ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπλιο: Ξεκίνησε η δίκη για το “Ταμείο Μολυβιάτη” με 47 κατηγορούμενους και 174 μάρτυρες

Ξεκίνησε, σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Ναυπλίου η δίκη για τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη ή αλλιώς Ταμείο Πυροπλήκτων, που αφορά στο πώς δαπανήθηκε ποσό από τα συγκεντρωθέντα χρήματα από τους πολίτες, για τη στήριξη των πυροπλήκτων του 2007 σε Αρκαδία αλλά και σε Ηλεία. 

Οι αριθμοί της υπόθεσης σοκάρουν πραγματικά. 49 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 27 κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων. 

Επίσης κατηγορούνται για: 

Απιστία κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. 

Χρήση πλαστού εγγράφου Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, κατ΄εξακολούθηση 

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν προφυλακιστεί, αλλά παρήλθε το 18μηνο και είχαν αποφυλακιστεί. 

Στην υπόθεση έχουν κληθεί ως μάρτυρες 174 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι μπορεί με την πορεία της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες να γίνουν κατηγορούμενοι, όπως ξεκάθαρα ειπώθηκε στη σημερινή έναρξη της δίκης. 

Μίας δίκης που θα διαρκέσει σίγουρα αρκετό διάστημα, ενώ σήμερα ανεγνώσθη το κατηγορητήριο, τα ονόματα των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων μηχανικοί, εργολάβοι, υπάλληλοι του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ. 

Η δικαστική διαδικασία δεν προχώρησε σήμερα, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου. 

 Λίγα λόγια για την υπόθεση 

Η υπόθεση αφορά στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε μέρος των 210 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη». 

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας την εποχή εκείνη, συγκροτήθηκαν δύο κλιμάκια πολιτικών μηχανικών και ανώτερων υπαλλήλων καθώς και ιδιωτών, που είχαν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα καταγραφής των ζημιών, έγκρισης και πληρωμής αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους. 

Τα δύο κλιμάκια, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της δικογραφίας, βρίσκονταν σε συνεννόηση μεταξύ τους, περνούσαν από πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας και της Αρκαδίας και κατέγραφαν μεγαλύτερες από τις πραγματικές ζημιές που είχαν υποστεί εγκαταστάσεις ιδιωτών. 

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 800 φάκελοι πυρόπληκτων κατοικιών, αποθηκών, ποιμνιοστασίων και άλλων οικημάτων που φέρονται να έχουν λάβει πολλαπλάσιες αποζημιώσεις από αυτές που πραγματικά δικαιούνταν. 

Μία εκ των βασικών κατηγορούμενων είναι υπάλληλος με διευθυντική θέση την περίοδο εκείνη, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων συνελήφθη πριν δύο χρόνια. 

Το κατηγορητήριο φθάνει τις 400 σελίδες και η δικογραφία είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν σχηματιστεί στη χώρα. Το “ταμείο Μολυβιάτη” συστάθηκε με αφορμή την τραγωδία του 2007 στην Πελοπόννησο και συγκέντρωσε χρήματα από δωρεές σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Στο ταμείο αυτό συγκεντρώθηκαν 198.000.000 ευρώ από 93.000 δωρητές και ως το 2010 έφτασαν συνολικά περίπου (με τόκους και δωρεές) στα 210.000.000 ευρώ. 

Απαντήσεις για το πού πήγαν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη επιχείρησε να δώσει το 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ. 

Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανερχόταν σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πηγή: https://www.drt915.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού Άργους η «17η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα»

AGGELOS DRITSAS

Γκανάς στην ΕΡΤ για τα 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο: Δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι ο κύριος σεισμός

AGGELOS DRITSAS

Επιστολή Νίκα στους Δημάρχους της Πελοποννήσου για την αποκομιδή απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο

AGGELOS DRITSAS

ΠΩΛΕΙΤΑΙ  … : Κτήμα Καραθώνα

AGGELOS DRITSAS

Μια όμορφη ομάδα φτιάχτηκε στην Νέα Κίο από χειμερινούς κολυμβητές!!

AGGELOS DRITSAS

Δ. Ορφανός: Προσιτή πρόσβαση όλων των παιδιών σε ασφαλείς δομές – Να δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός στην Ασίνη και ΚΔΑΠ στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

178η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ανοίγει 11/10 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για μετεκπαίδευση στους τουριστικούς κλάδους

AGGELOS DRITSAS

Εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά 2024 διοργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας στο Κρανίδι

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ LIVE > Πλήθος κόσμου στην 11 η γιορτή ελιάς και ελαιολάδου στο Κρανίδι

AGGELOS DRITSAS

Βρέθηκα στο κλειστό γυμναστήριο Λουτρακίου

AGGELOS DRITSAS

Στην Κόρινθο βρέθηκε ο Πέτρος Τατούλης και η ομάδα του

AGGELOS DRITSAS