ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπήκαν «πωλητήρια» σε ξενοδοχεία σε Τολό και Ναύπλιο τον Σεπτέμβριο

Διαδικτυακό «πωλητήριο» έχουν αναρτήσει τον τελευταίο μήνα 155 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να έχει θέσει τις βάσεις για ένα ακόμη ρεκόρ τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και σε επίπεδο εσόδων, με τις εκτιμήσεις να βάζουν τον πήχη των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 21 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 18,18 δισ. ευρώ του 2019, ωστόσο, δεκάδες μονάδες, κυρίως μικρές και μεσαίες, βγαίνουν κάθε μήνα προς πώληση.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 155 καταλύματα διατίθενται προς πώληση μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάιο, στην εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν αναρτήθηκαν 204 νέες αγγελίες με ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα προς πώληση, ενώ τον Ιούνιο ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 114. Συνολικά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο αναρτήθηκαν 473 αγγελίες για πώληση ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

Η πλειονότητα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, αφορά μονάδες μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας ουσιαστικά βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των τουριστικών επιχειρήσεων που πωλούνται σχεδόν τα μισά είναι ξενοδοχεία και καταλύματα που βρίσκονται σε νησιωτικούς προορισμούς και δη σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 18 αγγελίες αφορούν ξενοδοχεία και καταλύματα στην Αττική, 9 στην Ήπειρο, 16 στη Χαλκιδική, 18 στην Πελοπόννησο, 7 στη Θεσσαλία, 24 στην Κρήτη, 21 στα νησιά των Κυκλάδων και 16 στα Ιόνια Νησιά. Η υψηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης, στα 9,5 εκατ. ευρώ, εντοπίζεται στο Ξυλόκαστρο, όπου πωλείται ένα ξενοδοχείο, κατασκευής του 2000 και έκτασης 4.482 τ.μ.

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, «η αυξημένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων αντανακλά μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας, διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτάται σε ιστοσελίδες αγγελιών». Αλλωστε, αρκετά είναι και τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα που βρίσκονται επίσημα ή και… ανεπίσημα σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή.

Πρόσφατα, και η Danos – BNP Paribas Real Estate είχε αναδείξει τον μεγάλο αριθμό των προς πώληση ξενοδοχείων στην Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επισημαίνοντας ότι πωλητήρια έχουν αναρτηθεί τόσο σε ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, όσο και σε μικρότερες οικογενειακές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2022 ο τζίρος των ξενοδοχείων της χώρας διαμορφώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ, με τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών, εκείνα των 1, 2 και 3 αστεριών, κατέγραψαν τζίρο 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 22,3% σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή, «στο σφυρί» αναμένεται να βγουν μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Από τις αρχές του έτους έως και τις 29 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκαν 204 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ μέχρι σήμερα ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού εντός του τρέχοντος έτους έχουν 235 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα. Συνολικά πέρυσι αναρτήθηκαν 323 πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την πλατφόρμα e-auction.gr.

Σημειώνεται, δε, ότι στο μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) μέχρι το τέλος του 2022 ήταν εγγεγραμμένα 10.087 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με δυναμικότητα 443.835 δωμάτια, ωστόσο, ενδέχεται κάποια από τα 473 καταλύματα που ανάρτησαν «πωλητήριο» διαδικτυακά να μην είναι μέλη του ΞΕΕ.

Πάντως, η πλειονότητα των ξενοδοχείων ανήκει στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 2.903 ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία των 3 αστέρων, 3.411 ξενοδοχεία στην κατηγορία των 2 αστεριών και 1.222 στην κατηγορία του 1 αστεριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δ. Ορφανός: Προσιτή πρόσβαση όλων των παιδιών σε ασφαλείς δομές – Να δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός στην Ασίνη και ΚΔΑΠ στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Φοιτητικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες – Πώς θα ψηφίσουν οι φοιτητές

AGGELOS DRITSAS

Τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου LIVE

AGGELOS DRITSAS

Αυτή είναι η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

AGGELOS DRITSAS

Ο Τάσος Λάμπρου και η ΕΝΔΗΕΡ επισκέπτονται σήμερα την Δ.Κ Θερμησίας

AGGELOS DRITSAS

19 Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ναύπλιο από Ενώσεις Αστυνομικών της Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Η νύφη άργησε εκνευρίζοντας τον… παπά ο οποίος αποχώρησε

AGGELOS DRITSAS

Επέστρεψε ως “άψογος” από την Αποκεντρωμένη ο Προυπολογισμός του Δήμου Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια – Δεκάδες άλλοι εγκλωβισμένοι

AGGELOS DRITSAS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

AGGELOS DRITSAS

Παρεμβάσεις για την επισκευή των βλαβών στο δημοτικό οδικό δίκτυο βρίσκονται σε εξέλιξη

AGGELOS DRITSAS

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ναυπλίου: Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος

AGGELOS DRITSAS