Οι Ρομά είναι Έλληνες, έχουν εγκατασταθεί εδώ και 1000 χρόνια στα εδάφη μας..

2 weeks ago
48 Views

Αυτά τα μέτρα είναι κατασταλτικά και σκοπεύουν να τιμωρήσουν την παραβατικότητα και είναι σωστά, πρέπει να εφαρμοστούν με γνώμονα τις ειδικές, τοπικές ανάγκες της περιοχής όπου η δράση των Ρομά είναι μόνιμο πρόβλημα.
Προέχει όμως το άλλο σκέλος, που λέγεται πρόληψη. Eκεί εντάσσονται οι προτάσεις παρακολούθησης από μέσα της κοινωνικής οργάνωσης των Ρομά, με παρεμβολή της πολιτείας ώστε να λειτουργούν κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ένστολοι της δημόσιας τάξης, τοπικοί σύλλογοι αλληλεγγύης και πολιτισμού… ώστε να συνοδεύονται τα άτομα κάθε ηλικίας σε δράσεις δημιουργικές όπου η παιδεία και η ενσωμάτωση να γίνουν στόχος όλων. Με κοινωνικό αποκλεισμό οι καταυλισμοί λειτουργούν ως προθάλαμοι φυλακών, αναπαράγουν απελπισία και συμπεριφορές αυτοκαταστροφικές, αφήνουν τις αποκλεισμένες ομάδες στο περιθώριο χωρίς καμιά γέφυρα επικοινωνίας κι αλληλεγγύης με την έξω κοινωνία. Η Νέα Κίος ξέρει από προσφυγιά και έχει πολιτισμό που αντέχει τη σύγκριση με στόχο τη σύγκριση, απαιτείται όμως η ουσιαστική συνδρομή της πολιτείας με δράσεις κατάλληλες ώστε οι δυο κοινότητες να αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους, χωρίς να αναπαράγουν τα ανταγωνιστικά σύνδρομα καταδίωξης, βίας, που καταλήγουν σε ρατσιστικές κοσμοθεωρίες και φασιστικές συμπεριφορές.
Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής και η Νέα Κίος πληρώνει το εθνικό θεσμικό έλλειμμα και σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει βέλτιστες πρακτικές και πόρους, έμψυχους και υλικούς, για πρόληψη, έγκειται στις τοπικές αρχές και τοπική αυτοδιοίκηση το καθήκον να τις μελετήσει και να εμπνευστεί από αυτές σε συνεργασία με έμπειρους φορείς του εξωτερικού ώστε να επιχειρηθεί ορθά η τεχνογνωσία. Η μόνη διαχείριση οικονομικών πόρων από κρατικούς φορείς απέδειξαν στο παρελθόν πως καταντούν γραφειοκρατικές δομές αυτοτροφοδοσίας πελατειακών σχημάτων, κομματισμού, αγελαδοποίησης των ασθενών κατηγοριών προς πολιτική εκμετάλλευση.

  • Evangelos Alexandris 
  • Οι Ρομά είναι Έλληνες, έχουν εγκατασταθεί εδώ και 1000 χρόνια στα εδάφη μας και διατηρούν πολλά στοιχεία του ιδιαίτερου πολιτισμού τους από την καταγωγή τους στην Ινδία. Η δική τους έμφαση στον παραδοσιακό πολιτισμό τους, που σε πολλά ταιριάζει με διάφορες ανατολικές κοινωνίες, συγκρούεται συχνά με τα δυτικά πρότυπα και χρειάζεται κάποια ενδιάμεση φροντίδα, κάποιες επαγγελματικές δράσεις “μεταφραστών” πολιτισμού, δηλαδή διαπολιτισμικοί εργάτες, κυρίως κοινωνιολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι να γίνουν γέφυρες και σύμβουλοι εμπνευστές των κοινωνιών σε τριβή, μέσα από κοινά και δημοκρατικά αποφασισμένες, δράσεις.
   Για παράδειγμα, αυτός ο διαπολιτιστικός σύνδεσμος της Πεσκάρα, μόλις 100 Χιλιόμετρα από το σπίτι μου, έχει καταφέρει να επιβιώσει τον γνήσιο πολιτισμό Ρομά, να έχει καθηγητή πανεπιστημίου στον πολιτισμό, να αναπαράγει πολλούς πτυχιούχους σε ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά και θετικές, γνωρίζοντας πλήρη αναγνώριση και αποδοχή των μελών του από όλη την ιταλική κοινωνία και να βραβεύονται οι αριστούχοι κάθε χρόνο από τον Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, να γίνονται επίσημοι προσκεκλημένοι του Πάπα στις εκδηλώσεις Βατικανού (της Ρώμης).
   https://www.facebook.com/groups/FederArteRom/Delete, hide or report thisARTE, INTERCULTURA E ANTIRAZZISMOARTE, INTERCULTURA E ANTIRAZZISMO

Φωτογραφία του Evangelos Alexandris.

Evangelos Alexandris

 • 788 ακόλουθοι
https://www.facebook.com/groups/periskopio.ellas/permalink/2436660769899463/

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *