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του (σχηματισμός παγοκρυστάλλων). Αποτέλεσμα του σχηματισμού παγοκρυστάλλων είναι η πρόκληση μηχανικών ζημιών (διαρρήξεις) στα κυτταρικά τοιχώματα και στις κυτταρικές μεμβράνες αλλά και μη αντιστρεπτών μεταβολών στη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών (λόγω αφυδάτωσης). Ανάλογα με την έκτασή τους, οι προαναφερόμενες μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στη νέκρωση των ζημιωμένων από τις χαμηλές θερμοκρασίες ιστών (Spiegel-Roy και Goldschmidt, 1996).

Κατά την πτώση της θερμοκρασίας, ο κυτταρικός χυμός των φυτών υπέρ-ψύχεται δηλαδή διατηρείται σε υγρή κατάσταση, σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη του σημείου πήξης μηδέν βαθμών κελσίου του νερού. Καθώς συνεχίζεται η μείωση της θερμοκρασίας, το εξωκυτταρικό νερό (νερό που βρίσκεται στον αποπλάστη) αρχίζει να παγώνει, οπότε ελκύεται θερμότητα στο περιβάλλον. Έτσι, η θερμοκρασία αυξάνεται ταχύτατα (κατά 4-5 οC) και διατηρείται αμετάβλητη έως ότου παγώσει όλο το εξωκυτταρικό νερό. Τότε, η έκλυση της θερμότητα σταματά και αρχίζει πάλι η πτώση της θερμοκρασίας, που συνοδεύεται από την έξοδο του νερού από το κυτταρόπλασμα προς τον αποπλάστη όπου και παγώνει. Η έκλυση αυτή της λανθάνουσας θερμότητας τήξης του νερού αποτελεί τη θεωρητική βάση για την πρακτική του καταιονισμού των καλλιεργειών κατά την διάρκεια παγετού. Η αφυδάτωση του πρωτοπλάστη μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη της κυτταρικής μεμβράνης, με αποτέλεσμα να τη νεκρώσει, ενώ η αύξηση της διαπερατότητας των μεμβρανών κατά τον εγκλιματισμό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή σχηματισμού ενδοκυτταρικών παγοκρυστάλλων. Τα όρια της υπέρψυξης του κυτταρικού χυμού διαφέρουν μεταξύ των φυτικών ειδών και για το ίδιο φυτικό είδος υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων ιστών (Κωνσταντινίδου, 2003).

2. Ζημίες από παγετό στα εσπεριδοειδή

Οι ζημίες από τους παγετούς είναι πολύ συχνές στα εσπεριδοειδή και αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της καλλιέργειάς τους στη χώρα μας, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Πρόκειται για τις ζημίες επί των δένδρων (φύλλα, βλαστοί, κλαδιά, βραχίονες, κορμός) και των καρπών που προκαλούνται όταν επικρατήσουν θερμοκρασίες κάτω από τους 0 οC κατά τις οποίες σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου μέσα στους φυτικούς ιστούς (παγοπληξία) (Παναγόπουλος, 1993).

Η έκταση των ζημιών που παρατηρούνται στα δένδρα των εσπεριδοειδών εξαρτάται όχι μόνο από την απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία εκτίθενται αυτά κατά τον παγετό αλλά και από την ταχύτητα πτώσης της θερμοκρασίας. Επίσης, μεγάλη σημασία έχουν και οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος στις οποίες εκτίθενται τα δένδρα κατά την περίοδο που προηγείται του παγετού (κατάσταση εγκλιματισμού). Δηλαδή τα καλώς εγκλιματισμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες δένδρα είναι περισσότερο ανθεκτικά στους παγετούς και επομένως παρουσιάζουν μικρότερης κλίμακας ζημίες από ότι τα μετρίως εγκλιματισμένα ή τα μη εγκλιματισμένα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα δένδρα είναι περισσότερο ευαίσθητα στους παγετούς κατά το φθινόπωρο ή τις αρχές του χειμώνα από ότι κατά τα μέσα με τέλη του χειμώνα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία των δένδρων στις χαμηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με τη φυσιολογική την υγιεινή τους κατάσταση, αφού δένδρα που παρουσιάζουν για παράδειγμα ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων ή είναι προσβεβλημένα από διάφορους εχθρούς και ασθένειες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο ψύχος (Παπαδάκης, 2009).

Οι Spiegel-Roy και Goldschmidt (1996) αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές τα εσπεριδοειδή υφίστανται σοβαρότατες ζημίες σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -2,2 και -6,7 ºC. Μάλιστα, φυτικοί ιστοί με υψηλό υδατικό περιεχόμενο (>85%), όπως τα άνθη και η νεαρή-τρυφερή βλάστηση, είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω του ότι σχηματίζονται ευκολότερα παγοκρύσταλλοι. Σε ό,τι αφορά τους καρπούς, αυτοί ζημιώνονται συνήθως είτε μετά από έκθεσή τους στους -2 ºC για 4 ώρες είτε μετά από μερικές ώρες στους -3 ºC.

