ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV


Oσο ο πρωθυπουργός λέει στους αγρότες «εδώ είμαστε για να συζητήσουμε, αλλά με ανοικτούς δρόμους» τόσο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι και υποστηρίζουν πως έχουν «γίνει 100 συζητήσεις που δεν έχουν βγάλει τίποτα».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των μπλόκων ανά την Ελλάδα. Μετά τις 5 το απόγευμα χθες μάλιστα συγκεντρώθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ξεκινώντας να μπλοκάρουν δρόμους.

Οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στο Στεφανοβίκειο, αποκλείοντας την παλιά Εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού και στην Καρδίτσα, καθώς και στο Κάστρο Βοιωτίας. Στον Πλατύκαμπο υπάρχουν ήδη αστυνομικές δυνάμεις που έχουν απαγορεύσει στους αγρότες να κάψουν μπάλες από άχυρο πάνω στην Εθνική, κάτι που έπραξαν ωστόσο, αλλά στον παράδρομο της Ε.Ο.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία. Ήδη η Τροχαία έχει κάνει εκτροπή στην κυκλοφορίας από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο,  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν μαζί του, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα και όχι μέσα από το κλείσιμο των δρόμων, απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Άρη Πορτοσάλτε και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα και στο πλαίσιο της Agrotica, είχε διαρκείς επαφές και συζητήσεις με το σύνολο των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα.

Επίσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημά τους για ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θα επικοινωνήσει γι’ αυτό με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα μεταβεί στην περιοχή της βόρειας Φθιώτιδας ο ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας για να συζητήσει μαζί τους. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ένα 3% παραγωγών που δεν έχουν πάρει προκαταβολές αποζημιώσεων για καλλιέργειες όπως σταφύλια και ροδάκινα, ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο αίτημα μερίδας των αγροτών για πάγωμα της νέας ΚΑΠ σημείωσε ότι δεν μας περισσεύει ούτε ευρώ. Δεν κλοτσάμε το χέρι που μας στηρίζει, επισήμανε, ο ΥπΑΑΤ, περιγράφοντας την τακτική της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ και εξήγησε ότι οι αγρότες θα έχαναν επιδοτήσεις 2,8 δισ. ευρώ ετησίως αν συνέβαινε αυτό.

Κάλεσμα για διάλογο απεύθυνε ο Λευτέρης Αυγενάκης
Κάλεσμα για διάλογο απεύθυνε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Διευκρίνισε ότι δεν έχουν χαθεί 236 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ, αλλά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι, που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, στον Πυλώνα ΙΙ που αφορά στις υποδομές στον αγροτικό τομέα. Δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου  (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες και συγκεκριμένα:

– Μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%

– Μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%

– Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ

– Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα

– Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024).

Κλείνοντας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να επαναξιολογήσουν το σύνολο του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Μαρία Καρυστιανού, για ακόμη μία φορά συγκλόνισε! ΒΙΝΤΕΟ

admin

Εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκη στην Καλαμάτα εισέπνευσαν καυστική ουσία – 5 άτομα στο νοσοκομείο

diktio

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Άργους Μυκηνών

admin

Τι ζήτησε για την Αργολίδα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Ανδρέας Πουλάς

admin

Η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του πεσόντος Αεροπόρου Σμηναγού Μιχαήλ Παπαμιχαήλ στην Ερμιόνη

diktio

Με αφορμή τη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μας προσέφεραν ένα απολαυστικό χορωδιακό βράδυ.

admin

”Κρανιδιώτικη Λύριζα 2024″

admin

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Zωή και Μάρκος εναντίον Χάκερς” στο Ναύπλιο

admin

Ναύπλιο: Προχωρούν οι διαδικασίες αγοράς ακινήτου για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

diktio

Ξινή βγήκε η τσιγαρόβολτα για 5 αλλοδαπούς στο Άργος

diktio

Ιωάννης Σαρρής – Δημιουργική συνΕργασία Επιδαύρου

admin

Τροχαίο με τραυματίες στα Λευκάκια Ναυπλίου

admin