ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ερευνητές της Apple περιγράφουν λεπτομερώς έναν νέο τρόπο εκτέλεσης της AI σε συσκευές όπως το iPhone

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να διευκολύνει την Apple να φέρει μια λειτουργία τύπου GPT στο iPhone.

Οι ερευνητές AI της Apple λένε ότι έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) σε συσκευές της Apple όπως το iPhone χωρίς να χρησιμοποιούν τόνους μνήμης. Οι ερευνητές αντ’ αυτού φέρνουν τα LLMs στη συσκευή χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική μνήμης flash, αναφέρει το MacRumors.

Σε ένα ερευνητικό έγγραφο με τίτλο “LLM in a Flash: Efficient Large Language Model Inference with Limited Memory,” οι ερευνητές σημειώνουν ότι στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων, η αποθήκευση flash είναι πιο διαδεδομένη από τη μνήμη RAM που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την εκτέλεση των LLMs. Η μέθοδός τους λειτουργεί με τη χρήση του windowing, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση κάποιων δεδομένων που έχουν υποστεί επεξεργασία για να μειωθεί η ανάγκη για συνεχή ανάκληση μνήμης, και με τη δέσμη γραμμών-στηλών, η οποία περιλαμβάνει την ομαδοποίηση των δεδομένων ώστε να μπορούν να διαβαστούν ταχύτερα από τη μνήμη flash.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η μέθοδος αυτή επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούνται σε διπλάσιο μέγεθος από τη διαθέσιμη μνήμη στο iPhone, κάτι που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι 4-5 φορές ταχύτερο από ό,τι στους τυπικούς επεξεργαστές (CPUs) και 20-25 φορές στους επεξεργαστές γραφικών (GPUs).

Οι ερευνητές σημειώνουν: “Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη προηγμένων LLMs σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων, επεκτείνοντας έτσι την εφαρμοσιμότητα και την προσβασιμότητά τους. Πιστεύουμε ότι καθώς οι LLMs συνεχίζουν να αυξάνονται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα, προσεγγίσεις όπως αυτή η εργασία θα είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού τους σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και εφαρμογών”.

Το επίτευγμα ανοίγει δυνατότητες για την τεχνητή νοημοσύνη στο iPhone. Η Apple φημολογείται ότι στοχεύει να συμπεριλάβει κάποια μορφή AI στο iPhone στα τέλη του 2024. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει εξαγοράσει αρκετές εταιρείες AI για να δημιουργήσει το δικό της προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της εταιρείας τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ακολουθήσει μια αργή, “προσεκτική” προσέγγιση για τη δημιουργία προϊόντων AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Έως τις 12 Μαΐου, οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

AGGELOS DRITSAS

Το ΔΣ του ΠΑΝΑΣΙΝΑΙΚΟΥ ΓΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Κύριο Στέφανο Αντωνιάδη

AGGELOS DRITSAS

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ – (ΌΡΘΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ) LIVE

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Ερμιονίδας υπέβαλλε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

AGGELOS DRITSAS

Let’s do it Greece 2024: Κυριακή 14 Απριλίου καθαρίζουμε τα δάση σε όλη την Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Επιδαύρου: Επαναλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Λυγουριού μετά από μια δεκαετία

AGGELOS DRITSAS

Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα στα Μανδράκια της Ερμιόνης.

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Δώρα και 100 μερίδες φαγητού από μαθητές του “Αυτενεργώ” στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

AGGELOS DRITSAS

Όλα έτοιμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις εκλογές της Κυριακής

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Σημαντικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Αργείων “Ο Δαναός”

AGGELOS DRITSAS

Hercules Trail.

AGGELOS DRITSAS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

AGGELOS DRITSAS