ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Νέες Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω ΟΧΕ και ΣΒΑΑ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά δυναμικά στην υλοποίηση του προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027», με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές και αστικές αρχές της Περιφέρειας καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), με επίκεντρο έργα και δράσεις που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία, τις υποδομές και την κοινωνική συνοχή.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, υπογράμμισε την κρισιμότητα αυτών των στρατηγικών, αναφέροντας:
«Με τις στρατηγικές που εφαρμόζουμε, δημιουργούμε τις βάσεις για την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών μέσω στοχευμένων έργων που θα έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει ενεργά τις τοπικές αρχές σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο προάγει τη βιωσιμότητα, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, πραγματοποιούνται συνεχείς επαφές με τους δημάρχους, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και υλοποίηση των προτεινόμενων έργων και δράσεων».

Προτεραιότητες και Πόροι
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027», έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 33,36 εκατομμυρίων ευρώ για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και 56,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν σε έργα που ενισχύουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.

Οι Στρατηγικές ΟΧΕ θα εφαρμοστούν στις περιοχές των Δήμων Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Νεμέας, Ναυπλίου, Επιδαύρου και Ερμιονίδας, ενώ οι Στρατηγικές ΣΒΑΑ αφορούν τους Δήμους Τρίπολης, Σπάρτης, Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Οι συμμετέχουσες τοπικές αρχές καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2024. Οι προτάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερή σχέδια δράσης και χρηματοδότησης, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Η υλοποίηση των έργων θα παρακολουθείται βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και ορόσημων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια σε κάθε φάση.

Στόχος
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω της στενής συνεργασίας των τοπικών αρχών και των πολιτών, προγραμματίζονται έργα που θα ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Smart Cities: Την ένταξη 52 Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»

AGGELOS DRITSAS

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.

AGGELOS DRITSAS

11η Πανελλήνια Επιστημονική Εκδήλωση: Nεότερα δεδομένα στην Καρδιολογία 2025 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο Ερμιονίδας: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, ο ξαφνικός θάνατος της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας

AGGELOS DRITSAS

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός – Περιφερειάρχης Πελοποννήσου 

AGGELOS DRITSAS

Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Σειρά συναντήσεων του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με Δημάρχους για έργα ΟΧΕ και ΒΑΑ

AGGELOS DRITSAS

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Κώστα Μανδρώνη, για την πρόοδο των εργασιών στο δρόμο Καρύταινα -Ατσίχολος – Βλαχόραπτη – Παλαιόκαστρο

AGGELOS DRITSAS

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας

AGGELOS DRITSAS

Μπήκαν οι βάσεις για την ενεργοποίηση της αδελφοποίησης Ναυπλίου – Όττομπρουν

AGGELOS DRITSAS

Φωτιά στο Κουνούπι.

AGGELOS DRITSAS