Connect with us

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΑΝΤΙΟ ΞΑΔΕΡΦΗ…Η Νίτσα Κοϊνη-Καββαδία

Τόλης Κοΐνης

Published

on

271764513_3007247129514877_8503067710029507360_n

ΑΝΤΙΟ ΞΑΔΕΡΦΗ…Η Νίτσα Κοϊνη-Καββαδία δεν θα ξαναπεράσει στα στενά δρομάκια της Πρόνοιας. Θα μας στέλνει από τους ουρανούς το μόνιμο (και ταυτόχρονα σφιγμένο) χαμόγελό της.

Για πάρα πολλά χρόνια διατήρησε με το μακαρίτη τον άντρα της (το Γιάννη τον Καββαδία) ένα πετυχημένο μαγαζί, κοντά στην (τότε) Αστυνομία και το σχολείο. Σημείο αναφοράς για τη λαϊκή γειτονιά της πόλης μας.

Η κυρά Νίτσα ήταν ένας άνθρωπος έξυπνος, γλυκομίλητος και περισσότερο από όλα πρακτικός.

Ποτέ δεν διατυμπάνιζε τα καλά που είχε κάνει… και είχε κάνει πάρα πολλά.

Στα μάτια μου δεν ήταν απλώς μία ξαδέρφη, αλλά συμβόλιζε πάντα τον λαϊκό άνθρωπο των δεκαετιών 60-70-80, που με τη δουλειά του είδε να βελτιώνεται το επίπεδο ζωής και έδινε στα παιδιά του εφόδια που δεν τα είχε ο ίδιος. Κόρη, αδερφή και σύζυγος οικοδόμων, που πρόκοψαν σε αυτά τα χρόνια. Οι οικονομολόγοι αυτό μπορεί να το λένε ανάπτυξη ή να μας μιλούν με αριθμούς.

Για τη κυρα Νίτσα οι λογαριασμοί ήταν πάντοτε απλοί και πάνω από όλα στεκόταν η αξία της εργασίας… είτε σαν υπάλληλος παλιότερα στου Ξηνταρόπουλου, είτε σαν μικροεπιχειρηματίας. Το τελευταίο αντίο θα της το πούμε αύριο το μεσημέρι στις 1.00 μ.μ. στην Βαγγελίστρα (η σορός θα είναι στην εκκλησία από τις 11).

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ

«Ανάπλαση περιοχής οδού Αιγίου» προϋπολογισμού 2.517.200 € (συμπ. ΦΠΑ)

Published

on

By

ScreenHunter 2751

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Έκλεισε σήμερα το 3ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου λόγω 2 κρουσμάτων κορωνοϊού

Published

on

By

270114306_4900947183302320_216549295988811060_n
271774562_1632794437053107_7070226939218302140_n

Παρακαλούμε θερμά τους γονείς να ενημερώνουν άμεσα τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολείων σε περίπτωση που μέλος της οικογένειάς τους νοσεί από covid 19, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε ενέργειες για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Εφιστούμε την προσοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, των οικογενειών των μαθητών , μαθητριών μας και του/της κάθε ενδιαφερόμενου/ης, στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Continue Reading

ΑΘΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για τις 17 Απριλίου προγραμματίζεται ο Μαραθώνιος Ναυπλίου 2022

Published

on

By

Untitled-1

Η Ο.Ε. μετά από δυο χρόνια αναστολής της διοργάνωσης λόγω πανδημίας και μελετώντας τα νέα δεδομένα και τις αποφάσεις της πολιτείας, ανακοινώνει ειδικά για το 2022, την ημερομηνία για τον Μαραθώνιο Ναυπλίου που προγραμματίζεται για τις 17 Απριλίου 2022!
Στις 17 Απριλίου στο μαγευτικό Ναύπλιο, μία μοναδική αθλητική γιορτή, ο Μαραθώνιος Ναυπλίου, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ της Ελπίδας σε περιμένει.
Το άνοιγμα των εγγραφών θα πραγματοποιηθεί μετά από επόμενη ανακοίνωση της Ο.Ε.

