ΕΛΛΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μητσοτάκης: «Χρειαζόμαστε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου για την ενέργεια»

Την ανάγκη αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συζήτηση μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ (OECD), Ματίας Κόρμαν.

«Χρειαζόμαστε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου για την ενέργεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «να αντιμετωπίσει ενιαία η Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργειακή κρίση».

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε για καιρό τις υψηλές τιμές στην ενέργεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός, καλώντας την Ευρώπη σε συντεταγμένα μέτρα. 

«Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας να μην κερδίσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού.

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» προειδοποίησε. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει λειτουργική αγορά αερίου υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που η Ελλάδα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Αν αποτύχουμε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να επιστρέψουν δριμύτερες»

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση, λέγοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την κρίση, τότε «θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές». 

Μια τέτοια εξέλιξη, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα επέτρεπε «στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανέλθουν ισχυρότερες».

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα, είπε ότι έχουμε 230 δισεκατομμύρια αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.

«Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση:

What's your reaction?

Related Posts

1 of 590

Leave A Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *