ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδος και το 4ο Δημ. Σχολείο Ναυπλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων, και σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας διοργανώνουν την Εικαστική Έκθεση: «Η Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας».

Κατά την ημέρα των εγκαινίων θα παραστεί ο πρόεδρος του «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΜΥΡΤΙΣ» επικ. Καθ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός.

Πρόκειται για μία έκθεση αφιερωμένη στη Μύρτιδα, ενός 11 χρόνου κοριτσιού που πέθανε το 430πΧ. στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2ου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου. Το άριστα διατηρημένο κρανίο της έφηβης Μύρτιδος, χάρη στην άρτια διατηρημένη οδοντοστοιχία της, οδήγησε στην ανάπλαση του προσώπου της. Πρόκειται για έναν προσωπικό άθλο του εμπνευστή αυτής της ιδέας, του επικ. καθ. κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη και των συνεργατών του, που αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, έφεραν στο προσκήνιο ένα «ανώνυμο» κορίτσι της εποχής του Περικλή να αποκτήσει «πρόσωπο».

Η Μύρτις μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Μουσείο της Ακρόπολης, ταξίδεψε σε πολλά μουσεία της χώρας, απέκτησε τον τίτλο της πρέσβειρας του ΟΗΕ και της «Φίλης της Χιλιετίας» και είναι πλέον συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας. Επισκέφθηκε δεκάδες σχολεία, έχει αποτελέσει έμπνευση για ζωγράφους, γλύπτες και συγγραφείς, έχει γίνει γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ και συλλεκτικό νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Μύρτις έγινε ένα «πρόσωπο» της εποχής μας.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η εντεκάχρονη Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας, αλλά και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ναυπλίου. Οι μαθητές εμπνευστήκαν από αυτό το κορίτσι για να ζωγραφίσουν, να γράψουν, να σκεφτούν. Η έκθεση περιλαμβάνει 2 μέρη: Στο 1ο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, ζωγραφίζουν έργα εμπνεόμενα από το πρόσωπο και την ιστορική διαδρομή της Μύρτιδας. Στο 2ο μέρος, η έκθεση συνεχίζεται με έργα των μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας που δημιουργήθηκαν μέσα στη σχολική τους χρονιά και αφιερώνονται στη Μύρτιδα. Η ιστορία της αναγεννημένης Μύρτιδας που έζησε την ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας όμως και τον πόλεμο και τον φονικό λοιμό, έδωσε τροφή στη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο τρόπο με την ιστορία, συνδέοντας την με το σήμερα και τις δικές τους ζωές.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Ευριπίδης, ο Αισχύλος και ο Καμπανέλης θα συναντήσουν στο Βουλευτικό τον Ρίτσο, τον Ελύτη και τον Σαρτρ.

Με αφορμή τις όψεις της ζωής και της μορφής της Μύρτιδος, οι χοροθεατρικές παραστάσεις, «Ενώ είδες! Ιάσονες και Μήδειες» και «Από τον Αισχύλο έως σήμερα… «πάθει μάθος»;» (Μάρτιος 2023 και Απρίλιος 2024),* ενώνονται με την performance (inprogress) «Μύρτις προτομές: μαρμάρου λόγια», ολοκληρώνοντας το τελευταίο τμήμα του τρίπτυχου που πραγματεύεται τη σύγκρουση, την απώλεια και τη δικαίωση.

Οι ερμηνευτές-μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας από όλες τις κατευθύνσεις τεχνών (εικαστικά, χορός, θέατρο) και η δημιουργός του τρίπτυχου, καθηγήτρια χορού και θεατρικής κίνησης, Βέρα Κίτνα, καλούνται, όχι για να απαντήσουν, αλλά για να μεγεθύνουν και να απευθύνουν το ερώτημα: Είδες; Ποιο το πρόσχημα; Ποια η αιτία; Για ποιον εχθρό;

Η Μύρτις αλλάζει όψεις. Η Μύρτις διαπερνά τραγικά τον γεωγραφικό χάρτη της επανάληψης, χαράζοντας, σαν σε μάρμαρο λέξεις, τόπους, μνήμες, αισθήσεις… ως το τέλος του χρόνου. Τελικά, ποιος έμαθε; Ποιος έπαθε;

*Πρόκειται για το 1ο και 2ο μέρος του τρίπτυχου που εγκαινίασαν το 5ο και 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αχαρνών (2023, 2024), σε συνεργασία με το ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης».

Βουλευτικό Ναυπλίου
Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα: 19:30

Η εικαστική έκθεση των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας στο ισόγειο του Βουλευτικού θα διαρκέσει 17.5.2024 -26.5.2024
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 9:00 έως 14:00 και τα Σαββατοκύριακα 9:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ναύπλιο : Ανοιχτή συνάντηση για την παλιά πόλη συγκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Συναυλία της Γλυκερίας στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

diktio

 Κατέρρευσε τμήμα διώροφου κτιρίου – Ένας νεκρός

AGGELOS DRITSAS

Με σεβασμό και κατάνυξη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος το Άγιο Φως.

AGGELOS DRITSAS

Το πρώτο σπιτάκι ανακύκλωσης στο Άργος!

AGGELOS DRITSAS

ΔΙΟΝΥΣΗΣ (ΣΑΚΗΣ) ΜΑΝΤΖΟΣ : ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

diktio

Πέτρος Τατούλης: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα όσα αξίζουν στον τόπο και τους συμπατριώτες μας»

diktio

Από καθαρές πηγές το 56,9% της ενέργειας που καταναλώθηκε τον Δεκέμβριο

admin

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Υδροδότηση με διακοπές στο Τολό μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης 6/3

AGGELOS DRITSAS

Τολιανό καρναβάλι για πάντα !!!

admin

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή σπουδαστών στο ΙΕΚ Αργολίδας της ΔΥΠΑ

diktio

Χριστούγεννα 2023: Τι θερμοκρασίες επικράτησαν στην Αργολίδα

diktio