2.1. Ζημίες στα φύλλα και στους βλαστούς

Αρχικά παρατηρούνται συμπτώματα στα φύλλα. Τα φύλλα συστρέφονται ξηραίνονται αποκτούν ανοικτό καστανό χρώμα και αργότερα πέφτουν. Αν ο παγετός είναι ισχυρός έχουμε προσβολές σε βλαστούς, βραχίονες ακόμα και στον κορμό του δένδρου. Οι ετήσιοι και οι νέοι-τρυφεροί βλαστοί αποκτούν εσωτερικά ένα καφέ χρώμα (Παναγόπουλος, 1993). Αν ο παγετός είναι ισχυρός παρατηρείται νέκρωση ακόμα και σε αγγεία των βλαστών μεγαλύτερης ηλικίας με αποτέλεσμα τη ξήρανση ολόκληρων κλαδιών, υποβραχιόνων, βραχιόνων ή/και του κορμού του δένδρου (Εικ. 2).

Αναφέρεται ότι τα δένδρα της λεμονιάς αποφυλλόνονται ολοκληρωτικά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -4,4 έως -5,7 ºC. Η πτώση της θερμοκρασίας στους -6,7 ºC προκαλεί σοβαρότατη ζημία στο ξύλο των λεμονοδένδρων. Τα άνθη νεκρώνονται στους -1,7 ºC (Morton, 1987).  

Εικόνα 2. Υδατώδεις κηλίδες σε ζημιωμένα από ήπιο παγετό φύλλα εσπεριδοειδούς (αριστερά) και ολοκληρωτική καταστροφή δένδρων από ισχυρό παγετό (δεξιά) (Anonymous, 2009).

2.2. Ζημίες στους καρπούς

Κατά τον Παναγόπουλο (1993), η ευαισθησία των καρπών στους παγετούς εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται ο καρπός. Οι προσβεβλημένοι καρποί αρχικά εμφανίζουν υδατώδεις περιοχές στις μεμβράνες της σάρκας. Αργότερα οι καρποί μαυρίζουν και η σάρκα αφυδατώνεται. Οι έντονα ζημιωμένοι-παγωμένοι καρποί πέφτουν από το δένδρο. Φυσικά τέτοιοι δεν είναι εμπορεύσιμοι (Εικ. 3).

Τα νεαρά καρπίδια νεκρώνονται στους -1,7 ºC ενώ οι ώριμοι και οι σχεδόν ώριμοι καρποί πλήττονται σε θερμοκρασίες μικρότερες από -2,2 ºC (Morton, 1987). Πράσινοι καρποί διαμέτρου 2 cm αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -4 ºC και είναι πιο ανθεκτικοί όχι μόνο από τα άνθη και από τα νεαρά καρπίδια αλλά και από τους ώριμους καρπούς (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

Εικόνα 3. Πτώση παγετόπληκτων καρπών πριν τη συγκομιδή (αριστερά) και εμφανή συμπτώματα (εσωτερικό στέγνωμα) παγετοπληξίας σε καρπούς (δεξιά πάνω) (Anonymous, 2009).

3. Μέτρα προστασίας του οπωρώνα

Τα μέτρα προστασίας των οπωρώνων των εσπεριδοειδών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τα παθητικά και τα ενεργητικά μέτρα. Σκοπός των παθητικών μέτρων είναι να μειώσουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί παγετός και να αυξήσουν την αντοχή των φυτών (ολόκληρου του οπωρώνα) στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα παθητικά μέτρα έχουν στην ουσία προληπτική δράση. Αντίθετα, τα ενεργητικά μέτρα είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα παθητικά και αυτό γιατί ο κάθε παραγωγός επεμβαίνει στο μικροκλίμα της περιοχής με διάφορες τεχνικές ή/και με διάφορα μηχανήματα για να εμποδίσει την δημιουργία παγετού ή να μετριάσει την έντασή του (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

3.1 Παθητικά μέτρα παγετοπροστασίας

Στην κατηγορία των παθητικών μέτρων προστασίας συγκαταλέγονται αποφάσεις που λαμβάνονται ή ενέργειες που εκτελούνται πολύ πριν από την εμφάνισή του παγετού και έχουν ως απώτερο στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας του οπωρώνα στους παγετούς ή τη μείωση της πιθανότητας να δημιουργηθούν συνθήκες παγετού ή τουλάχιστον ισχυρού παγετού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και αναλύονται παρακάτω τα εξής παθητικά-προληπτικά μέτρα: (α) κατάλληλη επιλογή θέσης οπωρώνα (τοπογραφία περιοχής, μικροκλίμα χωραφιού), (β) επιλογή κατάλληλου είδους, ποικιλίας και υποκειμένου, (γ) καλλιεργητικές τεχνικές που προάγουν το σχηματισμό εύρωστων δένδρων (θρέψη, φυτοπροστασία, εφαρμογή διαφόρων σκευασμάτων) και (δ) δημιουργία φυσικών ή τεχνιτών ανεμοφρακτών (Παπαδάκης, 2009).

3.1.1 Εκλογή κατάλληλης τοποθεσίας εγκατάστασης εσπεριδεώνα

Δεδομένου ότι η θερμοκρασία του αέρα επηρεάζεται από την κλίση του εδάφους, την έκθεση του οπωρώνα στον ήλιο και το υψόμετρο, η τοπογραφία της περιοχής πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά πριν την εγκατάσταση των εσπεριδεώνων. Στα πλαίσια αυτά, σε περιοχές που υπάρχουν συχνά ψυχροί άνεμοι επιλέγονται για εγκατάσταση εσπεριδοειδών οι πλαγιές σε σχέση με τις κοιλάδες, ιδιαίτερα όταν οι κοιλάδες περιβάλλονται περιμετρικά από πλαγιές και είναι δύσκολη η διαφυγή των ψυχρών αέριων μαζών. Επίσης, οι περιοχές που βρίσκονται κοντά από υδάτινους όγκους (φράγματα, λίμνες, θάλασσα) αποτελούν ιδανικούς τόπους ανάπτυξης των εσπεριδοειδών αφού μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας (παγετού), λόγω της υψηλής θερμοχωρητικότητας του νερού.