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για την διοργάνωση και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο website: https://www.nafpliomarathon.gr/ και στο facebook: https://www.facebook.com/NafplioMarathonGR/ καθώς και για το ΝΕΟ αγώνισμα της Οικογένειας το Family RUN των 2,5χλμ.,
Οι παροχές της συμμετοχής περιλαμβάνουν:
Υποδοχή στο εξαιρετικό ΦΟΥΓΑΡΟ – Κέντρο Εγγραφών.
Αριθμό συμμετοχής.
Τσάντα δρομέων.
Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση με την τεχνολογία bibtag της MYLAPS.
Φιλοτεχνημένο Μετάλλιο.
Ηλεκτρονικό δίπλωμα.
Ατομική Φωτογραφική κάλυψη του τερματισμού με τον χρόνο τερματισμού.
Πλήρης υγειονομική κάλυψη των συμμετεχόντων.
Πλήρης υποστήριξη των συμμετεχόντων οργανωτικά (κέντρο εγγραφών, υλικά, υδροδοσία, υπηρεσίες κλπ.)
Εκπτώσεις στην μετακίνηση με ΚΤΕΛ (50%).
Εξαιρετικές τιμές στην διαμονή και στην διατροφή.
Εκδηλώσεις στο μαγευτικό Ναύπλιο.
Αναμνηστικό τεχνικό t-shirts κατόπιν επιλογής

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

18 Ιανουαρίου του 1823: Το Ναύπλιο ορίζεται πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους

Published

on

By

Bourtzi,Castle,Landscape,At,Nafplio,In,Greece.,View,From,Palamidi

Το Ναύπλιο μετά την Άλωση του, θεωρήθηκε ως ο μόνος ασφαλής και κατάλληλος τόπος, ο οποίος μπορεί να χρησιμεύσει ως μόνιμη έδρα της Κυβερνήσεως και πρωτεύουσα του Κράτους. Για αυτό το λόγο λίγες μέρες μετά και αφού αποκαταστάθηκε η τάξη στη πόλη και σύμφωνα με τον ψηφισθέντα Καταστατικό Νόμο της Επιδαύρου, το Βουλευτικό εξέδωσε το παρακάτω θέσπισμα.

Το εκτελεστικό στεγάστηκε στο κονάκι του Αγά Πασά και το βουλευτικό στον τεκέ του Αγά Πασά.

Η επιλογή του Ναυπλίου ως πρωτεύουσα έγκειται στο γεγονός ότι ήταν παραθαλάσσιο, και θα μπορούσε να ανεφοδιαστεί δια θαλάσσης σε περίπτωση πολιορκίας.

Επίσης, ήταν κοντά στις Σπέτσες και στην Ύδρα και μπορούσε να ελέγχει αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και θαλάσσιες διαδρομές.

Η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρθηκε προσωρινά στην Αίγινα από τον Αύγουστο του 1827 μέχρι τις 3 Μαρτίου 1829 για λόγους ασφαλείας, αλλά η καθέδρα παρέμεινε στο Ναύπλιο.

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός του έφυγε, εκτός από κάποιους αιχμάλωτους αξιωματούχους.

Οι οχυρώσεις, τα άδεια σπίτια και η ασφάλεια που προσέφερε οδήγησαν το Ναύπλιο να γίνει δέκτης μεγάλου αριθμού προσφύγων, ιδίως μετά την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά και την πτώση του Μεσολογγίου το 1826, οδηγώντας το σε κατάσταση υπερπληθυσμού.

Ο μεγάλος πληθυσμός, οι κακές συνθήκες υγιεινής, το κοντινό έλος, η έλλειψη πόσιμου νερού συνέβαλαν στην εμφάνιση επιδημιών πανώλης και ελονοσίας.

Οι πρόσφυγες αποχώρησαν από το Ναύπλιο τα επόμενα χρόνια και το 1829, το Ναύπλιο αριθμούσε 5.550 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία γαλλικής αποστολής, ενώ το 1853 3.435 κατοίκους.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο τις 8 Ιανουαρίου 1828.

Με το να είναι το Ναύπλιο πρωτεύουσα του νέου κράτους, είχε σαν αποτέλεσμα, η πόλη να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι πολλών σημαντικών γεγονότων και θεσμών.

Το πρώτο Εθνικό ΤυπογραφείοΤο Εθνικό Τυπογραφείο δημιουργήθηκε από το 1821, αφού οι ανάγκες για έντυπη μορφή των αποφάσεων και διαταγμάτων ήταν πολύ μεγάλη. Ο Όθωνας, κατά την βασιλεία του, μετέτρεψε το τυπογραφείο σε κρατικό το 1833, με τον τίτλο «Βασιλικόν Τυπογραφείον».
Το εθνικό τυπογραφείο μεταφέρθηκε το 1834 στην Αθήνα.

Η πρώτη Βουλή των Ελλήνων 
Από το φθινόπωρο του 1825 μέχρι την άνοιξη του 1826, στο τζαμί, το οποίο είχε διαμορφωθεί εν τω μεταξύ από τον αρχιτέκτονα Βαλλιάνο, στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων. Εξού και η ονομασία Βουλευτικό, με την οποία είναι γνωστό το τζαμί.
Σήμερα, χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος ενώ στο ισόγειό του λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη.

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις
Η πρώτη «θεατρική παράσταση», δόθηκε το 1826, στα σαλόνια των πολιτευτών και των οπλαρχηγών της εποχής. Το έργο ήταν μια απλή αφήγηση των γεγονότων του Μεσολογγίου, από την Ευανθία Καΐρη. Ηταν το πρώτο έργο (δράμα) που πήρε μορφή. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν δειλά δειλά οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στο Τριανόν.

Η πρώτη σχολή Ευελπίδων
Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια,με την αρχική ονομασία «Λόχος των προγυμναστών» και την μετέπειτα «Στριατωτική Σχολή Ευεπλίδων». Στόχος της κυβέρνησης ήταν η σχολή να εκπαιδεύσει δημόσιους μηχανικούς οι οποίοι θα αναλάμβαναν κρατικά τεχνικά έργα και στην συνέχεια έργα για την οχύρωση της χώρας.
Στην σχολή μπορούσαν να εισαχθούν μαθητές από 12 ετών και η διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν αρχικά 3 έτη, και το 1834 αυξήθηκε στα 8. 
Οι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού αποφοίτησαν το 1831, στους οποίους φόρεσε τις επωμίδες ο ίδιος ο Καποδίστριας και ήταν ο πρώτος, που τους ονόμασε «Ευέλπιδες».
Σήμερα, στο κτίριο,στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο.

Το πρώτο Γυμνάσιο

Το αναπαλαιωμένο κτίριο της πλατείας Τριών Ναυάρχων, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης, έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Κτίστηκε το 1857 για να στεγάσει το Γυμνάσιο του Ναυπλίου. Το κτίριο του Γυμνασίου αρχικά ήταν μονόροφο ενώ το 1893 προστέθηκε και δεύτερος όροφος, προκειμένου να στεγαστεί εκεί και το Ελληνικό Σχολείο. Τότε το Γυμνάσιο μετακόμισε στον πρώτο και δεύτερο όροφο, ενώ το Ελληνικό Σχολείο στεγάστηκε στο ισόγειο. Το 1953 το Γυμνάσιο μεταφέρθηκε σε καινούριο κτίριο στην οδό Αμαλίας (και λειτουργεί έως σήμερα) και το κτίριο εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα, στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

Το πρώτο ΦαρμακείοΒρίσκεται στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων αλλά δυστυχώς μόνο μια επιγραφή μαρτυρά την ιδιότητά του. Εδώ, ταριχεύθηκε η σωρός του Ιωάννη Καποδίστρια από τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου, τον Ιταλό Φιλέλληνα, Mπονιφάτσιο Mποναφίν.

Η πρώτη εισαγωγή της πατάτας
Η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας αποδίδεται στον Καποδίστρια. Το περίεργο είναι στον τρόπο που βρήκε για να τις κάνει αποδεκτές. Αρχικά, εισήγαγε ένα φορτίο πατάτες και τις πρόσφερε στους πολίτες. Όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Έχοντας, λοιπόν, γνώση των ελληνικών συνηθειών, διέταξε ολόκληρη η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται αυστηρά. 
Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις πατάτες, ότι, αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Και φυσικά, κάποιοι δοκίμασαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν διαταχθεί να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή. 
Σε λίγες μέρες, είχαν κλαπεί όλες οι πατάτες του φορτίου και το σχέδιο του Καποδίστρια να τις εισάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Προσφορά αγάπης από το 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου στο Συσσίτιο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας

Published

on

By

image001

Δεν είναι η πρώτη φορά που το 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου συμπαρίσταται στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Συγκεκριμένα για πέμπτη συνεχή χρονιά οι μαθητές του σχολείου – με την συνδρομή του Διευθυντή και των Καθηγητών – παραμονές Χριστουγέννων συγκεντρώνουν χρήματα για την αγορά ελαιολάδου το οποίο διατίθεται στο Συσσίτιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.

Όπως τόνισαν οι μαθητές « Είναι σπουδαία ενέργεια να προσφέρεις σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη χωρίς να αναμένεις κάποιο αντάλλαγμα».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Αυτοψία του Δημάρχου Ναυπλιέων στα έργα ανάπλασης της οδού Αιγίου

Published

on

By

IMG_2530

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα ανάπλασης στην Οδό Αιγίου. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος βρέθηκε σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 στο σημείο, επέβλεψε την πορεία τους και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση της Οδού Αιγίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα πεζοδρόμια, δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου, παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη διέλευση των ατόμων με αναπηρία, ανάπλαση πρασίνου, νέο φωτισμό και διαγραμμισμένους χώρους στάθμευσης.

Με την υλοποίηση της ανάπλασης η Οδός Αιγίου θα αλλάξει ριζικά όψη και θα γίνει μια πιο σύγχρονη και φιλόξενη περιοχή, πόλος έλξης για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος αφού ολοκλήρωσε την επιτόπια αυτοψία του στα έργα ανάπλασης δήλωσε: «Μια σημαντική παρέμβαση στην πόλη του Ναυπλίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης η Αιγίου θα είναι πιο λειτουργική και σύγχρονη, συμβάλλοντας στην αστική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής. Η Δημοτική Αρχή δίνει προτεραιότητα και ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα καθημερινότητας, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Η προσπάθεια για την αναβάθμιση κάθε γωνιάς του Δήμου μας συνεχίζεται».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Δημήτρης Κωστούρος: Η ανακύκλωση στον Δήμο Ναυπλιέων

Published

on

By

271980441_1581110898915734_995932499637174476_n

Στο Δήμο Ναυπλιέων δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στα θέματα της Ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο.

Στη διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει ήδη στα εξής συστήματα Ανακύκλωσης, τα οποία απευθύνονται στους Δημότες:

▪ Ανακύκλωση Συσκευασιών (μπλε κάδος)

▪ Ανακύκλωση γυαλιού (Μπλε Κώδωνες)

▪ Ανακύκλωση Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών συσκευών

▪ Ανακύκλωση λαμπτήρων (ισόγειο Δημαρχείου)

▪ Ανακύκλωση Χαρτιού

▪ Ανακύκλωση μπαταριών (Δημαρχείο)

Ο Δήμος έχει δρομολογήσει και τη δραστηριοποίηση νέων ρευμάτων:

▪ Δίκτυο Συλλογής βιοαποβλήτων (Καφέ Κάδος), έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από 31/08/2020.

▪ Τοποθέτηση Κόκκινου Κάδου (συλλογής ενδυμάτων, υποδημάτων, ρουχισμού).

Δράσεις Ανακύκλωσης που αφορούν στις Υπηρεσίες του Δήμου:

▪ Ανακύκλωση μελανιών και τόνερ

▪ Ανακύκλωση ορυκτελαίων των οχημάτων του Δήμου

▪ Ανακύκλωση ελαστικών των οχημάτων Δήμου

▪ Απόσυρση – ανακύκλωση των οχημάτων του Δήμου

Η ύπαρξη αποδέκτη για τα ανακυκλώσιμα υλικά και γιατα απορρίμματα γενικότερα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της αλυσίδας.

Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα βελτιώσει τη λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα.
Δημήτρης ΚωστούροςΔήμαρχος Ναυπλιέων

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ναύπλιο: Συμμετοχή του Χάρβαρντ στον Κόμβο Αριστείας του ΕΚΠΑ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Published

on

By

harvardnafplio

Ποιοι είναι οι γενεσιουργοί λόγοι της μετακίνησης των πληθυσμών; Ποιες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημιουργία μεταναστευτικών ροών; Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εικόνας των μετακινούμενων πληθυσμών; Πώς ορίζονται οι κανόνες ηθικής για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για τη νέα πολιτική σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση; 
Ερωτήματα καίρια διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα, που, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της μορφολογίας των συνόρων της, συγκαταλέγεται στις χώρες που δέχονται –και κατά πάσα πιθανότητα θα δέχεται και στο μέλλον– μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

Το Χάρβαρντ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Κόμβο Αριστείας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, που έχει ιδρύσει το ΕΚΠΑ. «Δεδομένου του ρόλου και της θέσης του ΕΚΠΑ στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, η δημιουργία ενός τέτοιου ερευνητικού κόμβου είναι φυσική και απολύτως αναμενόμενη. Η απόφαση του Χάρβαρντ να συνεργαστεί με την ερευνητική αυτή δομή, δημιουργώντας από κοινού ένα θερινό σχολείο που ελπίζουμε να γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο, μόνο τυχαία δεν είναι: αποτελεί μία ακόμη ένδειξη επιστημονικής πρωτοπορίας και δημιουργικής εξωστρέφειας του πανεπιστημίου μας», δηλώνει στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τον Κόμβο στο σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο για τα θέματα αυτά στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης Μεσογείου. Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο τέτοιο μείζον ερευνητικό κέντρο στην περιοχή», παρατηρεί από την πλευρά της στην «Κ» η κ. Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών και διευθύντρια – επιστημονική υπεύθυνη του Κόμβου.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια περίπου ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπήρξε για πολλά χρόνια χώρα αναχώρησης, προσφάτως συμβάλλοντας στο φαινόμενο που αποκαλείται πλέον brain drain. «Επί τη βάσει αυτών των δεδομένων και εξελίξεων, έχει ήδη παραχθεί ένας σχετικά μεγάλος όγκος επιστημονικών μελετών, ερευνών και εκδόσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα με επιτυχία ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο ευρύτερο πεδίο των προσφυγικών και μεταναστευτικών σπουδών, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΠΑ. Ετσι, η χώρα εξελίσσεται σε προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη προσφυγικών και μεταναστευτικών σπουδών ή ευρύτερα του τομέα της μελέτης των μετακινούμενων πληθυσμών», σημειώνει η κ. Γαβουνέλη.

«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τον Κόμβο στο σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο για τα θέματα αυτά στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης και της ευρύτερης Μεσογείου».

Αποστολή του Κόμβου Αριστείας είναι η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων σε όλο το εύρος του Παν. Αθηνών με άμεσο διεθνές αντίκτυπο. Η πρώτη από τις δράσεις είναι ένα θερινό σχολείο τριών εβδομάδων, τον Ιούλιο 2022, σε συνεργασία με το Χάρβαρντ. Η παρουσίαση του θερινού σχολείου θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, θα υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, από τον κ. Δημόπουλο και την καθηγήτρια Τζέιν Τ. Κιμ, πρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

«Η οργάνωση του θερινού σχολείου με θέμα τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών είναι ένα όνειρό μας που καρποφόρησε. Μαζί με τη Βασιλεία Διγιδίκη και τους συναδέλφους μας στο Χάρβαρντ, είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με τους Ελληνες καθηγητές σε μια ρηξικέλευθη παιδαγωγική πρωτοβουλία, με προοπτικές να κάνουμε έργο με σημαντικά αποτελέσματα πάνω σε ένα από τα πιο καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής», δήλωσε στην «Κ» η κ. Ζακελίν Μπάμπα, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ, αναφερόμενη και στην κ. Βασιλεία Διγιδίκη, director of the Harvard Programme, FXB Health & Human Rights Fellow.

