ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ερευνητές της Apple περιγράφουν λεπτομερώς έναν νέο τρόπο εκτέλεσης της AI σε συσκευές όπως το iPhone

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να διευκολύνει την Apple να φέρει μια λειτουργία τύπου GPT στο iPhone.

Οι ερευνητές AI της Apple λένε ότι έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) σε συσκευές της Apple όπως το iPhone χωρίς να χρησιμοποιούν τόνους μνήμης. Οι ερευνητές αντ’ αυτού φέρνουν τα LLMs στη συσκευή χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική μνήμης flash, αναφέρει το MacRumors.

Σε ένα ερευνητικό έγγραφο με τίτλο “LLM in a Flash: Efficient Large Language Model Inference with Limited Memory,” οι ερευνητές σημειώνουν ότι στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων, η αποθήκευση flash είναι πιο διαδεδομένη από τη μνήμη RAM που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την εκτέλεση των LLMs. Η μέθοδός τους λειτουργεί με τη χρήση του windowing, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση κάποιων δεδομένων που έχουν υποστεί επεξεργασία για να μειωθεί η ανάγκη για συνεχή ανάκληση μνήμης, και με τη δέσμη γραμμών-στηλών, η οποία περιλαμβάνει την ομαδοποίηση των δεδομένων ώστε να μπορούν να διαβαστούν ταχύτερα από τη μνήμη flash.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η μέθοδος αυτή επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούνται σε διπλάσιο μέγεθος από τη διαθέσιμη μνήμη στο iPhone, κάτι που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι 4-5 φορές ταχύτερο από ό,τι στους τυπικούς επεξεργαστές (CPUs) και 20-25 φορές στους επεξεργαστές γραφικών (GPUs).

Οι ερευνητές σημειώνουν: “Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη προηγμένων LLMs σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων, επεκτείνοντας έτσι την εφαρμοσιμότητα και την προσβασιμότητά τους. Πιστεύουμε ότι καθώς οι LLMs συνεχίζουν να αυξάνονται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα, προσεγγίσεις όπως αυτή η εργασία θα είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού τους σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και εφαρμογών”.

Το επίτευγμα ανοίγει δυνατότητες για την τεχνητή νοημοσύνη στο iPhone. Η Apple φημολογείται ότι στοχεύει να συμπεριλάβει κάποια μορφή AI στο iPhone στα τέλη του 2024. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει εξαγοράσει αρκετές εταιρείες AI για να δημιουργήσει το δικό της προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της εταιρείας τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ακολουθήσει μια αργή, “προσεκτική” προσέγγιση για τη δημιουργία προϊόντων AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές…

AGGELOS DRITSAS

”Αλλαγή Πορείας – Δημήτρης Καμπόσος”: Πρόσκληση στην κεντρική ομιλία και παρουσίαση του Συνδυασμού την Τετάρτη 27/9

AGGELOS DRITSAS

Run Greece Nauplio . Εγγραφές μέχρι 8μμ.

AGGELOS DRITSAS

ΣΚΡΕΚΑΣ: Αν υπάρξουν παραβάσεις στο βρεφικό γάλα, θα επιβληθούν πρόστιμα

AGGELOS DRITSAS

Ξεκίνησαν οι εργασίες από την Π.Ε. Αργολίδας για τον «Κόμβο Λυγουριού»

AGGELOS DRITSAS

Α2 Γυναικών: 11η Αγωνιστική (7/1) – Αποτελέσματα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ιωάννης Μαλτέζος

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Κάτω από 60% η πρόσμιξη νερού του Ανάβαλου με της Λέρνης

AGGELOS DRITSAS

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Αστυνομικών BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Η πιο μεγάλη ώρα για την κυβέρνηση που είναι πλέον πολύ στριμωγμένη

AGGELOS DRITSAS

Τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αργολίδας συνάντησε ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Σκακιστική Ακαδημία Ναυπλίου: Ξεκινούν οι εγγραφές, οι προπονήσεις και τα μαθήματα

AGGELOS DRITSAS