3.1.2 Εκλογή κατάλληλου είδους, ποικιλίας και υποκειμένου

Πριν την εγκατάσταση του εσπεριδεώνα είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής προκειμένου να αποκλείσουμε την περίπτωση εγκατάστασής του (αν οι παγετοί είναι συχνοί και ισχυροί) ή να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για το είδος ή τα είδη που μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (απουσία παγετών ή σπάνιοι και ασθενείς παγετοί). Σε κάθε περίπτωση, η ανθεκτικότητα των διαφόρων ειδών και ποικιλιών είναι δυνατό να βελτιωθεί με τη χρήση διαφόρων υποκειμένων, σχετικά ανθεκτικών στις χαμηλές θερμοκρασίες (Παπαδάκης, 2009).

Σε ότι αφορά τη σειρά ανθεκτικότητας των διαφόρων ειδών εσπεριδοειδών στις χαμηλές θερμοκρασίες, από το πιο ευαίσθητο στο πιο ανθεκτικό, είναι: κιτριά, λιμεττιά, λεμονιά, φράπα, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιά, νεραντζιά και μανταρινιά. Επίσης, το υποκείμενο πάνω στο οποίο εμβολιάζονται τα διάφορα και ποικιλίες εσπεριδοειδών είναι δυνατό να επηρεάσει την ανθεκτικότητά τους υπό συνθήκες παγετού (Παπαδάκης, 2009). Για παράδειγμα, η ποικιλία μανδαρινιάς Clementine εμβολιασμένη πάνω σε τρίφυλλη πορτοκάλια παρουσιάζει αντοχή στους -6 ºC ενώ πάνω σε νεραντζιά νεκρώνετε στην ίδια θερμοκρασία (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996). Γενικά, η σειρά ευαισθησίας διαφόρων υποκειμένων εσπεριδοειδών παρουσιάζεται αναλυτικά στον Πίνακα 1.

3.1.3 Εξασφάλιση καλής φυσιολογικής και υγιεινής κατάστασης των δένδρων

Γενικά, δένδρα που βρίσκονται καλή φυσιολογική και υγιεινή κατάσταση ευνοούνται, αφού τους περισσεύουν υδατάνθρακες και λοιπές θρεπτικές ουσίες που επαυξάνουν την ανθεκτικότητά τους στις χαμηλές θερμοκρασίες. Δένδρα εξαντλημένα, που είχαν για παράδειγμα υπερβολικό φορτίο καρπών, δένδρα με προβλήματα προσβολών στα φύλλα από μυκητολογικές ασθένειες ή από φυτόφθορα στο λαιμό και δένδρα προσβεβλημένα από κοκκοειδή και άλλους εχθρούς παρουσιάζουν μειωμένη αντοχή στον παγετό (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

3.1.4 Εγκατάσταση φυσικών ή τεχνητών ανεμοφρακτών

Η παρουσία ανεμοφρακτών δηλαδή υψηλών δένδρων, όπως κυπαρίσσια, προστατεύουν τον οπωρώνα από παγερούς ανέμους (δυνατούς βοριάδες) (Εικ. 4). Όμως, σε περιοχές όπου υποφέρουν από παγετούς ακτινοβολίας η παρουσία ανεμοφρακτών δίδει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι εμποδίζει την κίνηση του αέρα και σχηματίζει έναν θύλακα παγετού (Σφακιωτάκης, 1993). Σε γενικές γραμμές, η προστασία που παρέχουν οι ανεμοφράχτες εξαρτάται από το ύψος τους, δηλαδή προσφέρουν προστασία στον οπωρώνα ίση με 7-10 φορές το ύψος τους. Για παράδειγμα, ένα ανεμοφράκτης με δένδρα ύψους 10 μέτρων παρέχει προστασία ακτίνας 70-100 μέτρα στα δένδρα του οπωρώνα, αρχής γενομένης από το σημείο που βρίσκονται τα δένδρα του φράκτη.

Εικόνα 4. Ανεμοφράκτης σε οπωρώνα εσπεριδοειδών.

3.1.5 Καταπολέμηση ζιζανίων

Ο φυσικός χλοοτάπητας στους οπωρώνες δημιουργείται από την ανάπτυξη ζιζανίων τα οποία απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε φωτοσυνθετικά υλικά και παράλληλα εμποδίζουν το έδαφος να θερμανθεί. Η διαπνοή τους επίσης έχει κάποια ψυχρή επίδραση στον οπωρώνα. Ενσωματώνοντας τον χλοοτάπητα και ισοπεδώνοντας το έδαφος επιτρέπουμε την ακτινοβολούμενη από τον ήλιο θερμότητα να ζεστάνει την εδαφική μάζα. Στη συνέχεια, η θερμότητα αυτή ακτινοβολείται πάλι πίσω στον ουρανό τη νύχτα. Κατά την διαδικασία αυτή, οι οφθαλμοί και τα λοιπά φυτικά όργανα απορροφούν ένα μέρος από την ακτινοβολούμενη θερμότητα και εξασφαλίζεται κάποια παγετοπροστασία (Ποντίκης, 1997).