Το θερινό σχολείο θα οργανωθεί σε Αθήνα, Ναύπλιο (με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ) και Λέσβο. Η επιλογή των μετεχόντων γίνεται από τα δύο πανεπιστήμια, αλλά το σχολείο θα είναι ανοικτό και σε φοιτητές και νέους ερευνητές υψηλών προδιαγραφών από άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΑΕΙ. Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, ενώ σημειώνεται ήδη προθυμία ενίσχυσης και συμμετοχής από ικανό αριθμό θεσμών, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τα μαθήματα εκτός από τις διαλέξεις θα περιλαμβάνουν πρακτικές ασκήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, επισκέψεις στο πεδίο, προσομοιώσεις διοικητικών διαδικασιών και κοινές δράσεις με την κοινωνία των πολιτών. Πέραν των καθηγητών από το ΕΚΠΑ και το Χάρβαρντ, έχουν προσκληθεί να διδάξουν και διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί από διεθνείς οργανισμούς, τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές, καθώς και τις μείζονες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως ο Κόμβος είναι η πρώτη κοινή θεσμική προσπάθεια συνεργασίας τεσσάρων σχολών και τμημάτων του ΕΚΠΑ: της Νομικής Σχολής (με συντονίστρια την κ. Γαβουνέλη), της Σχολής Επιστημών Υγείας (με συντονιστή τον καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή, κάτοχο έδρας Jean Monnet in Humanitarian Medicine and Response in Action), του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (με συντονίστρια την καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση, κάτοχο έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία), και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης (με συντονιστή τον καθηγητή Γεώργιο Πλειό). Οπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, «δημιουργήσαμε τον Κόμβο Αριστείας, συγκεντρώνοντας σε μια νέα ενιαία ερευνητική δομή την ήδη μεγάλη γνώση και εμπειρογνωμοσύνη των μελών μας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου: βγάζουμε τα θεσμικά στεγανά σε μια ουσιαστική επιστημονική σύμπραξη, που φέρνει μαζί τέσσερις σχολές ή τμήματα του πανεπιστημίου μας».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τροχαίο στο Ναύπλιο – Σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή

Published

on

By

270046948_634202771238092_3584316412790653832_n

Τροχαίο ατύχημα με συγκρουση μηχανής μεγάλου κυβισμού με αυτοκίνητο σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιανουαρίου στο Ναύπλιο.

Το ατύχημα συνέβη στην οδό 25ης Μαρτίου στο ύψος της λαϊκής αγοράς μέσα στην πόλη του Ναυπλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την σύγκρουση σημειώθηκε πτώση του οδηγού της μηχανής με μικρό τραυματισμό του αναβάτη, ενώ στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Αργολίδας για τις πρώτες βοήθειες.

Έρευνα για τα ακριβή αίτια του τροχαίου διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ναυπλίου.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Μόνο με ραντεβού η 150η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στο Ναύπλιο

Published

on

By

150-posteraaa

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αργολίδας “Δεσμοί Αίματος” διοργανώνει τη 150η τακτική εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 17 και τη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, από τις 4:30μμ έως τις 7:30μμ στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HARVARD (Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος).

Καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αίμα λόγω του κορονωϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή συμπολιτών μας που χρειάζονται επειγόντως μετάγγιση αίματος. Για το λόγο αυτό καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να διατηρούν τους δεσμούς αίματος που τους συνδέουν με τους συνανθρώπους τους που τους έχουν ανάγκη, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει τη δύσκολη αυτή συγκυρία.

“Φόρτισε τη ζωή… Μην την αφήσεις να σβήσει”

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του συλλόγου μας και όχι μόνο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.desmoiaimatos.gr.

