ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ωρα 18.30 , το βήμα του Δαναού θα τιμήσει με την επιστημονική του παρουσία ο κ. Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης αρχαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής γ΄βαθμίδας στο ερευνητικό κέντρο CISP-M του UniversityofNaples στην έδρα της Κλασσικής Αρχαιολογίας.

Το θέμα της αναφοράς του είναι «Αργείοι: οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου – Μυθολογικά ίχνη και αρχαιολογικά δεδομένα (1300-500 π.Χ.)», ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θεμαγια την τοπική μας ιστορία, με το οποίο έχοντας ως αφετηρία τους μύθους του Αργολικού πεδίου, θα περιπλανηθούμε μαζί του στο Μεσογειακό χώρο, ακολουθώντας αρχικά τα ίχνη των Μυκηναίων και στη συνέχεια τους Αργείους οικιστές σε Ιταλία και Ισπανία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ

Οκ. Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης,γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και κατοικεί εδώ και 14 χρόνια στο Ναύπλιο.Σπούδασε Κλασσική Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμιο της Napoli και στην Μεσσίνα της Ιταλίας.Από το 1998 έως και το 2015 συνεργάστηκε με την Ιταλικής Αρχαιολογική Σχολής της Αθήνας για τις ανασκαφικές έρευνες στην Γόρτυνα της Κρήτης και έχει συνεργαστεί έως το 2012 με το ΥΠΠΟΑ και τις ΕΦΑ της Κρήτης για σωστικές αρχαιολογικές έρευνες στους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου στην τοπογραφία των ελληνιστικών πόλεων στην Μεσόγειο, στις κλασσικές και ελληνιστικές οχυρώσεις του ελλαδικού χώρου και στις ρωμαϊκές επαύλεις. Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών μελετών και άρθρων για το πλατύ κοινό.

Από το 2023 έχει ξεκινήσει η συνεργασία του με την «Παναρκαδική Ομοσπονδία ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Αρκαδία. Από το 2019 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των «Πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης – η Ρότα των Φοινίκων και του ευρώ-μεσογειακού διαλόγου». Το 2017 βραβεύτηκε για τη μελέτη του για τις «Ρωμαϊκές Επαύλεις στην περιοχή της Καμπανίας» από τον δήμο της Πομπηίας και τους «Φίλους της αρχαίας Πομπηίας». Το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Pescara, τμήμα αρχιτεκτονικής για την «Μελέτη του για τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο», το 2013 με το βραβείο του δήμου Τριπόλεως για τις «Μελέτες του για την αρπαγή αρχαιοτήτων κατά την περίοδο της Κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα».

Η ενασχόληση του με την Αργολίδα ξεκίνησε στην αρχαία αγορά του Άργους το 2003, αλλά το 2022 διατύπωσε την υπόθεση μαζί με τον καθηγητή DanieleCastrizio για την προέλευση των δυο αγαλμάτων των «Πολεμιστών από το Riace» από το Άργος. Ο θαυμασμός και η αγάπη του για τις Μυκήνες και για τον Η.Schliemann τον έφερε την περίοδο του Covid -19, να δημοσιεύσει στα γερμανικά μαζί με τον καθηγητή UmbertoPappalardo το Ημερολόγιο του H. Schliemann για το πρώτο του ταξίδι στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με τις Μυκήνες και τους περιηγητές στην Αργολίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Θεοδώρου Ανδρέας από τους Φούρνους υποψήφιος με τον Γιάννη Μαργέτα

AGGELOS DRITSAS

Σε ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα η Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου έκοψε την πίτα της

AGGELOS DRITSAS

Σερβιτόροι και Dj πίσω από παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ – Πώς “έβγαζαν” εκατομμύρια

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Ιδιαίτερη ευλογία για το Ναύπλιο η παρουσία της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας

AGGELOS DRITSAS

Live ο Γιώργος Σαμπάνης στο Ναύπλιο BINTEO ΦΩΤΟ

AGGELOS DRITSAS

Υπό πλήρη έλεγχο τη στιγμή αυτή οι εστίες φωτιάς στο Κρανίδι (VID)

AGGELOS DRITSAS

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Δημοτική Χορωδίας Επιδαύρου για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Ξυπολιά

AGGELOS DRITSAS

Άστρος: Γιορτάζουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών στη λιμνοθάλασσα Μουστού

AGGELOS DRITSAS

Κυπελούχες Πελοποννήσου οι Κορασίδες της Γ.Ε.Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Πρωτιά για την ομάδα του 1ου Λυκείου Ναυπλίου στον τοπικό διαγωνισμό φυσικών επιστημών

AGGELOS DRITSAS

Θρήνος στις Σέρρες: Πέθανε ο 30χρονος ποδοσφαιριστής Γιώργος Ζαγκλιβέρης

AGGELOS DRITSAS