3.1.6 Αποφυγή κλαδεύματος και υπερβολικών λιπάνσεων λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου του έτους

Έχει αποδειχτεί ότι τα ακλάδευτα δένδρα είναι λιγότερο ευπαθή στους παγετούς από ότι τα κλαδεμένα. Τα δένδρα για να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να κλαδεύονται νωρίς την άνοιξη και όχι αργά το καλοκαίρι. Επίσης, απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί κατά την λίπανση των δένδρων την περίοδο λίγο πριν την πτώση των θερμοκρασιών, από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου, αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

3.1.7 Ψεκασμοί για τον περιορισμό των παγοποιητικών βακτηρίων

Στην φύση βρέθηκαν βακτήρια του είδους Psedomonas syringae όπου μολύνουν τα φυτά χωρίς να προκαλούν ασθένειες. Αποικίες τέτοιων βακτηρίων εγκαθίστανται πάνω στους φυτικούς ιστούς και εκκρίνουν πρωτεϊνικές ουσίες όπου αποτελούν τους πυρήνες γύρω από τους οποίους ενώνονται τα μόρια του νερού με αποτέλεσμα τον ευκολότερο σχηματισμό παγοκρυστάλλων. Έτσι τα δένδρα γίνονται πιο ευαίσθητα στους παγετούς.

Είναι ένα από τα μέτρα παθητικής προστασίας είναι και η εφαρμογή διαφόρων χημικών και βιολογικών σκευασμάτων με σκοπό τον περιορισμό του πληθυσμού των επιφύτων παγοποιητικών βακτηρίων και επομένως την αύξηση της αντοχής των δένδρων στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παράδειγμα τέτοιων χημικών ουσιών αποτελούν διάφορα βακτηριοκτόνα, όπως τα χαλκούχα σκευάσματα (Σφακιωτάκης, 1993).

3.2 Ενεργητικά μέτρα παγετοπροστασίας

Είναι τα μέτρα που λαμβάνει ο καλλιεργητής χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και διάφορα μέσα που διαθέτει προκειμένου να επέμβει στον οπωρώνα λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του παγετού με απώτερο στόχο την αύξηση της θερμοκρασίας φυτικών ιστών, φυτικών οργάνων, ολόκληρων δένδρων και ολόκληρου του οπωρώνα συνολικά ώστε να περιοριστούν, αν όχι να αποφευχθούν, οι ζημιές που προκαλούνται από την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και αναλύονται παρακάτω τα εξής ενεργητικά μέτρα παγετοπροστασίας: (α) ανεμομίκτες, (β) θερμάστρες, (γ) εφαρμογή νερού (καταιονισμός, κατάκλιση) και (δ) χρήση μονωτικών υλικών (νεαρά δενδρύλλια) (Παπαδάκης, 2009).  

3.2.1 Ανεμομίκτες

Οι ανεμομίκτες είναι από τα σπουδαιότερα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των παγετών. Εγκαθίστανται στους οπωρώνες και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από την κόμη των δένδρων (περίπου στα 11 μέτρα) διότι εκεί βρίσκεται ένα στρώμα θερμού αέρα, που εκμεταλλευόμαστε κατά τη λειτουργία του ανεμομίκτη (Εικ. 5, 6). Ο ανεμομίκτης στέλνει τον θερμό αέρα που βρίσκεται πολύ πάνω από την κόμη των δένδρων προς το έδαφος όπου βρίσκεται ο ψυχρός αέρας (ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από το θερμό) και τους αναμιγνύει, με αποτέλεσμα την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του αέρα που βρίσκεται κοντά στο έδαφος και γύρω από την κόμη των δένδρων. Ο υψηλά ευρισκόμενος αέρας θερμαίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας μόλις βραδιάσει ο αέρας πάνω από την επιφάνεια του εδάφους που θερμάνθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας ψύχεται καθώς η θερμότητα ανταλλάσσεται μ’ αυτήν του εδάφους. Καθώς η ανταλλαγή θερμότητας συνεχίζεται το στρώμα του ψυχρού αέρα κοντά στο έδαφος αυξάνει σε ύψος αλλά ο πυκνότερος και ψυχρότερος αέρας βρίσκεται κοντά στο έδαφος (Ποντίκης, 1997; Βασιλακάκης, 2004).

Εικόνα 5. Ανεμομίκτης σε οπωρώνα εσπεριδοειδών.

Οι ανεμομίκτες δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα αν τεθούν σε λειτουργία έγκαιρα και όταν επικρατεί νηνεμία. Είναι σημαντικό να μην λειτουργεί ο ανεμομίκτης όταν επικρατεί δυνατός αέρας στην περιοχή διότι μπορεί να προκληθούν περαιτέρω ζημίες όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά ακόμα και στο ίδιο το μηχάνημα (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

Οι ανεμομίκτες μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία του οπωρώνα κατά 2 έως 4 ºC. Είναι περισσότερο αποτελεσματικοί όταν συνδυάζονται με θέρμανση του οπωρώνα. Ο ανεμομίκτης πρέπει να τίθεται αυτόματα σε λειτουργία με τους αυτόματους μηχανισμούς που διαθέτει όταν η θερμοκρασία του οπωρώνα έχει φθάσει στους +1 ºC και να λειτουργεί συνεχώς όσο χρόνο επικρατεί παγετός και να σταματάει αυτόματα όταν η θερμοκρασία περάσει τους +1,1 ºC. Οι ανεμομίκτες λειτουργούν με ρεύμα ή με μηχανή ντίζελ. Μπορούν να καλύψουν 10-20 στρέμματα ανάλογα με την ισχύς τους. Έτσι μπορούμε να συνδυάσουμε περισσότερα από 2 μηχανήματα στον οπωρώνα, ανάλογα την έκταση και το σχήμα του. Επιπρόσθετα, πριν την τοποθέτηση του ανεμομίκτη σε έναν οπωρώνα πρέπει να εξεταστούν τα ρεύματα αέρα που συνήθως επικρατούν στην περιοχή για να τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο (Βασιλακάκης, 2004).

Εικόνα 6. Ανεμομίκτης σε κοντινή φωτογραφία.

3.2.2 Θερμάστρες

Είναι η μέθοδος κατά την οποία η ανύψωση της θερμοκρασίας γίνεται με ειδικές θερμάστρες πετρελαίου ή προπανίου. Όταν δίνεται το σήμα κινδύνου οι θερμάστρες ανάβουν και λειτουργούν επί τόσο χρονικό διάστημα όσο επικρατεί παγετός. Απαιτούνται 20 θερμάστρες ανά στρέμμα (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

Το κόστος αγοράς είναι πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα σε μεγάλους οπωρώνες όπου είναι και δύσκολη η εγκατάσταση τους. Επίσης, οι θερμάστρες προπανίου, που ήταν ένα από τα πρώτα συστήματα παγετοπροστασίας των εσπεριδοειδών που εφαρμόστηκε στη Φλώρινα των ΗΠΑ, έχουν πλέον εγκαταλειφθεί (Βασιλακάκης, 2004).

3.2.3 Καταιονισμός

Η μέθοδος του καταιονισμού, δηλαδή της εφαρμογής νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ), είναι πολύ αποτελεσματική για την προστασία των δένδρων από τον παγετό και χρησιμοποιείται και για την προστασία των εσπεριδοειδών (Εικ. 7).

Εικόνα 7. Σύστημα καταιονισμού για άρδευση και παγετοπροστασία εσπεριδοειδών.

Η εφαρμογή του καταιονισμού πρέπει να ξεκινάει όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι 1,1-2,2 ºC, ανάλογα με το σημείου δρόσου, και να σταματάει όταν ανέβει πάνω από τον 1 ºC. Η μέθοδος αυτή μπορεί να προστατέψει τα δένδρα όταν η θερμοκρασία πέσει μέχρι -3.9 ºC και αποδίδει καλύτερα αν έχουμε βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και όχι απότομη (Βασιλακάκης, 2004).

Κατά τους Βασιλακάκη & Θεριό (1996), για την προστασία των δένδρων από παγετό γίνεται εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου. Μόλις δίνεται το σήμα κινδύνου το αυτόματο δίκτυο εκτόξευσης νερού τίθεται σε λειτουργία. Το όλο σύστημα λειτουργεί μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Προϋπόθεση είναι να εφαρμόζεται σε ελαφριά εδάφη και με καλή στράγγιση και απαραίτητο είναι να υπάρχει μόνιμο αρδευτικό δίκτυο και μόνιμη παροχή νερού.

Εικόνα 8. Σχηματισμός πάγου πάνω σε δένδρα κατά την εφαρμογή νερού μέσω δικτύου καταιονιστήρων  (Anonymous, 2009).

Ως βασικό μειονέκτημα αυτής της μεθόδου αναφέρεται ο σχηματισμός πάγου (σταλακτίτες-σταλαγμίτες) στο σημείο που πέφτει το νερό πάνω στην κόμη (Εικ. 8), με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στα δένδρα από το βάρος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να παρατηρηθεί θραύση χαμηλών κλαδιών (ποδιών) αλλά ακόμα και βραχιόνων. Σε οπωρώνες που χρησιμοποιείται η παραπάνω μέθοδος, καλό είναι κατά το κλάδεμα των δένδρων να αφαιρούνται οι ποδιές που βρίσκονται κοντά στο έδαφος.

3.2.4 Άρδευση με κατάκλιση

Αφού το νερό παράγει θερμότητα όταν ψύχεται ή παγώνει, το πότισμα με κατάκλιση (αυλάκια, λεκάνες) όταν πρόκειται να σημειωθεί παγετός είναι ένας τρόπος περιορισμού ή αποφυγής ζημιών (ανάλογα με την ένταση του επερχόμενου παγετού). Η μέθοδος όμως αυτή έχει όμως αρκετά μειονεκτήματα: (α) απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού, (β) αν η θερμοκρασία πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, το νερό του ποτίσματος θα παγώσει και αν οι θερμοκρασίες παγετού επιμένουν γι’ αρκετές ημέρες και το πότισμα συνεχίζεται το έδαφος πλημμυρίζει, αμέσως μετά το πέρας των θερμοκρασιών παγετού, και τα δένδρα μπορεί να ξεραθούν από ασφυξία, και (γ) δεν μπορούν να εκτελεστούν κανονικά οι προβλεπόμενες για την εποχή καλλιεργητικές φροντίδες, λόγω του ότι το έδαφος θα παραμένει αρκετά υγρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πράγμα που παρεμποδίζει τις εργασίες αυτές (Ποντίκης, 1997).