Για άμεση ενημέρωση κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebοok: https://www.facebook.com/desmoiaimatos

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading
ScreenHunter-1276
300x300vac
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ-2017-12-22-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΔΕΥΑΑΡΜ-μικρή
ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ6 ώρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

22shutterstock_835-2-1-1-960x600
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ11 ώρες ago

Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ
0 (0)

150-poster
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ11 ώρες ago

Ευχαριστήρια επιστολή των “Δεσμών Αίματος” προς το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας
0 (0)

270114306_4900947183302320_216549295988811060_n
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ15 ώρες ago

Έκλεισε σήμερα το 3ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου λόγω 2 κρουσμάτων κορωνοϊού
5 (1)

Untitled-1
ΑΘΛΙΤΙΣΜΟΣ16 ώρες ago

Για τις 17 Απριλίου προγραμματίζεται ο Μαραθώνιος Ναυπλίου 2022
0 (0)

kaph29620-min - Αντίγραφο
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ17 ώρες ago

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου Άργους.
0 (0)

Bourtzi,Castle,Landscape,At,Nafplio,In,Greece.,View,From,Palamidi
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ19 ώρες ago

18 Ιανουαρίου του 1823: Το Ναύπλιο ορίζεται πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους
0 (0)

liksiprothesmes-ofeiles-xrimata-kompiouteraki-logistis-forologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ19 ώρες ago

Ολοταχώς προς παράταση στη ρύθμιση χρεών μέχρι και 72 δόσεις
0 (0)

farmako-emvolio-covid
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ19 ώρες ago

4η δόση εμβολίου: 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους
0 (0)

image001
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ19 ώρες ago

Προσφορά αγάπης από το 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου στο Συσσίτιο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας
0 (0)

55555555555 copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ :ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

777 2264
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ1 μήνα ago

Μαλλιά Φθινόπωρο / Χειμώνας 2021 -2022: Οι νέες τάσεις στα κουρέματα – Τα νέα χτενίσματα

eortologio-poioi-giortazoyn-simera-paraskeyi-17-dekemvrioy-960x504
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ανάπλαση-Αιγίου-Ναύπλιο-εργασίες-2-780x470
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάπλαση.

iStock-1131738236-1024x683
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας & επιστρεπτέες προκαταβολές

arvanitia-1
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Επιδοτούμενη μετεκπαίδευση σε Ναύπλιο, Ερμιόνη, Λουτράκι, Καλαμάτα – Ποιους αφορά

444 2316
LIFESTYLE1 μήνα ago

«Πολλές φορές θα πω “το σύντροφό μου” και μου απαντάνε “τι σύντροφο;”»

ScreenHunter 2324
LIFESTYLE4 εβδομάδες ago

The Voice – Τελικός: Νικήτρια η 16χρονη Άννα που τραγουδάει σαν άγγελος – “Σε θαυμάζω, είμαι τόσο τυχερός”

5652323
LIFESTYLE4 εβδομάδες ago

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος, ο κινηματογραφικός «Κίμωνας»

maxresdefault_7
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τα εσπεριδοειδή..

ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ6 ώρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

tromaras (1)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 ημέρες ago

ΣΟΚ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Τρομάρας – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του
5 (1)

271833806_5293856227309678_2057979047996740191_n
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ5 ημέρες ago

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη
0 (0)

Screenshot_5-3-696x346
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ5 ημέρες ago

Καιρός: Ο Διομήδης φεύγει, το ψύχος μένει – Οι περιοχές με παγετό την Παρασκευή
0 (0)

Art-Wagons Afisa
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ7 ημέρες ago

Art-Wagons. Δωρεάν διαδικτυακό πολιτιστικό «ταξίδι» για εφήβους
0 (0)

271685620_10159242740889667_5090875058720752764_n
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

Παίρνουν πίσω τα μέτρα: Οι νέες αλλαγές σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και γήπεδα
0 (0)

ScreenHunter 63 (01)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

«Ναι» σε νέα μέτρα: Έρχεται οριστικό μπλόκο στους ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους
0 (0)

5255012
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

Deltacron: Νέα μετάλλαξη “μείγμα” της Όμικρον και της Δέλτα εντοπίστηκε σε 25 ασθενείς στην Κύπρο
0 (0)

44444 2580
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

ΣΟΚ : Τραγικός θάνατος με Φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγο σε σπίτι στην Ερμιόνη Αργολίδας BINTEO
5 (1)

Η-Όμικρον-φέρνει-νέα-μέτρα-από-την-επόμενη-εβδομάδα-MEGA-TV
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 εβδομάδες ago

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα
4 (1)

Trending

Copyright © 2021-22 Digital Cities IKE , powered by Dritsas.gr