Εικόνα 9. Χρήση διαφόρων μονωτικών υλικών γύρω από τον κορμό δενδρυλλίων για την προστασία τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες (Anonymous, 2009).

3.2.5 Χρήση μονωτικών υλικών

Μια πολύ απλή και εύκολη μέθοδος για να προστατευτούν τα νεαρά δενδρύλλια, που είναι και πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι η τοποθέτηση μονωτικών υλικών γύρω από τον κορμό τους (Εικ. 9). Χρησιμοποιείται κυρίως σε φυτώρια αλλά και κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάσταση των νεαρών δενδρυλλίων στον αγρό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το φελιζόλ, το άχυρο, διάφορα πλαστικά ή συνθετικά υλικά ακόμα και χώμα γύρω από τον κορμό. Η απόδοση αυτής της μεθόδου εξαρτάται από τις ιδιαίτερες θερμομονωτικές ιδιότητες του κάθε υλικού (Σφακιωτάκης, 1993).

4. Χειρισμοί σε παγετόπληκτα δένδρα

Μετά από ένα ισχυρό παγετό πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για να βοηθηθούν τα δένδρα προκειμένου να ξεπεράσουν το στρες των χαμηλών θερμοκρασιών. Τα τμήματα του δένδρου όπου υπάρχουν σχασίματα του φλοιού πρέπει να θεραπεύονται με μυκητοκτόνα και να καλύπτονται με κόλλα εμβολιασμού για να αποφθεχθεί η είσοδος παθογόνων. Επίσης, πρέπει να γίνεται σωστή λίπανση για να δημιουργηθεί νέα και ζωηρότερη βλάστηση (Βασιλακάκης & Θεριός, 1996).

Μετά την έλευση ενός παγετού και πριν να προχωρήσουμε σε κλάδεμα των δένδρων, αυτά αφήνονται για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να εμφανιστεί η πραγματική ζημία, υπό μορφή ορατών συμπτωμάτων (ξηράνσεις, σχισίματα) επί των νεαρών βλαστών, των κλαδιών, των υποβραχιόνων, των βραχιόνων ή/και επί του κορμού του δένδρου. Μετά από την πάροδο επαρκούς χρονικού διαστήματος, που επιτρέπει την αποκάλυψη της πραγματικής ζημίας που υπέστη το δένδρο, μπορεί να γίνει κλάδεμα με σκοπό την κοπή των ξηρών-απονεκρωμένων τμημάτων των δένδρων με τέτοιο τρόπο ώστε η κόμη να περιορίζεται πλέον μόνο στα ζωντανά τμήματά της. Κατά τη βλαστική περίοδο που έπεται του κλαδέματος παρατηρείται έντονη εκβλάστηση κοιμώμενων ή επίκτητων οφθαλμών με αποτέλεσμα το σχηματισμό νέας βλάστησης. Ανάλογα με την έκταση της ζημιάς και επομένως την έκταση του κλαδέματος που είχαν υποστεί τα δένδρα μετά τον παγέτο, αυτοί οι νέοι βλαστοί χρησιμοποιούνται είτε για τον επανασχηματισμό-διαμόρφωση της κόμης του δένδρου (σε περίπτωση μεγάλης ζημιάς: βραχιοτομή, κορμοτομή) είτε απλά για την αποκατάσταση της καρποφόρας επιφάνειας της κόμης (σε περίπτωση ήπιας ζημιάς: κλάδεμα αφαίρεσης νεαρών κλάδων). Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ζημιών πολύ μεγάλης έκτασης σε δένδρα εσπεριδοειδών, όπου απαιτείται να γίνει κορμοτομή και δεδομένου ότι όλες οι ποικιλίες είναι εμβολιασμένες πάνω σε υποκείμενα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε  η τομή του κορμού να γίνει σε σημείο πάνω από την περιοχή του εμβολιασμού (εξυπακούεται ότι η τομή γίνεται πάντα σε ζωντανό τμήμα). Αυτό θα βοηθήσει στην ταχύτατη αναβλάστηση της ποικιλίας και στον γρήγορο επανασχηματισμό της κόμης του δένδρου και επομένως στην γρήγορη αποκατάσταση της παραγωγικότητάς του. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η ζημιά είναι τέτοια που η τομή του κορμού πρέπει να γίνει υποχρεωτικά κάτω από την περιοχή εμβολιασμού, τότε απαιτείται ο επανεμβολιασμός, με εγκεντρισμό, του υποκειμένου. Αν και απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την διαμόρφωση της κόμης των δένδρων που έχουν επανεμβολιαστεί, σε σχέση με την περίπτωση ηπιότερων ζημιών που δεν απαιτούν επανεμβολιασμό, δίνεται η δυνατότητα στους καλλιεργητές να σκεφτούν και πιθανόν να αποφασίσουν την αλλαγή της καλλιεργούμενης ποικιλίας ή ακόμα και τους είδους (Παπαδάκης, 2009).

5. Συζήτηση- Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, διαπιστώνετε ότι τα εσπεριδοειδή είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πριν από την εγκατάσταση ενός οπωρώνα ο καλλιεργητής πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το μικροκλίμα της περιοχής έτσι ώστε να κάνει την σωστή επιλογή του είδους που θα καλλιεργήσει. Πιο συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου οι παγετοί είναι συχνοί, μέτριας ή μεγάλης έντασης και διάρκειας πρέπει να αποφεύγετε η καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Ωστόσο, σε περιοχές με αυξημένη συχνότητα ασθενών παγετών μπορούν να επιλέγονται για καλλιέργεια τα ανθεκτικότερα είδη, όπως η πορτοκαλιά και η μανταρινιά, και να αποφεύγονται τα πολύ ευαίσθητα, όπως η λεμονιά και η κιτριά. Τα ευαίσθητα είδη πρέπει να καλλιεργούνται σε περιοχές με μηδενική πιθανότητα παγετού. Τέλος, σε ήδη εγκατεστημένους εσπεριδεώνες αλλά και σε μελλοντικές φυτείες εσπεριδοειδών σε περιοχές που συμβαίνουν ασθενείς παγετοί εκτός από τη λήψη προληπτικών (παθητικών) μέτρων θα πρέπει να λαμβάνονται και τα κατάλληλα ενεργητικά μέτρα προστασίας ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι ζημιές.

6.Βιβλιογραφία

Anonymous, 2009. “Subtropical Frost and Freeze Hazards”. Διαθέσιμο online: <http://aggie-horticulture.tamu.edu/syllabi/422/ppt/422frost.ppt>, [Τελευταία πρόσβαση 03/12/2009].

Ανώνυμος, 2008. Τα εσπεριδοειδή στη Ελλάδα. Γεωργία Κτηνοτροφία10, σελ. 8-10. 

Βασιλακάκης, Μ., & Θεριός, Ι., 1996. Μαθήματα Ειδικής Δενδροκομίας Εσπεριδοειδή, Εκδόσεις Δεδούση Θεσσαλονίκη, σελ.54-62.

Βασιλακάκης, Μ., 2004. “Γενική και Ειδική Δενδροκομία”. Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη, σελ. 97-114.

Κωνσταντινίδου, Ε.-Ι., 2003. Φυσιολογία αβιοτικών καταπονήσεων. In: Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, Κ.Α. (Ed.), Φυσιολογία φυτών, από το μόριο στο περιβάλλον. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης, pp. 555-620

Morton, J. 1987. Lemon. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton (Ed.), Miami, FL. p. 160–168.

Παναγόπουλος, Χ.Γ., 1997.”Ασθένειες Καρποφόρων Δένδρων Και Αμπέλου”. Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Αθήνα 1997, σελ. 308-310.

Παπαδάκης, Ι., 2009. “Διαλέξεις μαθήματος Μεσογειακών δενδρωδών καλλιεργειών”, Εκδόσεις ΤΕΙ Κρήτης, Ηράκλειο 2009.

Ποντίκης, Κ., 1997. “Γενική Δενδροκομία”. Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Αθήνα 1997, σελ. 477-486.

Price, M. L., 2009. “Citrus propagation and rootstocks”. Διαθέσιμο online:  <http://www.ultimatecitrus.com/pdf/tncitrus.htm>, [Τελευταία πρόσβαση 28/11/2009].

Spiegel-Roy, P., & Goldschmidt, E.E., 1996. Biology of Citrus, Cambridge University Press.

Σφακιωτάκης, Ε., 1993. “Γενική Δενδροκομία”, Γ’ Έκδοση, Εκδόσεις typo MAN, Θεσσαλονίκη 1993, σελ. 108 – 135.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανδριανός: Ουσιαστική η ενίσχυση στο αγροτικό ρεύμα

και η περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Published

on

By

5 ANDRIANOS 17 1 19 YouTube

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή κατά  τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής νέα και ουσιαστικής σημασίας μέτρα για την στήριξη των αγροτών και για την περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών έναντι της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από Αύγουστο έως Δεκέμβριο η οποία είχε φτάσει μέχρι και να διπλασιάζει το τελικό κόστος του ρεύματος για τους αγρότες το οποίο είναι δυσβάσταχτο, καθώς και  την πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα οικιακά τιμολόγια για τον Δεκέμβριο, και αντιστοίχως στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακόμη, δεσμεύθηκε για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία.

Το πιεστικό ζήτημα που αφορά το αγροτικό ρεύμα το είχα θέσει από κοινού και με άλλους συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά το προηγούμενο διάστημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς με σειρά παρεμβάσεών εντός και εκτός της Βουλής, καθώς οι αγρότες μας αναγκάζονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος τόσο για την άρδευση κατά τη θερινή περίοδο που λόγω της κλιματικής αλλαγής διαρκώς επεκτείνεται, όσο και κατά τον χειμώνα – για παράδειγμα στην Αργολίδα με τη χρήση ανεμομικτών στις δενδρώδεις καλλιέργειες – αλλά και στην κτηνοτροφία από τον αναγκαίο εξοπλισμό (παγολεκάνες και λοιπά)

Η άμεση ανταπόκριση προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών στο αίτημα αυτό των αγροτών είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τους πολίτες και την κοινωνία, και έχει τη βούληση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα στήριξης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται εν μέσω της κρίσιμης αυτής περιόδου, εξαντλώντας με υπευθυνότητα τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Σε συνδυασμό με τη διασφάλιση 19,3 δις ευρώ από τη νέα ΚΑΠ χωρίς καμία δηλαδή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου σημειώθηκε μείωση 10-15%, με τα 63 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση στήριξη των αγροτών μας εντός του 2021, τα 225 εκατομμύρια μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, τις ευνοϊκές προβλέψεις του νέου νόμου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τις αναγκαίες ρυθμίσεις για τους εργάτες γης, την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στα δυστυχώς ολοένα και συχνότερα, ολοένα και πιο έντονα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που προξενούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει καθημερινά την αποφασιστικότητά της να στηρίξει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα, με πίστη στις παραγωγικές δυνάμεις και την καθοριστική συμβολή των Ελλήνων παραγωγών στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading
ScreenHunter-1276
300x300vac
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ-2017-12-22-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΔΕΥΑΑΡΜ-μικρή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ4 ώρες ago

Το Νοσοκομείο Άργους διαψεύδει οτι ηλικιωμένη δεν χειρουργήθηκε λόγω έλλειψης υλικών
0 (0)

ScreenHunter 2846
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ6 ώρες ago

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ DRONE+VIDEO
0 (0)

poylas_andreas_voyli_
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ8 ώρες ago

Ανδρέας Πουλάς: Την ανεπάρκεια της Πολιτείας και της ΔΕΗ την πληρώνουν και πάλι οι αγρότες της Αργολίδας
0 (0)

-4-Facebook
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ8 ώρες ago

Επικοινωνία Καμπόσου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τον παγετό στην Αργολίδα (βίντεο)
0 (0)

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ-ΑΠΕ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ10 ώρες ago

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Τροχαίο με σύγκρουση οχημάτων και έναν τραυματία
0 (0)

periferiako-epimelhtiriako-symboylio-1280x720
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ12 ώρες ago

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του Τουριστικού κλάδου
0 (0)

sxoleio-nafplio
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ12 ώρες ago

Στις 10:00π.μ. η ώρα έναρξης των μαθημάτων την Πέμπτη 27/1 στα σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων
0 (0)

48_82
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ12 ώρες ago

Ο Δήμος Ναυπλιέων δίπλα στους αγρότες
0 (0)

nosokomeio-diadromos-anamoni-grafeia_3_3
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 ημέρα ago

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χωρίς υλικά το Νοσοκομείο Άργους Ούτε Οινόπνευμα ??«δηλαδή»
0 (0)

Coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Greece
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 ημέρα ago

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: 165 Τα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα 25/1
0 (0)

55555555555 copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ :ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

777 2264
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ1 μήνα ago

Μαλλιά Φθινόπωρο / Χειμώνας 2021 -2022: Οι νέες τάσεις στα κουρέματα – Τα νέα χτενίσματα

eortologio-poioi-giortazoyn-simera-paraskeyi-17-dekemvrioy-960x504
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ανάπλαση-Αιγίου-Ναύπλιο-εργασίες-2-780x470
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάπλαση.

iStock-1131738236-1024x683
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας & επιστρεπτέες προκαταβολές

arvanitia-1
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Επιδοτούμενη μετεκπαίδευση σε Ναύπλιο, Ερμιόνη, Λουτράκι, Καλαμάτα – Ποιους αφορά

444 2316
LIFESTYLE1 μήνα ago

«Πολλές φορές θα πω “το σύντροφό μου” και μου απαντάνε “τι σύντροφο;”»

ScreenHunter 2324
LIFESTYLE1 μήνα ago

The Voice – Τελικός: Νικήτρια η 16χρονη Άννα που τραγουδάει σαν άγγελος – “Σε θαυμάζω, είμαι τόσο τυχερός”

5652323
LIFESTYLE1 μήνα ago

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος, ο κινηματογραφικός «Κίμωνας»

6567 2350
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Λυκουρέντζος: ΕΛ.Γ.Α.: 71 Εκατ. ευρώ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ.

ScreenHunter 2846
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ6 ώρες ago

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ DRONE+VIDEO
0 (0)

48_82
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ12 ώρες ago

Ο Δήμος Ναυπλιέων δίπλα στους αγρότες
0 (0)

ScreenHunter-2828
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 ημέρα ago

Το πανέμορφο Ναύπλιο 25 -1 -2022 ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (ΕΛΠΙΣ) ΒΙΝΤΕΟ
0 (0)

ScreenHunter 115
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ1 ημέρα ago

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό του δήμου για την καλή δουλειά
0 (0)

xionikor-16012020-11
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ2 ημέρες ago

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στην Αργολίδα για την σφοδρή ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες
0 (0)

Χιόνια στην Συρία και την Σαουδική Αραβία _ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 22_01_2022 _ OPEN TV 0-7 screenshot
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ3 ημέρες ago

Πρωτοφανής χιονόπτωση σε Συρία και Σαουδική Αραβία (βίντεο)
0 (0)

EuUsf4NWQAEAsrt
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ3 ημέρες ago

Οριστικό: Κλειστά τα σχολεία και στο Δήμο Άργους Μυκηνών 24 και 25/1 λόγω κακοκαιρίας
0 (0)

xionia-ethniki-odos-
ΚΑΙΡΟΣ4 ημέρες ago

Οδηγίες προς τους οδηγούς από την ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. για την επερχόμενη κακοκαιρία
0 (0)

ScreenHunter 2758
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 εβδομάδα ago

Οικία Νίκου Καρούζου. Αγώνας για την διάσωσή της. Ανάπλι εμπρός!
0 (0)

ScreenHunter 2754
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 εβδομάδα ago

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΕΥΑΝ 2022
4 (1)

Trending

Copyright © 2021-22 Digital Cities IKE , powered by Dritsas.gr